Search
Close this search box.

Αυτές οι επιστημονικές εξελίξεις αναμένονται το 2017


Οι εξελίξεις της τεχνολογίας και της επιστήμης είναι πλέον ραγδαίες. Το μέλλον που γνωρίσαμε μέσα από ταινίες sci-fi μας πλησιάζει πλέον ταχύτερα και το 2017 θα είναι ένα καθοριστικό έτος, όπως όλα δείχνουν. Στη διάρκειά του αναμένεται να φωτογραφηθεί για πρώτη φορά μια μαύρη τρύπα, να καταφέρουμε αποφασιστικό χτύπημα στο καρκίνο, να γεννηθούν περισσότερα μωρά από τρεις βιολογικούς γονείς και να μάθουμε πιο πολλά γiota;α τους πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Τα παραπάνω επισημαίνονται στο περιοδικό Nature και τους Los Angeles Times, με την αφορμή της έλευσης του νέου έτους.

Αναλυτικότερα, το πρώτο …ενσταντανέ μαύρης τρύπας αναμένεται να αποτυπωθεί τον Απρίλιο του 2017, από ένα δίκτυο εννέα επίγειων ραδιοηλεσκοπίων, στο πλαίσιο του πρότζεκτ Event Horizon Telescope (ΕΗΤ). Στόχος είναι να φωτογραφηθεί ο Τοξότης Α, στο κέντρο του Γαλαξία μας. Ουσιαστικά, οι επιστήμονες δεν θα απαθανατίσουν την ίδια τη μαύρη τρύπα αλλά το «προφίλ» του ορίζοντα γεγονότων, μέσω της ποσότητας θερμού αερίου που περιδίνεται στην περιφέρειά του, πριν εξαφανισθεί για πάντα στο εσωτερικό του Τοξότη Α*.

Στη διάρκεια του νέου έτους αναμένεται να κάνει ντεμπούτο στη Βρετανία η γενετική θεραπεία που επιτρέπει τη γέννηση μωρών με βιολογικό υλικό από τρεις ενήλικες, καθώς μόλις τον Δεκέμβριο οι αρχές της χώρας ενέκριναν την εφαρμογή της (παρότι το πρώτο μωρό γεννήθηκε ήδη).

Στο μεταξύ, τον Δεκέμβριο του 2017 αναμένεται να εκτοξευθεί από τη NASA ο TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), ένας δορυφόρος που θα αναζητήσει πλανήτες σε άλλα ηλιακά συστήματα.

Τέλος, μια νέα περίπλοκη αντικαρκινική ανοσοθεραπεία, ονόματι CAR-T, βρίσκεται προ των πυλών. Οι φαρμακευτικές εταιρείες Kite Pharma και Novartis έχουν ζητήσει το «πράσινο φως» για την εφαρμογή της, χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποιημένα Τ λεμφοκύτταρα από το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του ασθενούς, για την εξάλειψη των όγκων. Παρόλο που στις κλινικές μελέτες των εταιρειών έχουν ανακύψει παρενέργειες, σύμφωνα με ;ο Nature είναι πολύ πιθανό η CAR-T να εγκριθεί φέτος, για ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες.