Search
Close this search box.

Αυτοί είναι οι τρόποι με τους οποίους οι πόλεις θα γίνουν εξυπνότερες το 2017

Πηγή εικόνας: iStock/zhudifeng

Στη διάρκεια του 2017 οι πόλεις ανά την υφήλιο αναμένεται να γίνουν εξυπνότερες κι αυτοί είναι οι τρόποι με τους οποίους θα τα καταφέρουν:

1.Θα πέσουν τα ¨φράγματα¨ μεταξύ κυβερνητικών τμημάτων

Ολοένα και περισσότερες πόλεις σήμερα αναζητούν ολοκληρωμένες προσεγγίσεις για να αναπτύξουν τεχνολογίες και να μοιραστούν την πληροφορία. “Συνειδητοποιούν το κόστος και τους κινδύνους του να κάνεις πρότζεκτ σε επίπεδο τμήματος και όχι ευρύτερο. Θέλουν να μοιραστούν την υποδομή, το κόστος, τα δεδομένα. Οι πόλεις θα αναζητούν πλέον τη συμμετοχή τους σε πλατφόρμες πολλαπλού και όχι μεμονωμένου σκοπού. Θέλουν να έχουν στη διάθεσή τους hardware, software και εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από πολλά διαφορετικά τμήματα” δηλώνει ο Jesse Berst πρόεδρος του Συμβουλίου Εξυπνων Πόλεων. Πρακτικό παράδειγμα; Οταν ένας αισθητήρας του Ιντερνετ των Πραγμάτων στέλνει δεδομένα σε ένα τμήμα, τα δεδομένα αυτά έχουν αξία μόνο αν τα δει ο σωστός άνθρωπος. Αντίθετα, μέσω των συνεργειών, αν για παράδειγμα υπάρξει ένα ατύχημα στον δρόμο, τότε οι σένσορες που ελέγχουν τα φανάρια της κυκλοφορίας θα μπορούν να ειδοποιούν αυτόματα το ασθενοφόρο.

2.Οι πόλεις θα ¨σκαρφαλώσουν¨ στο cloud

Κατά τον Berst, ολοένα περισσότερες πόλεις σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν το υπολογιστικό νέφος, αλλά και τις υπηρεσίες Software-as-a-Service, Platform-as-a-Service και Infrastructure-as-a-Service. Προς το παρόν όμως, οι κανονισμοί που ισχύουν για τις προμήθειες τις αποτρέπουν από το να τις χρησιμοποιήσουν στην πράξη. Το 2017 όμως, πολλές από τις πόλεις θα αρχίσουν να θέτουν επί τάπητος το ζήτημα της αλλαγής πολιτικής, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν από τις δυνατότητες που προσφέρει το cloud, σύμφωνα πάντα με τον Berst.

3.Θα αναπτυχθούν περισσότερες συνεργασίες μεταξύ των πόλεων και της βιομηχανίας

ΟΙ πόλεις θα αρχίσουν να συνεργάζονται τόσο μεταξύ τους, όσο και με τη βιομηχανία. Σταδιακά προσεγγίζουμε την εποχή εκείνη, που όποιες πόλεις δεν επενδύσουν σε λύσεις ¨smart city¨ απλά θα μείνουν πίσω. Αρα η ανάγκη συνεργειών για τη γοργή ανάπτυξη τέτοιων λύσεων είναι μεγάλη κι ευτυχώς υπάρχουν πολλά πεδία όπου η συνεργασία μεταξύ πόλεων και βιομηχανίας μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής.

4.Η μηχανική μάθηση (¨Machine-to-machine¨) θα αναπτυχθεί περαιτέρω

Η δυνατότητα των μηχανών να μαθαίνουν θα αυξηθεί πολύ σημαντικά στα επόμενα χρόνια. “Καθώς οι πόλεις συνεχίζουν να καινοτομούν στο πεδίο των big data, οι εφαρμογές machine learning αυξάνονται και ΄συναντιούνται΄ με το Ιντερνετ των Πραγμάτων. Η δυνατότητα της μηχανικής μάθησης θα επιτρέψει, για παράδειγμα, την έξυπνη εξόρυξη δεδομένων από το Ιντερνετ των Πραγμάτων, ώστε οι πόλεις, οι δήμοι και οι πολίτες να είναι σε θέση να λαμβάνουν σωστότερες αποφάσεις σχεδιασμού. Η μηχανική μάθηση θα είναι επίσης το κλειδί για πιο προσαρμοστικά και ανθεκτικά αστικά συστήματα” δήλωσε σε ελεύθερη μετάφραση η Jennifer James, διευθύντρια εφαρμογών έξυπνων πόλεων στην εταιρεία Black & Veatch.

Πολύ περισσότερα για το θέμα – μεταξύ άλλων και για την επίδραση των αυτόνομων οχημάτων στη λειτουργία των πόλεων – διαβάστε ΕΔΩ