Search
Close this search box.

Αυτός είναι ο βιονικός εξωσκελετός που ίσως καταργήσει τα αναπηρικά αμαξίδια

Πηγή φωτογραφίας: Ekso Bionics
Πηγή φωτογραφίας: Ekso Bionics

Η Amanda Boxtel υποφέρει από παραλυσία από τη λεκάνη και κάτω τα τελευταία 22 χρόνια. Η Αmanda, εκτελεστική διευθύντρια του ιδρύματος Bridging Bionics, αποφάσισε να αξιοποιήσει την επιστημονική της γνώση για να κάνει κάτι για αυτό. Έτσι, μαζί με την ομάδα της δημιούργησε το ρομποτικό εξωσκελετό Ekso GT, χάρη στον οποίο όσοι άνθρωποι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πόδια τους (και φυσικά διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να τον αποκτήσουν…), έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν και να κινηθούν χωρίς αναπηρικό αμαξίδιο.
Η ¨φορετή¨ (wearable) βιονική στολή αξιοποιεί ένα μοναδικό πλαίσιο και ειδικό μηχανικό σχεδιασμό ώστε να λειτουργεί στη θέση των ανθρώπινων οστών και των μυικών δομών στα ανθρώπινα πόδια. Φορώντας την, οι χρήστες μπορούν να σταθούν όρθιοι, στηρίζοντας ολόκληρο το βάρος τους και με κανονικό βηματισμό.
Κάθε εξωσκελετός φτιάχνεται κατά παραγγελία του χρήστη, ώστε η στήριξη που του παρέχει να είναι προσαρμοσμένη στις ατομικές του ανάγκες.Μικροί μηχανισμοί, υποστηριζόμενοι απόμπαταρίες, είναι τοποθετημένοι στους μηρούς και στη βάση της πλάτης, προκειμένου να αναλάβουν δράση στη θέση των αδύναμων ή ανενεργών μυών.
Στο ρεπορτάζ του engineering.com, με πληροφορίες από το οποίο γράφτηκε αυτό το άρθρο, δεν αναφέρεται η τιμή αυτού του ιδιαίτερου εξωσκελετού. Υπάρχει όμως ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βίντεο, όπου η Boxtel -που ¨βάφτισε¨ τη στολή ¨Tucker¨- εξηγεί πώς λειτουργεί η στολή και πώς η ίδια ανέκτησε την ικανότητα να στέκεται όρθια και να κινείται.

Άρθρο με πληροφορίες από το engineering.com

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ (αγγλική γλώσσα)