Search
Close this search box.

Γεωγραφικός διαχωρισμός ανάμεσα σε “παλιούς” και “νέους” ως προς τον τόπο κατοικίας στην Αγγλία και Ουαλία

Πηγή εικόνας: AuthorMichael Mandiberg. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
Πηγή εικόνας:
Author Michael Mandiberg. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

Η οικιστική κρίση στην Αγγλία και την Ουαλία έχει οδηγήσει σε ένα περίεργο -αν και όχι απρόσμενο- φαινόμενο. Ουσιαστικά έχει δημιουργήσει ένα γεωγραφικό χάσμα ανάμεσα στους εκπροσώπους των διάφορων γενεών, οδηγώντας τους “μεν” (τους μεγαλύτερους) και τους “δε” (τους νεότερους) να ζουν σε διαφορετικά σημεία της χώρας. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει νέα έρευνα του Διαγενεακού Ιδρύματος (Intergenerational Foundation), που εξέτασε τα δεδομένα για 25 πόλεις σε Αγγλία και Ουαλία.

Ο αριθμός των γειτονιών στις οποίες τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός είναι άνω των 50 ετών έχει εφταπλασιαστεί από το 1991 έως σήμερα. Το 1991, αυτό ίσχυε για 65 γειτονιές στην περιοχή μελέτης. Το 2014 ο αριθμός τους έφτασε τις 485.  Το 60% των γειτονιών αυτών εντοπίζονται γεωγραφικά σε περιοχές της υπαίθρου.

Από το 1991 έως σήμερα οι περιοχές της υπαίθρου έχουν “γεράσει” σχεδόν δύο φορές περισσότερο από ό,τι οι αστικές, με τους νεότερους να μετακομίζουν στις πόλεις. Στην έκθεσή του το Ιδρυμα υποστηρίζει ότι αυτή η τάση θα έχει κοινωνικό κόστος για προφανείς λόγους

“Η τάση αυτή αποδυναμώνει τους δεσμούς ανάμεσα στις γενιές και οδηγεί σε έλλειψη κατανόησης και ενσυναίσθησης μεταξύ τους” λέει ο συνιδρυτής του Ιδρύματος, Angus Hanton. Στην Αγγλία και την Ουαλία το Cardiff είναι η πόλη όπου εμφανίζεται εντονότερα ο γεωγραφικός διαχωρισμός με βάση την ηλικία, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται στις πόλεις Brighton, Leeds, Nottingham, Sheffield και Southampton.

 

Άρθρο με πληροφορίες από το theplanner.co.uk

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ