Search
Close this search box.

Γιατί στη Σουηδία περιμένουν 20 χρόνια για ένα διαμέρισμα;

Πηγή: wikipedia
Πηγή: wikipedia

Στην Ελλάδα χιλιάδες διαμερίσματα παραμένουν απούλητα και ανοίκιαστα επί χρόνια. Στη Σουηδία πάλι, σε συγκεκριμένες περιοχές της Στοκχόλμης, όσοι ψάχνουν διαμέρισμα για να αγοράσουν μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν μέχρι και 20 χρόνια! Οι  δε φοιτητές δεν έχουν πού να μείνουν. Το σουηδικό …δαιμόνιο λειτούργησε σε ό,τι αφορά το τελευταίο και η εταιρεία XLNT Living έφτιαξε κατοικίες για φοιτητές μέσα σε εμπορευματοκιβώτια.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή γιατί …έχει ενδιαφέρον. Σύμφωνα με το ηλεκτρονικό περιοδικό “thelocal”, η παραγωγή του κατασκευαστικού τομέα της Σουηδίας σημείωσε άνοδο 9,4% στο διάστημα Φεβρουαρίου 2014-Φεβρουαρίου 2015, βάσει στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η παραγωγή στα 28 κράτη-μέλη μειώθηκε κατά 2,4% μέσο όρο, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνεται στις χώρες Γερμανία (-8,1%), Γαλλία (-7,9%) και Πορτογαλία (-4,5%). Μόνο η Ρουμανία παρουσίασε μεγαλύτερη αύξηση από τη Σουηδία στο κατασκευαστικό έργο, με την παραγωγή να πραγματοποιεί άλμα της τάξης του 19,5%.
Πώς εξηγείται το φαινόμενο;

Η Σουηδία αντιμετωπίζει οικιστική κρίση καθώς τα ακίνητα δεν φτάνουν για να καλύψουν τη ζήτηση. Σχεδόν το ένα τρίτο των Σουηδών ζει στο ενοίκιο, όχι επειδή το επιθυμεί αλλά επειδή και να θέλει δεν μπορεί να αποκτήσει ιδιόκτητο σπίτι, καθώς …δεν υπάρχουν αρκετά. Περίπου 300.000 νέοι ενήλικες, μεταξύ 20 και 27 ετών, ούτε έχουν δικό τους σπίτι, ούτε κάποια μακροχρόνια μίσθωση.
Τον Απρίλιο, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, σοσιαλδημοκράτης Stefan Löfven, υποστήριξε ότι αρχής γενομένης από το 2016 θα χτίζονται στη Σουηδία περί τα 150000 νέα σπίτια ετησίως, σε μια προσπάθεια να λυθεί το οικιστικό πρόβλημα τόσο των Σουηδών όσο και των ξένων που ζουν και εργάζονται στη Σουηδία.
“Η έλλειψη επαρκούς αριθμού σπιτιών δημιουργεί και κοινωνικά προβλήματα. Πολύ νέοι αναγκάζονται να μείνουν στο σπίτι των γονιών τους περισότερο από ό,τι υπολόγιζαν οι γονείς τους και οι ίδιοι. Οι άνθρωποι το βρίσκουν δύσκολο να ζήσουν τις ζωές τους όπως θέλουν. Και αυτό είναι ζήτημα ελευθερίας” είπε ο Löfven σε δημοσιογράφους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Κινητά διαμερίσματα
Στο σκηνικό αυτό, η εταιρεία  XLNT Living αποφάσισε να μετατρέψει το πρόβλημα σε ευκαιρία (για την ίδια). Έτσι, δημιουργεί συγκρότημα κατοικιών για φοιτητές, φτιαγμένο από 65 κοντέινερς, στο προάστιο  Sundbyberg της Στοκχόλμης. Πρόκειται για μίνι διαμερίσματα, εμβαδού 26 τετραγωνικών έκαστο.
Σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας, Elman Azari, τα σπίτια κάθε  άλλο παρά κλειστοφοβικά είναι. “Είναι πιο ευρύχωρα από πολλά φοιτητικά διαμερίσματα και πληρούν όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές εξαερισμού, φωτισμού κτλ. […] Στο εσωτερικό τους είναι ακριβώς όπως κάθε άλλο σπίτι. Δεν νιώθεις σε καμία περίπτωση ότι ζεις σε ένα βρώμικο κλειστό κοντέινερ” δήλωσε.
Όπως λέει, βασικό πλεονέκτημα αυτού του είδους στέγασης είναι η ευελιξία του. “Μπορείς να προσαρμόσεις τον αριθμό των σπιτιών που θα εγκαταστήσεις κατά περίπτωση. Πες για παράδειγμα ότι χρειάζεσαι περισσότερα διαμερίσματα για τη στέγαση προσφύγων. Μπορεί να πεις, ΟΚ, φέτος θα έχουμε τόσους πρόσφυγες και άρα πρέπει να χτίσουμε ‘χ’ καταλύματα και σε πέντε χρόνια η κατάσταση στον κόσμο να έχει αλλάξει”, λέει, εξηγώντας γιατί η προσαρμοστικότητα των ιδιαίτερων καταλυμάτων που προτείνει είναι πολύτιμη.

Αν σας άνοιξε η όρεξη να μάθετε περισσότερα, διαβάστε τα σχετικά άρθρα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Πηγή άρθρου:
http://www.thelocal.se/