Search
Close this search box.

Είναι η Deutsche Bank “too big to fail”?

Photo credit: Epizentrum Frankfurt am Main: Deutsche Bank Twin Towers as seen from South-East (February 2014).
Photo credit: Epizentrum
Frankfurt am Main: Deutsche Bank Twin Towers as seen from South-East (February 2014).

Το αξίωμα “παραείναι μεγάλη για να αποτύχει” πρόκειται σύντομα να τεθεί ξανά υπό αμφισβήτηση. Αυτή τη φορά διαμέσου της Deutsche Bank, της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας και μιας ισχυρής ενσάρκωσης του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Η Deutsche Bank λοιπόν, έχει μπλέξει σε μπελάδες, καθώς μεταξύ άλλων την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η αμερικανική κυβέρνηση σκεφτόταν σοβαρά να τής επιβάλει ένα πρόστιμο μαμούθ της τάξης των 14 δισ. δολαρίων, διότι πωλούσε με παραπλανητικό τρόπο τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια… Κι όλα αυτά, σε μια περίοδο που οι γερμανικές και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες πολεμούν εδώ και καιρό με τον δαίμονα των αρνητικών επιτοκίων, που συμπιέζουν τα κέρδη τους.

Πού μπορεί να στηριχθεί ο τραπεζικός κολοσσός; Στη γερμανική κυβέρνηση όχι πάντως, καθώς όπως έσπευσε να διευκρινίσει η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel δεν πρόκειται να χορηγηθεί στον μεγάλο ασθενή το φάρμακο τής “οποιασδήποτε μορφής κρατικής διάσωσης”.  Θα γονατίσει λοιπόν η Deutsche Bank; Το περιοδικό Fortune αφήνει την απάντηση στους αναγνώστες του, φωτίζοντας πέντε σημεία της όλης υπόθεσης.

1.Η Deutsche είναι υπερβολικά διασυνδεμένη για να αποτύχει

Αυτό που καθιστά μια τράπεζα απειλή συνολικά για το χρηματοοικονομικό σύστημα, είναι ο βαθμός της διασύνδεσής της με άλλους θεσμούς. Εν ολίγοις, η πιθανότητα ν΄αποτελέσει τη “σπίθα” που θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις αν κάποτε πτωχεύσει. Από αυτή την άποψη,  η πιθανότητα να γονατίσει η Deutsche γίνεται τρομαχτική. Αποτελεί εταίρο κυριολεκτικά κάθε μεγάλης τράπεζας στον κόσμο και πρώτα από όλα των 28 διεθνών συστημικών τραπεζών (JP Morgan, Bank of NY Mellon, Goldman Sachs, Bank of America – Merrill Lynch, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup, State Street, Wells Fargo , HSBC, Barclays, Standard Chartered, ING, RBS, UBS, Credit Suisse, Nordea, Commerzbank, Unicredit, BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale, Santander, Bank of China, ICBC, China Construction Bank, Sumitomo, Mizuho, Mitsubishi) . Η παρακάτω απεικόνιση τής διασυνδεσιμότητάς της από το ΔΝΤ (τον περασμένο Ιούνιο) μας δίνει μια εικόνα. Για αυτό και ούτε η γερμανική κυβέρνηση, ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναμένεται να αφήσουν τη Deutsche να αποτύχει με τον χαοτικό τρόπο που το έκανε η Lehman Brothers.

2.Η Deutsche έχει ένα ασύλληπτα τεράστιο χαρτοφυλάκιο παραγώγων

Για την ακρίβεια έχει έκθεση στο μεγαλύτερο “βιβλίο παραγώγων στον κόσμο, που έφτασε μέχρι και στα 75 τρισ. δολάρια -περίπου 20 φορές το γερμανικό ΑΕΠ- πριν υποχωρήσει στα 46 τρισ. στο τέλος του 2015 (περίπου το 12% της συνολικής ονομαστικής αξίας των παραγώγων ανά τον κόσμο). Πόσο τρομαχτικό είναι αυτό; Λιγότερο από ό,τι ακούγεται, αφού αυτά είναι έτσι δομημένα ώστε η καθαρή έκθεση είναι πολύ χαμηλότερη. Την παρτίδα “σώζει” και το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο όμως, σημειωτέον, δεν έχει δοκιμαστεί σοβαρά στην πράξη από το 2009, οπότε …ουπς! Δεν αποκλείεται να αποδειχτεί ανεπαρκές στην πράξη.

3.Η Deutsche Bank δεν είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη

Η ΕΚΤ απαιτεί η Deutsche Bank να έχει αρκετά κεφάλαια, ώστε να είναι σε θέση να καλύψει πιθανές απώλειες. Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλεται να έχει κεφάλαια, που πρέπει να ανέρχονται minimum στο 10,25% του ενεργητικού της και που προβλέπεται να αυξηθούν στο 12,5% έως το 2019. Οι απώλειες όμως, συμπεριλαμβανομένων αυτών στο νομικό πεδίο, “απομυζούν” το κεφάλαιο. Μέχρι στιγμής, η  Deutsche Bank έχει σχηματίσει προβλέψεις για πρόστιμα ύψους μόλις 3,3 δισ. δολαρίων. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι οποιοσδήποτε τελικός διακανονισμός άνω των 4 δισ. δολ. θα την εξωθούσε εκ νέου σε αύξηση κεφαλαίου. Για αυτό άλλωστε και η πορεία της μετοχής της ακολουθούσε καθοδική πορεία όλο το τελευταίο διάστημα. Σημείο με ενδιαφέρον: η γερμανική νομοθεσία ορίζει ότι η αξία των μετοχών ου μια εισηγμένη τράπεζα μπορεί να εκδώσει στη διάρκεια ενός έτους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του outstanding χαρτοφυλακίου της.

4.Η Deutsche Bank βρίσκεται ήδη στα μαύρα κατάστιχα της Fed

Oι εποπτικοί μηχανισμοί των ΗΠΑ αλλά και οι αμερικανικές τράπεζες ποτέ δεν …συγχώρησαν πραγματικά τη Deutsche για το ότι έπεσε στα μαλακά το 2008. Παρότι δεν έλαβε χρήματα απευθείας από τον ΤARP (σ.σ. το αμερικανικό κυβερνητικό πρόγραμμα αγοράς  “τοξικών” περιουσιακών στοιχείων και μετοχών χρηματοοικονομικών οργανισμών), ωστόσο πήρε 12 δισ. δολάρια από το τεράστιο δάνειο διάσωσης που δόθηκε στην AIG. Χωρίς αυτά τα χρήματα, σίγουρα θα τα είχε βρει σκούρα… Από τότε, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (fed) είχε …ψύλλους στα αυτιά ότι η γερμανική τράπεζα μπορεί να τη βγάλει φθηνά για ακόμη μια φορά… Μήπως η Deutsche εξακολουθεί να χρησιμοποιεί κενά του ρυθμιστικού πλαισίου για να υποτιμήσει το πραγματικό μέγεθος των κινδύνων που αναλαμβάνει; Το ερώτημα δεν επιτρέπει στις εποπτικές αρχές των ΗΠΑ να τη δουν με συμπάθεια…

5.Η πρόβλεψη για τη Deutsche παραμένει ..ψιλοχλωμή

Οι αμερικανικές τράπεζες στην πλειοψηφία τους αντιμετώπισαν στο παρελθόν έστω κάποια από τα προβλήματα που η Deutsche Bank. Μόνο που αυτές δραστηριοποιούνταν σε μια οικονομία που ανέκαμψε και έτσι τους έδινε τη δυνατότητα να δίνουν δάνεια με ένα αξιοπρεπές περιθώριο κέρδους. Η Deutsche, αντιθέτως, ακόμη πολεμάει σε δύσκολες συνθήκες, να βρει τον δρόμο για την εξυγίανση. Το τμήμα παγκόσμιων αγορών της Τράπεζας, που κάποτε της απέδιδε τα μεγαλύτερα έσοδα, είδε τα κέρδη του να μειώνονται κατά 28% στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ έχασε το ποσόν-ρεκόρ των 6,8 δισ. ευρώ πέρυσι. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η πιστωτική επέκταση στην ευρωζώνη παραμένει χαλαρή, κάτι που στοιχίζει χρήματα στην Deutsche Bank κάθε μέρα που περνά. Θέλει να πουλήσει την Postbank, που δραστηριοποιείται στον τομέα της λιανικής τραπεζικής, αλλά το θλιβερό γεγονός είναι ότι ουδείς θέλει να την αγοράσει… Η Deutsche Bank βλέπει τις επιλογές της να λιγοστεύουν μέρα με την ημέρα. Και οι αγορές περιμένουν να δουν πόσο καλά θα λειτουργήσουν στην πράξη όλα αυτά τα ρυθμιστικά δίχτυα προστασίας, που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά την ψυχρολουσία του 2008. Τι λέτε λοιπόν; Είναι η  Deutsche Bank υπερβολικά μεγάλη για να αποτύχει;

Άρθρο με πληροφορίες από το Fortune

Διαβάστε όλο το άρθρο ΕΔΩ