Search
Close this search box.

Θα λύσει τους γρίφους των πυραμίδων η υψηλή τεχνολογία;

Πηγή φωτογραφίας; Ricardo Liberato-All Gizah Pyramids, creativecommons
Πηγή φωτογραφίας; Ricardo Liberato-All Gizah Pyramids, creativecommons

Όταν η μηχανική συναντά την αρχαιολογία, το αποτέλεσμα είναι κάτι σαν το πρότζεκτ “ScanPyramids”. Η μεγάλη επιστημονική αποστολή που “κρύβεται” πίσω από αυτό το όνομα έχει ώς στόχο την αξιοποίηση καινοτόμων μεθόδων για την εξέταση τεσσάρων από τις πιο διάσημες πυραμίδες της Αιγύπτου. Στόχος; Μεταξύ άλλων, να βρεθούν μυστικές αίθουσες, κρυμμένα δωμάτια και άγνωστοι διάδρομοι!
Συγκεκριμένα, μηχανικοί και ερευνητές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν μη παρεμβατικές τεχνολογίες όπως ο ραδιογραφικός εντοπισμός μιονίων, η θερμογραφία υπέρυθρων, η φωτογραμμετρία, το laser scanning και η τρισδιάστατη απεικόνιση- ανοικοδόμηση, προκειμένου να λύσουν τους γρίφους των αρχαίων μνημείων.
Οι πυραμίδες θα αναλυθούν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό τους και θα δημιουργηθούν λεπτομερείς εικόνες και τρισδιάστατοι χάρτες των μνημείων και του περιβάλλοντος χώρου τους.
“Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί [από αρχαιολόγους] για τον τρόπο κατασκευής των πυραμίδων και τις δομικές τους ανωμαλίες, αλλά εμείς είμαστε φυσικοί και μηχανικοί, όχι αρχαιολόγοι” δήλωσε ο Hany Helal, επικεφαλής της αποστολής από πλευράς του Τμήματος Μηχανικής του Καΐρου (ένα από τα τρία συμμετέχοντα ιδρύματα, μαζί με το Université Laval of Quebec και το Nagoya University of Japan) και πρόσθεσε: “Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τεχνικές που αποδίδουν ‘συμπαγή’ αποτελέσματα. Στη συνέχεια [τα αποτελέσματα] θα τα ερμηνεύσουν οι Αιγυπτιολόγοι”.

Θερμικός χάρτης

Muon detection to determine the interior structure. (Image courtesy of ScanPyramids.org.)
Muon detection to determine the interior structure. (Image courtesy of ScanPyramids.org.)

Δύο διαφορετικές θερμογραφίες υπέρυθρων θα δημιουργήσουν έναν θερμικό χάρτη των πυραμίδων, αποκαλύπτοντας διαφορές στην πυκνότητα. Επίσης, θα εξεταστούν οι διαφορές στην ικανότητα εκπομπήs (emissivity) διαφόρων σημείων των πυραμίδων για να διαφανεί κατά πόσον οι πέτρες τής επιφάνειας των μνημείων είναι παρόμοιες με εκείνες στο εσωτερικό τους. Αυτό θα δείξει ποιες αλλαγές στο χρώμα και την υφή των εξωτερικών πετρωμάτων έχουν προκληθεί από τον καιρό ή τη μόλυνση.
Η ομάδα αναζητά επίσης “ψυχρά σημεία” την επιφάνεια των μνημείων τα οποία ενδέχεται να υποδεικνύουν την ύπαρξη εσωτερικών ανοιγμάτων, κοιλωμάτων, αιθουσών ή διαδρόμων. Παράλληλα, θα γίνει μια εκτενέστερη σε διάρκεια θερμογραφία με τον ίδιο σκοπό: η θερμογραφία αυτή θα διεισδύσει αρκετά εκατοστά κάτω από την επιφάνεια για να εντοπίσει τυχόν θερμικές κοιλότητες.

Η αποστολή θα χρησιμοποιήσει ακόμη ραδιογραφία μιονίων για να επαληθεύσει και να οπτικοποιήσει με ακρίβεια την ύπαρξη άγνωστων αιθουσών και διαδρόμων εντός των πυραμίδων. Κάθε λεπτό περίπου 10.000 μιόνια χτυπούν την επιφάνεια της γης σε έκταση ενός τετραγωνικού μέτρου. Αυτά τα ασταθή σωματίδια έχουν μάζα 200 φορές μεγαλύτερη από τα ηλεκτρόνια και αποτελούν μέρος της κοσμικής ακτινοβολίας, που φτάνει στην επιφάνεια της γης. Ταξιδεύουν σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός και διαπερνούν εύκολα την επιφάνεια και συμπαγών υλικών, όπως οι βράχοι και οι πέτρες. Συσκευές εντοπισμού εντός της πυραμίδας θα μπορέσουν να υπολογίσουν τη συσσώρευση μιονίων στη διάρκεια του χρόνου. Η ομάδα υπολογίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει έναν λεπτομερή χάρτη του εσωτερικού των πυραμίδων στοιχειοθετώντας τις διαφορές στη συσσώρευση μιονίων, σε περιοχές όπου αυτά συσσωρεύονται ελεύθερα και σε πυκνότερα σημεία, που απορροφούν ή εκτρέπουν τα σωματίδια.

Kαι drones

Photogrammetry and laser imaging will be used to create a 3D map of the pyramids and surrounding area. (Image courtesy of ScanPyramids.org.)
Photogrammetry and laser imaging will be used to create a 3D map of the pyramids and surrounding area. (Image courtesy of ScanPyramids.org.)

Θα υπάρχουν επίσης εξερευνητικές αποστολές με δύο σετ drones, που θα είναι εξοπλισμένα με laser scanners. Το πρώτο drone έχει κατασκευαστεί ώστε να έχει φτερά που προσομοιάζουν με εκείνα του αεροπλάνου. Αυτό θα πετάει πάνω από την περιοχή των ερευνών και θα καταγράφει εικόνες, ώστε να γίνει εφικτή η δημιουργία ακριβών τρισδιάστατων μοντέλων του περιβάλλοντος των πυραμίδων. Οι σκάνερ θα μπορούν να καταγράφουν λεπτομέρειες μέχρι του μεγέθους των πέντε εκατοστών.
Το δεύτερο σετ των drones έχει δημιουργηθεί με πρότυπο το ελικόπτερο και με δυνατότητα να περιίπτανται. Αυτό το χαρακτηριστικό θα τους επιτρέπει να λαμβάνουν εικόνες από αρκετή απόσταση και να υπολογίζουν τις διαβαθμίσεις τους. Έτσι θα υπάρχει πληροφορία για τα γεωμετρικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά των πυραμίδων, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων ακόμη και για την υφή των δομικών υλικών ή το είδος των εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν. Η ελπίδα είναι ότι έτσι θα αποκαλυφθούν λεπτομέρειες για τον ακριβή τρόπο κατασκευής των πυραμίδων.

Αρθρο με πληροφορίες από το engineering.com

Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες άρθρο (αγγλική γλώσσα)

Μάθετε ΕΔΩ περισσότερες λεπτομέρειες για το πρότζκετ