Search
Close this search box.

Κοινωνικές υποδομές ή ακριβά στάδια ποδοσφαίρου;

Πηγή εικόνας: The battle over the future of soccer in the US is being fought in cities such as St Louis. Photograph: Alamy

Ο Samuel Moore είναι δημοτικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της περιοχής Ward Four στο St Louis- μίας από τις φτωχότερες στην πόλη. Στη διάρκεια μιας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη, εμφανίστηκε στην αίθουσα με φωτογραφίες υποβαθμισμένων σπιτιών της περιοχής του και φώναξε: “Αυτή είναι  η ζωή μου κάθε μέρα”.

Η ιδιαίτερη αυτή παράσταση διαμαρτυρίας ήρθε ώς αντίδραση στο αίτημα ενός ομίλου με την επωνυμία SC STL, ο οποίος ευελπιστεί να φέρει αγώνες της Major League Soccer (MLS) στην πόλη του Μιζούρι (σ.σ. η MLS είναι η διοργανώτρια αρχή του ομώνυμου επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, το οποίο συγκεντρώνει τις κορυφαίες ομάδες του αθλήματος σε ΗΠΑ και Καναδά).

΄Oχι με το …αζημίωτο όμως. Τι ζητά; Ο δήμος και οι φορολογούμενοί του να εγκρίνουν δημόσια χρηματοδότηση ύψους 60 εκατ. δολαρίων για την κατασκευή ενός νέου σταδίου, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. δολαρίων. Ο Moore θεωρεί ότι τόσα χρήματα μπορούν να δαπανηθούν αλλού, δεδομένου ότι υπάρχουν πιεστικές κοινωνικές ανάγκες.

Και δεν είναι ο μόνος που έχει αυτή την πεποίθηση. Αντίστοιχες διαφωνίες εκδηλώνονται σε πολλές ακόμη πόλεις των ΗΠΑ, καθώς η MLS σχεδιάζει την περαιτέρω επέκτασή της και τη θεσμοθέτηση και άλλων διοργανώσεων. Η επιχειρηματολογία του Μoore είναι απλή αλλά δυνατή: Γιατί μια πόλη που αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις υποδομών και κοινωνικές προκλήσεις, να δαπανά τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών για να βοηθήσει δισεκατομμυριούχους να χτίσουν νέα στάδια ποδοσφαίρου;

Πάντως, ενώ οι προθεσμίες για τις επόμενες διοργανώσεις τρέχουν, υπάρχουν τουλάχιστον 10 πόλεις που έχει γίνει γνωστό ότι διεκδικούν να τις αναλάβουν: Charlotte, Cincinnati, Detroit, Nashville, Raleigh/Durham, Sacramento, St Louis, San Antonio, San Diego και Tampa/St Petersburg, διασταυρώνουν τα ξίφη τους με επίκεντρο …μια μπάλα και τα πιθανά έσοδα που μπορεί να αποφέρει.

Εσείς; Ποια άποψη έχετε; Κοινωνική πολιτική ή στάδια, που μπορεί να φέρουν και έσοδα;

Άρθρο με πληροφορίες από τον Guardian

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ