Search
Close this search box.

Μηχανικός μήνυσε την Tesla για διακρίσεις λόγω φύλου

AJ Vandermeyden sits in her Tesla outside her family’s home in San Carlos, California. ‘Unless someone stands up, nothing will change.’ Photograph: Ramin Talaie for the Guardian

Μια μηχανικός της Tesla πρόσφατα κατηγόρησε την πρωτοποριακή αυτοκινητοβιομηχανία του Elon Musk ότι επανειλημμένα αγνόησε τις καταγγελίες της για παρενόχληση, ότι της δίνει χαμηλότερο μισθό από άντρες συναδέλφους της που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά και ότι προωθεί σε υψηλότερες θέσεις εκπροσώπους του άλλου φύλου, που διαθέτουν χαμηλότερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα από την ίδια.

Οι καταγγελίες της 33χρονης AJ Vandermeyden, που σημειωτέον εξακολουθεί να δουλεύει στην εταιρεία, περιγράφουν ένα εχθρικό για τις γυναίκες εργασιακό περιβάλλον κι έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία αντίστοιχα θέματα συζητιούνται έντονα στη Silicon Valley. Πρόσφατα, η πρώην μηχανικός της Uber, Susan Fowler, κατηγόρησε τη διοίκηση και το τμήμα ανθρώπινων πόρων της εταιρείας, ότι παρά τις τεκμηριωμένες με ντοκουμέντα καταγγελίες της για επανειλημμένη σεξουαλική παρενόχληση και σεξισμό, ο άντρας εργαζόμενος προστατεύτηκε με το επιχείρημα ότι είχε υψηλές επαγγελματικές επιδόσεις.

“Μέχρι κάποια να αντιδράσει, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει» δήλωσε με αφορμή τη μήνυση που κατέθεσε το 2016. «Είναι σοκαριστικό ότι ακόμη κι αυτή την εποχή και σε αυτή την ηλικία είναι ακόμη αναγκαίο να κάνουμε αυτό τον αγώνα» πρόσθεσε. Είναι σύνηθες για εκείνη, δηλώνει, να είναι η μόνη γυναίκα σε meetings με 40-50 άντρες, ενώ προσθέτει ότι σήμερα όλες οι υψηλές διοικητικές θέσεις στην Tesla καταλαμβάνονται από άντρες και μεταξύ των 30 αντιπροέδρων στην εταιρεία μόλις δύο είναι γυναίκες.

Με βάση το κείμενο της μήνυσης που κατέθεσε, η Vandermeyden παρατήρησε σφάλματα και ατέλειες στη λειτουργία των οχημάτων, που διέφυγαν της προσοχής των αντρών συναδέλφων της και παρότι η ίδια βρήκε και τις λύσεις, οι συνάδελφοί της πήραν προαγωγές σε υψηλότερες θέσεις, ενώ εξακολουθούν να αμείβονται καλύτερα.

‘Αρθρο με πληροφορίες από τον Guardian

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ