Search
Close this search box.

Μουσεία κλείνουν σωρηδόν στην Αγγλία ελλείψει χρηματοδότησης

Πηγή εικόνας: Birmingham Museum in happier times. Image: Getty.

Φαντάσου ότι βρίσκεσαι στο Σάουθ Κένσινγκτον στο Λονδίνο, όπου σε μικρή απόσταση μεταξύ τους υπάρχουν τρία διαφορετικά μουσεία (Natural History Museum, V&A,  Science Museum). Σκέψου τώρα ότι όταν πας να μπεις μέσα, αντί να τα δεις γεμάτα με ανθρώπους που θαυμάζουν τα εκθέματα, τα βλέπεις κλειστά,απογυμνωμένα, με ένα δεινόσαυρο στην είσοδο που πάνω του φέρει ευδιάκριτο πωλητήριο. For Sale. Φυσικά,το ευφάνταστο αυτό σενάριο είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί, καθώς τα μεγάλα μουσεία του Λονδίνου είναι και θα είναι πάντα ασφαλή από άποψη χρηματοδότησης.

Στην υπόλοιπη Αγγλία όμως, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Το 2017 ξεκίνησε άσχημα για τους λάτρεις του πολιτισμού, με μια προειδοποίηση από το  Birmingham Museums Trust, το οποίο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να αναγκαστεί να βάλει λουκέτο σε εννέα από τα μουσεία του λόγω περικοπών. Την ίδια στιγμή, αντίστοιχες προκλήσεις αντιμετωπίζουν και άλλες πόλεις. Το περασμένο φθινόπωρο πέντε μουσεία έκλεισαν στο Lancashire για τον ίδιο λόγο, ενώ μελέτη της Ενωσης Μουσείων (2015) έδειξε ότι ένα στα πέντε περιφερειακά μουσεία στην Αγγλία είτε έκλεισε είτε λειτουργεί μόνο μερικώς.

Τα μεγάλα μουσεία του Λονδίνου αντλούν χρηματοδότηση απευθείας από το υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και Αθλητισμού και ακόμη και στις τρέχουσες συνθήκες οικονομικής λιτότητας, αυτά προστατεύτηκαν, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν εύκολα να αντλήσουν χρήματα από εναλλακτικές πηγές.

Αντίθετα, τα περιφερειακά μουσεία στηρίζονται κυρίως από τοπικά κεφάλαια, τα οποία ώς γνωστόν στερεύουν…

Άρθρο με πληροφορίες από το citymetric.com

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ