Search
Close this search box.

Οι αρχιτεκτόνισσες στη Βρετανία «χτυπάνε» στο γυάλινο ταβάνι

Πληρώνονται με πολύ χαμηλότερους μισθούς, ενώ βιώνουν την «ποινικοποίηση» της επιθυμίας τους για τη δημιουργία οικογένειας. Υφίστανται bulling και σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας τους, την ίδια στιγμή που τα εξαρτόμενα μέλη της οικογένειάς τους (παιδιά, ηλικιωμένοι) «κρέμονται» πάνω τους. Ο λόγος για τις Βρετανίδες αρχιτέκτονες και τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν στην επαγγελματική τους καριέρα, οι οποίες πιστοποιούνται από την τελευταία έρευνα με τίτλο «Women in Architecture» από την ΑJ και τον «αδελφό» τίτλο «The Architectural Review».

Τα αποτέλεσμα της δημοσκοπικής έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1277 γυναικών και 340 ανδρών, επιβεβαιώνει ακριβώς την παραπάνω εικόνα. Οι γυναίκες πληρώνονται λιγότερα για να κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά με τους άντρες συναδέλφους τους, κι αντί να βελτιώνεται, το χάσμα διευρύνεται.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες εταίροι και διευθυντικά στελέχη των αρχιτεκτονικών γραφείων στο Ηνωμένο Βασίλειο κερδίζουν μέχρι και 55.000 στερλίνες λιγότερο ετησίως, σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους τους. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι αυτό το χάσμα στα εισοδήματα αυξήθηκε κατά £42,000 την τελευταία διετία! «Οι αποδοχές αντρών και γυναικών είναι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, όσο η κιμωλία με το τυρί» δήλωσε η Teresa Borsuk, κάτοχος του τίτλου της Γυναίκας Αρχιτέκτονα της Χρονιάς για το έτος 2015.

Από το 2018 η κυβέρνηση θα επιβάλει στις μεγαλύτερες εταιρείες τη δημοσιοποίηση των εισοδηματικών ανισοτήτων μεταξύ εργαζομένων των δύο φύλων. Ωστόσο, η υποχρέωση αυτή αφορά μόνο εταιρίες με περισσότερους από 250 εργαζομένους, μόλις το 15% των εταιρειών του δείκτη AJ100. Θα πείσει αυτό τους μικρότερους της αγοράς να συμμορφωθούν;

Διαβάστε πολύ περισσότερα –και σίγουρα εντυπωσιακά στοιχεία- ΕΔΩ