Search
Close this search box.

Οι ΗΠΑ “νιώθουν την ανάσα” της Κίνας στο πεδίο των δαπανών R&D

Πηγή εικόνας: luckey_sun, flickr, creativecommons
Πηγή εικόνας: luckey_sun, flickr, creativecommons

Πολλές ασιατικές χώρες και ιδίως η Κίνα αυξάνουν διαρκώς τις επενδύσεις τους στην επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη (R&D) και μάλιστα με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι -για παράδειγμα- οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με η νέα έκθεση για τους Δείκτες Επιστήμης και Μηχανικής 2016, που σύνταξε το Εθνικό Συμβούλιο Επιστήμης (NSB) των ΗΠΑ, οι χώρες της νοτιοανατολικής, νότιας και ανατολικής Ασίας πραγματοποιούν πλέον το 40% των παγκόσμιων δαπανών για R&D, απειλώντας την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ σε αυτό το πεδίο.
“Οι διεθνείς δραστηριότητες στον τομέα του R&D είναι καλό πράγμα και το υποστηρίζουμε. Ωστόσο, το θέμα είναι το πώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αυτόν τον ανταγωνισμό” δήλωσε ο αντιπρόεδρος του NSB, Kelvin Droegemeier.
Οι ΗΠΑ παραμένουν ο παγκόσμιος ηγέτης σε επίπεδο επενδύσεων στην επιστήμη και τη μηχανική, με ποσοστό της τάξης του 27% των συνολικών δαπανών του είδους ανά την υφήλιο. Η Κίνα όμως πλησιάζει με 20%. “Κάθε χρόνο, οι κινεζικές δαπάνες για R&D αυξάνονται κατά 19,5% μέσο όρο” δήλωσε ο Droegemeier.
Και στον ιδιωτικό τομέα η Κίνα έχει κερδίσει πολύ έδαφος. Οι κινεζικές βιομηχανίες με αντικείμενο τη μεταποίηση υψηλής τεχνολογίας -πχ, αεροναυπηγική βιομηχανία και medical engineering- αντιστοιχούν σήμερα στο 27% της παγκόσμιας παραγωγής. Βρίσκονται δηλαδή λίγο χαμηλότερα από τις ΗΠΑ (29%)
Το επίπεδο όμως, στο οποίο η Κίνα έχει πάρει για τα καλά τα ηνία είναι αυτό της εκπαίδευσης σε αντικείμενα επιστημών και μηχανικής. “Περίπου το 49% όλων των πτυχίων σε αυτά τα πεδία προέρχονται από την Κίνα, έναντι 33% από τις ΗΠΑ, ενώ μεταξύ 2000 και 2012, ο αριθμός των διπλωμάτων του είδους στην Κίνα αυξήθηκε κατά 300%” αναφέρει η ιστοσελίδα theverge.com.
“Χαιρόμαστε ιδιαίτερα την ανάδυση και άλλων χωρών στο πεδίο του R&D. Υπάρχει πολύς χώρος για πολλούς παίκτες. Το θέμα έχει να κάνει πραγματικά με την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ και με το να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουμε ανταγωνιστικοί. Επιβάλλεται να συνεχίσουμε να επιταχύνουμε τις επενδύσεις μας” κατέληξε ο Droegemeier.

Άρθρο με πληροφορίες από το theverge.com

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ (αγγλική γλώσσα)