Οι υπερσύγχρονες πόλεις-φαντάσματα στην Κίνα ακόμη περιμένουν κατοίκους

/ / Ματιές στον κόσμο
Πηγή φωτογραφίας: Kai Caemmerer

Πηγή φωτογραφίας: Kai Caemmerer

Το προάστιο Kangbashi στην πόλη Ορντος στην Κίνα είναι ένα θαύμα χωροταξίας: 137 τετραγωνικά μίλια λαμπερών πύργων, φουτουριστικής αρχιτεκτονικής και πάρκων που μοιάζουν αρχαία, καθώς είναι ενταγμένα στους λειμώνες της Εσώτερης Μογγολίας. Είναι μια υπερσύγχρονη πόλη, με ένα βασικό πρόβλημα: πολύ λίγοι άνθρωποι ζουν εκεί.
Το Kanbgashi είναι μια από τις εκατοντάδες νέες πόλεις, που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια στην Κίνα και, παρότι αστραφτερές, μοιάζουν εγκαταλειμμένες… Η κυβέρνηση προσπαθεί να αστικοποιήσει τον πληθυσμό της χώρας (στόχος είναι η μετακίνηση 250 εκατ. ατόμων σε πόλεις μέχρι το 2026), αλλά οι υποψήφιοι κάτοικοι των νέων πόλεων δεν θέλουν -ή δεν μπορούν για οικονομικούς λόγους- να μείνουν σε αυτές.
Είναι δύσκολο να δημιουργήσεις μια πόλη από το μηδέν. Μέχρι στιγμής οι αξιωματούχοι στο Kangbashi έχουν χρησιμοποιήσει κάποια μάλλον …ανέντιμα τεχνάσματα για να προσελκύσουν πληθυσμό. Μετέφεραν , για παράδειγμα, εκεί την έδρα διοικητικών υπηρεσιών και σχολείων και στη συνέχεια προσπάθησαν να πείσουν τους χωρικούς από τα γειτονικά χωριά να μετακομίσουν. Ουδείς όμως θέλει να ζει σε μια πόλη που μοιάζει νεκρή, έτσι δεν είναι; Έτσι, σήμερα, μια πόλη σχεδιασμένη για μισό εκατομμύριο κατοίκους μόλις και μετά βίας έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 100.000 κατοίκους.

Πηγή φωτογραφίας: Kai Caemmerer

Πηγή φωτογραφίας: Kai Caemmerer

« Η δημιουργία πόλεων και προαστίων για τις οποίες δεν υπήρχε ζήτηση ή αναγκαιότητα κατέληξε σε αυτό που κάποιοι Κινέζοι μελετητές χαρακτηρίζουν “τοίχους χωρίς αγορές”» σημειώνει ο William Hurst, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Northwestern University.
Αυτό όμως δεν κάμπτει την αποφασιστικότητα της κινεζικής κυβέρνησης. Στο οικονομικό προάστιο Yujiapu, έξω από την Tainjin, ξεκίνησε το 2008 η κατασκευή ενός αντιγράφου του Μανχάταν, συμπεριλαμβανομένου του Rockefeller Center και των Δίδυμων Πύργων. Το κόστος της νέας πόλης υπολογίζεται σε 30,4 δισ. δολάρια. Στην περιοχή Meixi δημιουργείται το Meixi Lake City, που θα χτιστεί γύρω από μια τεχνητή λίμνη και μια μέρα υπολογίζεται ότι θα στεγάζει πάνω από 180.000 ανθρώπους. Οι όχθες της λίμνης είναι γεμάτη γραφικά μονοπάτια και απαλή μουσική ακούγεται από τα μεγάφωνα παντού. Οι μεσίτες είναι απασχολημένοι περιμένοντας τους κατοίκους.

Πηγή φωτογραφίας: Kai Caemmerer

Πηγή φωτογραφίας: Kai Caemmerer

Και ο φωτογράφος Kai Caemmerer με έδρα το Σικάγο έστησε καρτέρι για τα ιδανικά στιγμιότυπα και τα αποτύπωσε στη δουλειά του με τίτλο “Unborn Cities“, αγέννητες πόλεις δηλαδή. Πόλεις αστραφτερές, με τεράστιους ουρανοξύστες που συχνά δεν χωράνε στο κάδρο της φωτογραφίας, πόλεις εν αναμονή, με αέρα απόκοσμο…

Άρθρο με πληροφορίες από το Wired

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο και δείτε περισσότερες εντυπωσιακές φωτογραφίες ΕΔΩ

Δείτε τη δουλειά του Caemmerer ΕΔΩ