Search
Close this search box.

Οριστικό “όχι” στην Κομισιόν για την “Πτολεμαΐδα ΙΙΙ”

A. Bonetti / WWF Ελλάς
A. Bonetti / WWF Ελλάς

Οριστικό “όχι” εισέπραξε η ελληνική κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά το αίτημα που κατέθεσε για επαναλειτουργία της μονάδας της ΔΕΗ, “Πτολεμαΐδα ΙΙΙ”, που είχε καταστραφεί από πυρκαγιά. Το αίτημα αφορούσε την κατ’ εξαίρεση επέκταση λειτουργίας και μετά το πέρας ισχύος των περιβαλλοντικών της όρων, όπως υποστηρίζει το WWF Greece. Το λεγόμενο “καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας λειτουργίας” θα επέτρεπε στη μονάδα να λειτουργεί ως το 2023.
Στην απαντητική επιστολή της Κομισιόν προς τον αρμόδιο υπουργό, Παναγιώτη Σκουρλέτη, την οποία μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ επισημαίνεται ότι η μονάδα δεν είναι επιλέξιμη προκειμένου να επωφεληθεί από την κατ΄ εξαίρεση επέκταση της λειτουργίας της (“[…] The Commission considers that this plant is not eligible to benefit from the above mentioned derogation as there is no evidence that the condition set out in Article 33(1 )(a) of the IED has been fulfilled”).
Σύμφωνα με το WWF Ελλάς, που έφερε το θέμα στην επικαιρότητα, η “Πτολεμαΐδα ΙΙΙ” είναι η παλαιότερη και μία από τις πιο ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Κατά την περιβαλλοντική οργάνωση, “με αφορμή αυτή την εξέλιξη […]η κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει με νηφαλιότητα την ολέθρια πολιτική που ακολουθεί ως τώρα γύρω από τον λιγνίτη. Δεν είναι μόνο το παράλογο αίτημα για επαναλειτουργία της Πτολεμαΐδας ΙΙΙ, αλλά και η αυτοκαταστροφική εμμονή της στην κατασκευή της νέας, πανάκριβης, γιγαντιαίας λιγνιτικής μονάδας V στην Πτολεμαΐδα, τη στιγμή που έχει αποδειχθεί ότι η νέα μονάδα δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμη”.
Όπως επισημαίνεται σε ιστορικό που παραθέτει το WWF Ελλάς, η οργάνωση εξαρχής αντιτάχθηκε στην επαναλειτουργία της μονάδας Πτολεμαΐδα ΙΙΙ, κάνοντας λόγο για ασυμβατότητά του τόσο με την εθνική όσο και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Λίγο αργότερα κατατέθηκαν οι ενστάσεις του ΤΕΕ/Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΔΜ) για το ίδιο θέμα και η προτροπή του να εξεταστούν εναλλακτικές, και κατά το δυνατόν ανεξάρτητες της ΔΕΗ, λύσεις για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας. Ακολούθησε η απάντηση του επιτρόπου Karmenu Vella σε σχετική ερώτηση ευρωβουλευτών, που υπογράμμιζε το εκπρόθεσμο του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης.

Παρέμβαση του ΤΕΕ/Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας
Η λειτουργία της εν λόγω μονάδας είχε ξεκινήσει το 1965. Στο τέλος του 2014 υπέστη ζημιές που την κατέστησαν μη λειτουργική από πυρκαγιά στην Μονάδα IV του ατμοηλεκτρικού σταθμού.
Κατά το ΤΕΕ/ΤΔΜ (Ιούλιος 2015), η λειτουργία της μονάδας “Πτολεμαΐδα ΙΙΙ” οδηγεί σε δυσμενέστερα αποτελέσματα, τόσο σε περιβαλλοντικά όσο και ενεργειακά, σε σύγκριση με την τροφοδότησης της τηλεθέρμανσης από τον ΑΗΣ Καρδιάς.
“Επιπροσθέτως, η αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της θα πρέπει να εξετασθεί έχοντας λάβει υπόψη τις δυνατότητες αναβάθμισης του συστήματος τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας. Τέλος, θεωρώντας ότι η εξ’ ανάγκης παραμονή σε λειτουργία παλαιών μονάδων για την κάλυψη περιπτώσεων πολύωρων βλαβών δεν αποτελεί βιώσιμη λύση, προτείνεται η άμεση εκπόνηση στρατηγικού σχεδιασμού με βάθος 20ετίας που θα προκύψει από την συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων (ΔΕΗ ΑΕ, τηλεθερμάνσεις). Με τον τρόπο αυτό θα καταγραφούν οι απαιτήσεις και οι δυνατότητες βιώσιμων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων λύσεων, που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία της τηλεθέρμανσης στην περιοχή, την αποτίμηση του απαιτούμενου κόστους, τις δυνατότητες χρηματοδότησης και τις αντίστοιχες απαιτήσεις σε χρηματοροές καθώς και την απόσβεση των επενδύσεων που πραγματοποιούνται” τονιζόταν στο κείμενο της παρέμβασης του ΤΕΕ/ΤΔΜ.

Διαβάστε ΕΔΩ την παρέμβαση που είχε κάνει για το θέμα το ΤΕΕ/ΤΔΜ