Search
Close this search box.

Ο νέος φόβος της ευρωπαϊκής χαλυβουργίας είναι το Ιράν

Οι εισαγωγές χάλυβα από το Ιράν αποτελούν την πιο πρόσφατη απειλή για την ευρωπαϊκή χαλυβουργία, όπως δήλωσαν εκπρόσωποί της πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή το γεγονός ότι αυτές αυξήθηκαν κατά σχεδόν οκτώ φορές μεταξύ του 2013 και του 2016. Σύμφωνα με το συλλογικό όργανο των Ευρωπαίων χαλυβουργών, τη Eurofer, οι ιρανικές εξαγωγές στην Ευρώπη «έκλεισαν» το 2016 σε 1 εκατ. τόνους περίπου, έναντι 1,9 εκατ. τόνων για την Ινδία και  5,7 εκατ. τόνων για την Κίνα.

«Η απειλή από το Ιράν είναι καινούργια και θα αποτελέσει για εμάς ένα από τα τρία βασικά θέματα: Κίνα, Ινδία, Ιράν» δήλωσε στο Reuters ο Karl Tachelet,διευθυντής εξωτερικών σχέσεων και εμπορίου της Eurofer.

Το Ιράν αναζητά τρόπους να δώσει ώθηση στον τομέα της χαλυβουργίας, στηριζόμενο για αυτό και στις «πλάτες» ξένων εταίρων, καθώς έχει ως στόχο την οικονομική ανάπτυξη μετά τη συμφωνία του 2015 για τη μείωση του πυρηνικού του προγράμματος ώς αντάλλαγμα για τη διευκόλυνση τω ν εμπορικών του συναλλαγών.

Στόχος του Ιράν είναι μέχρι το 2025 να έχει πετύχει εξαγωγές ύψους 20-25 εκατ. τόνων ετησίως ανά τον κόσμο και να αυξήσει τη συνολική του παραγωγή στους 55 εκατ. τόνους από 16 εκατ. σήμερα.

Αρθρο με πληροφορίες από το Reuters

Διαβάστε περισσότερα στο πρωτότυπο άρθρο, ΕΔΩ