Search
Close this search box.

Ο τεχνητός ήλιος της Γερμανίας

The energy produced would be used to extract hydrogen from water vapour. Photograph: Picture-Alliance/Barcroft Images

Το πείραμα με τον τίτλο “Synlight” λαμβάνει χώρα στο Jülich, σε απόσταση 19 χλμ δυτικά της Κολωνίας. Συνίσταται δε στη …συνύπαρξη περίπου 150 προβολέων, που παράγουν όλοι μαζί φως περίπου 10.000 φορές ισχυρότερο από το φυσικό φως, όπως αυτό φτάνει στη γη από τον ήλιο.

Όταν όλες οι διαθέσιμες λάμπες τοποθετηθούν έτσι ώστε το φως τους να συγκεντρωθεί σε ένα σημείο, τότε παράγουν θερμοκρασία της τάξης των …3500  C. “Αν έμπαινες στο δωμάτιο την ώρα που το σύστημα είναι αναμμένο θα καιγόσουν αυτοστιγμεί” λέει ο καθηγητής Bernard Hoffschmidt, ερευνητικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Ηλιακής Έρευνας στο Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR, το οποίο ) δημιούργησε ένα σύστημα το οποίο περιγράφεται ως ο μεγαλύτερος τεχνητός ήλιος στον πλανήτη. Οι 149 προβολείς είναι παρόμοιοι με εκείνους που χρησιμοποιούνται συνήθως στον κινηματογράφο κι “επιτρέπουν ηλιακή ακτινοβολία ισχύος μέχρι 380 κιλοβάτ και έως και 240 κιλοβάτ χρησιμοποιήσιμης ακτινοβολίας σε τρεις ξεχωριστούς θαλάμους, στους οποίους μπορεί να επιτευχθεί μέγιστη πυκνότητα ροής άνω των 11 μεγαβάτ ανά τετραγωνικό μέτρο».

Προς τι τόσο φως; Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το έργο θα τους βοηθήσει να καταλάβουν πώς να αξιοποιήσουν καλύτερα την τεράστια ποσότητα ενέργειας από το φως του ήλιου στη Γη, ώστε να εξασφαλίσουν φθηνή και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια.

Προς το παρόν πάντως, το πείραμα έχει υψηλό ενεργειακό κόστος, καθώς το Synlight απορροφά σε μόλις τέσσερις ώρες το ηλεκτρικό ρεύμα που μια τετραμελής οικογένεια χρησιμοποιεί σε έναν ολόκληρο χρόνο…

Άρθρο με πληροφορίες από τον Guardian

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ (αγγλική γλώσσα)