Search
Close this search box.

Πάνω από 3,7 δισ. δολ θα στοίχιζε ένα GREXIT στην ελληνική αγορά πληροφορικής

Πηγή φωτογραφίας: Marko Puusaar, CC BY-SA 3.0
Πηγή φωτογραφίας: Marko Puusaar, CC BY-SA 3.0

Κατά 3,7 δισ. δολάρια εκτιμάται ότι θα μειώνονταν σωρευτικά μέχρι το 2019 οι δαπάνες για τεχνολογίες πληροφορικής (ΙΤ) στην Ελλάδα σε περίπτωση GREXIT, ενώ ακόμη και τώρα, που ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ δείχνει να έχει αποσοβηθεί, οι προβλέψεις για την πορεία της αγοράς δεν είναι θετικές.

Τα παραπάνω υποστηρίζει σε έκθεσή της η International Data Corporation (IDC), κυρίαρχη παγκοσμίως εταιρεία σε θέματα market intelligence και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στον κλάδο των τεχνολογιών πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και των καταναλωτικών τεχνολογικών προϊόντων.

Με βάση την ίδια έκθεση, αν το GREXIT είχε συμβεί, οι ελληνικές δαπάνες στον τομέα τού ΙΤ θα σημείωναν μείωση κατά 18% το 2016, ενώ και οι αντίστοιχες της δυτικής Ευρώπης θα επηρεάζονταν αρνητικά αλλά σε καμία περίπτωση τόσο έντονα όσο η Ελλάδα (συγκεκριμένα εκτιμάται ότι θα σημειωνόταν μείωση μικρότερη του 1% στη συνολική ανάπτυξη των δαπανών, που προβλεπόταν για το 2016).

Η IDC εξέτασε δύο σενάρια. Δεν θα ασχοληθούμε περαιτέρω με το πρώτο (αυτό του GREXIT), καθώς δείχνει να έχει απομακρυνθεί. Αντίθετα, θα εμβαθύνουμε στο δεύτερο, που προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα πετύχαινε μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της και θα κρατούσε το ευρώ (όπως κατά τα φαινόμενα συνέβη). Τι προβλέπει η IDC σε αυτή την περίπτωση;

“Παρά τη συμφωνία, η πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης [λόγω των γεγονότων του προηγούμενου διαστήματος) θα φέρει διψήφια πτώση των δαπανών ΙΤ στην Ελλάδα το 2016, αν και πιο συγκρατημένη σε σχέση με το αν επικρατούσε το πρώτο σενάριο (σ.σ. πτώση 18%). Η συνολική δαπάνη στη δυτική Ευρώπη εκτιμούμε ότι δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα” αναφέρεται (σε ελεύθερη μετάφραση) στην έκθεση της IFC, η οποία δίνει χαμηλές πιθανότητες στο σενάριο της πρόκλησης φαινομένου “χιονοστιβάδας” σε άλλες βαριά χρεωμένες ευρωπαϊκές οικονομίες (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία).

Ποιοι τομείς θα επηρεάζονταν περισσότερο;
Ποιοι τομείς του ΙΤ θα επηρεάζονταν περισσότερο στην Ελλάδα σε περίπτωση ενός Grexit; Ο δημόσιος τομέας, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και οι αγορά καταναλωτικών προϊόντων. Ο τουρισμός και η διαμονή, επισημαίνουν οι αναλυτές, δεν θα επηρεάζονταν τόσο πολύ από ενδεχόμενη επικράτηση ενός νέου υποτιμημένου νομίσματος, καθώς μακροπρόθεσμα αυτό θα μπορούσε να προσελκύσει την προσοχή των ξένων” δηλώνει ο Andrea Siviero, επικεφαλής αναλυτής ερευνών της IDC European Industry Solutions.

Στην περίπτωση που η Ελλάδα παρέμενε στο ευρώ (όπως τελικά φαίνεται ότι συνέβη), η συμφωνία με τους εταίρους εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ενισχύσει μακροπρόθεσμα την ευρωζώνη, ωστόσο δεν θα ήταν αρκετή για να προκαλέσει άμεσα θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα, της οποίας η μοίρα θα εξαρτηθεί κυρίως από τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν.

Ισχυρότερη αρνητική επίδραση στο hardware
“Παρότι τα μακροοικονομικά σοκ, όπως ένα πιθανό Grexit, τείνουν να επηρεάζουν τις περισσότερες τεχνολογικές περιοχές, πιστεύουμε ότι οι δαπάνες για αγορά hardware θα δεχτούν ισχυρότερη αρνητική επίδραση, ιδίως στο διάστημα 2015-2017, καθώς σε ό,τι αφορά το λογισμικό, αυτό είναι κατά έναν βαθμό πιο προστατευμένο, υπό την έννοια ότι υπάρχουν συμφωνημένα τέλη συντήρησης και πολυετή συμβόλαια”, δήλωσε ο Giorgio Nebuloni, διευθυντικό στέλεχος της IDC European Infrastructure and Software.

Κάνοντας μια αναδρομή στις δαπάνες ΙΤ του 2007, οι ερευνητές δηλώνουν ότι αυτές έχουν ήδη μειωθεί κατά ένα τρίτο το 2015. Σημειώνεται ότι βάσει στοιχείων δευτέρου τριμήνου 2015, η ελληνική αγορά πληροφορικής αντιπροσωπεύει μόλις το 0,5% των συνολικών δαπανών για ΙΤ στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης (hardware, software και υπηρεσίες), παρουσιάζοντας έτσι τις χειρότερες επιδόσεις στον τομέα αυτό.

Διαβάστε ΕΔΩ τη σύνοψη της έκθεσης της IDC