Search
Close this search box.

Ποιοι μηχανικοί μεταναστεύουν στις ΗΠΑ;

Πηγή φωτογραφίας: © iStock/poba, www.nsf.gov
Πηγή φωτογραφίας: © iStock/poba, www.nsf.gov

Στην Ελλάδα οι επιστήμονες μεταναστεύουν. Στις ΗΠΑ συνεχίζουν να τους υποδέχονται στρώνοντας κόκκινα χαλιά. ‘Οχι μόνο τους Ελληνες, αλλά και επιστήμονες από όλον τον κόσμο. Από το 2003 μέχρι το 2013, ο αριθμός των επιστημόνων και των μηχανικών, που κατοικούν μόνιμα στις ΗΠΑ, αυξήθηκε στα 29 εκατομμύρια άτομα (έναντι 21,6 εκατ. στην αρχή της περιόδου). Οι δε επιστήμονες-επαγγελματικοί μετανάστες έφτασαν τα 5,2 εκατ. έναντι 3,4 εκατ. το 2003.
Οι μετανάστες αποτελούν σήμερα το 18% του εργατικού δυναμικού στον τομέα των επιστημών και της μηχανικής, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Στατιστικής για την Επιστήμη και τη Μηχανική του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ (NCSES). To 2013, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν οριστικά στατιστικά στοιχεία, το 63% των μεταναστών επιστημόνων και μηχανικών στις ΗΠΑ ήταν πολιτογραφημένοι ως πολίτες (naturalized citizens), το 22% μόνιμοι κάτοικοι και το 15% κάτοχοι προσωρινής βίζας.
Περίπου έξι στους δέκα (57%).προέρχονταν από την Ασία, 20% από τη Βόρεια Αμερική (εκτός ΗΠΑ), την Καραϊβική και τη Νότια Αμερική, 16% από την Ευρώπη, 6% από την Αφρική και λιγότερο από 1% από την Ωκεανία.
Μεταξύ των 2,96 εκατομμυρίων Ασιατών μηχανικών και επιστημόνων στις ΗΠΑ, οι Ινδοί παρέμειναν η κυρίαρχη πληθυσμιακή ομάδα (950.000 ζουν μόνιμα στις ΗΠΑ), ενώ ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 85% σε σχέση με το 2003. Μεγάλη αύξηση σημειώθηκε επίσης στους μετανάστες επιστήμονες από τις Φιλιππίνες (53%) και την Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ και του Μακάου (34%).
Μάλιστα, σύμφωνα με το NCSES, οι μετανάστες είναι πιθανότερο να έχουν υψηλότερο επίπεδο σπουδών σε σχέση με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους. Συγκεκριμένα, το 32% των μεταναστών επιστημόνων διαπιστώθηκε ότι ήταν κάτοχοι master (29% των Αμερικανών) και το 9% διδακτορικού (4% των Αμερικανών). Οι πιο συνήθεις ειδικότητες ήταν αυτές του μηχανικού, του επιστήμονα πληροφορικής και μαθηματικών και των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών.

Άρθρο με πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Στατιστικής για την Επιστήμη και τη Μηχανική του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ