Search
Close this search box.

“Πόλεμος” θρησκείας, πολεοδομίας και πολιτικής στην Κίνα

Πηγή φωτογραφίας: James McCauley
Πηγή φωτογραφίας: James McCauley

Θρησκεία, πολεοδομία, κατασκευές, πολιτική και αρχιτεκτονική έχουν μπλεχτεί σε …”πόλεμο” στην Κίνα! Αφορμή η -σπανιότατη για τα κινεζικά δεδομένα- ανακοίνωση που εξέδωσε η ηγεσία μιας εγκεκριμένης από το κράτος Εκκλησίας, η οποία ασκεί έντονη κριτική στην πρόταση της τοπικής αυτοδιοίκησης για την επιβολή πολεοδομικών ρυθμίσεων σε κτήρια με θρησκευτική χρήση.
Η τοπική αυτοδιοίκηση πρότεινε συγκεκριμένα να τεθούν περιορισμοί στο μέγεθος των σταυρών που τοποθετούνται στο εξωτερικό των καθολικών και προτεσταντικών ναών. Ζήτησε οι σταυροί αυτοί να μην υπερβαίνουν το ένα δέκατο του συνολικού ύψους τού κτηρίου και να μην τοποθετούνται στην κορυφή του αλλά στην πρόσοψη.
Η συγκεκριμένη πρόταση φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει για την εν λόγω θρησκευτική αρχή, αφού είχε προηγηθεί και κύμα κατεδαφίσεων ναών και αφαίρεσης θρησκευτικών συμβόλων. Όλα αυτά διημείφθησαν στην περιφέρεια Zhejiang, μία από τις πλουσιότερες της Κίνας και κέντρο του χριστιανισμού στη χώρα και έπληξαν τις εκκλησίες των Καθολικών και των Προτεσταντών, όπως προκύπτει από τηλεγράφημα του Agence France Presse.

Πολεοδομία ή πολιτική;
Οι νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις ήταν ανοιχτές σε δημόσια διαβούλευση μέχρι χτες 20 Μαΐου. Η τοπική αρχή υποστηρίζει ότι οι λόγοι για τους οποίους κατεδαφίζονται εκκλησίες και μπαίνουν αυστηρότεροι όροι έχουν να κάνουν καθαρά και μόνο με πολεοδομικές παραβάσεις.
Οι ακτιβιστές στην Κίνα όμως, έχουν άλλη άποψη, αφού συσχετίζουν τις εξελίξεις με πρόθεση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας να διατηρήσει αυστηρό έλεγχο στην εξάπλωση των θρησκειών.
Όπως λένε, αυτό γίνεται σαφές και από το γεγονός ότι, μεταξύ άλλων, ζητείται από τους Χριστιανούς να ασκούν το θρησκευτικό τους δικαίωμα μόνο σε χώρους που έχει εγκρίνει το κράτος και υπό κυβερνητική εποπτεία.
“Οι τοπικές αρχές παρεμβαίνουν επίσης εκτεταμένα στην ελευθερία χρήσης του εσωτερικού των χώρων” κατήγγειλε ηλεκτρονικά η ηγεσία της Εκκλησίας Chongyi στη Hangzhou, την πρωτεύουσα της Zhejiang. Λίγο μετά την ανακοίνωση το σάιτ της Εκκλησίας Chongyi, που λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη προτεσταντική της περιφέρειας, δεν ήταν προσβάσιμο στους χρήστες.
Μόνο τον Απρίλιο, οι αρχές αφαίρεσαν τους σταυρούς από 12 εκκλησίες στην περιοχή Lishui, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστήριξε ο οργανισμός προστασίας θρησκευτικών δικαιωμάτων China Aid Association με έδρα τις ΗΠΑ.
Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο, δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους σε ιερέα για διατάραξη δημόσιας τάξης, επειδή προσπάθησε να σταματήσει την αφαίρεση ενός σταυρού από την κορυφή εκκλησίας στην περιοχή Pingyang. Στη δε πόλη Wenzhou, κατεδαφίστηκε άλλη εκκλησία, γιατί κρίθηκε ώς αυθαίρετη κατασκευή.
Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph.co.uk, η στάση αυτή φαίνεται ότι ‘μαλακώνει”. Το Πεκίνο φέρεται -σύμφωνα με δηλώσεις ιερέα, που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του- να έχει διατάξει να σταματήσει η εκστρατεία κατεδάφισης και αφαίρεσης θρησκευτικών συμβόλων, που εξαγρίωσε τον τοπικό χριστιανικό πληθυσμό και προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Εν αναμονή των εξελίξεων, περίπου 400 εκκλησίες στην Zhejiang κατεδαφίστηκαν ολοκληρωτικά ή σε τμήματά τους από την αρχή του προηγούμενου χρόνου.
Το Χριστιανικό Συμβούλιο της Κίνας υπολογίζει ότι στη χώρα ζουν περίπου 20 εκατ. Χριστιανοί, χωρίς να συνυπολογίζονται οι Καθολικοί, αλλά ο πραγματικός αριθμός τους εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπερνά και τα 60 εκατ. καθώς πολλοί προσεύχονται σε υπόγειες ή στεγασμένες σε σπίτια εκκλησίες, ώστε να αποφύγουν τον κυβερνητικό έλεγχο. Εσείς τι λέτε; Πολεοδομία ή πολιτική;