Search
Close this search box.

Πώς δημιουργούμε μια πόλη που επιδιορθώνεται μόνη της;

self-repairΦανταστείτε το εξής: προχωράτε σε έναν κεντρικό δρόμο, όταν ξαφνικά με την άκρη του ματιού σας αντιλαμβάνεστε κίνηση πάνω αριστερά, στα πέντε μέτρα από το έδαφος. Στρέφετε το κεφάλι σας προς τα πάνω για να δείτε τι συμβαίνει και βλέπετε ένα drone (ιπτάμενο μη επανδρωμένο όχημα) να αλλάζει λάμπα στον φανοστάτη. Περπατάτε λίγο ακόμη και μπροστά σας συναντάτε ένα drone, το οποίο ¨γεμίζει¨ με επιμέλεια μια ρωγμή στο οδόστρωμα, ώστε να μην εξελιχθεί σε λακούβα. Α! Είναι μια ακόμη συνηθισμένη μέρα. Στο μέλλον. Αλλά κατά τα φαινόμενα όχι στο πολύ μακρινό μέλλον.
Μια διεπιστημονική ομάδα ερευνητών στο University of Leeds στο Ηνωμένο Βασίλειο, δουλεύει ήδη για τη δημιουργία της …¨αυτοεπιδιορθούμενης¨ πόλης. Συγκεκριμένα δημιουργεί αυτό που έχει ονομάσει fixer drones, δηλαδή ρομποτάκια τεχνικούς-επιδιορθωτές. Η δημιουργία τους θα απαιτήσει τη συνεργασία πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων μηχανικών (και όχι μόνο): πολιτικών μηχανικών, μηχανολόγων, ηλεκτρολόγων και μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, οικονομολόγων και περιβαλλοντολόγων. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ αποτελεί μέρος ευρύτερου προγράμματος που χρηματοδοτείται από το βρετανικό Ερευνητικό Συμβούλιο Επιστημών Μηχανικής και Φυσικής και θέτει ως στόχο μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της μηχανικής σήμερα: την εύκολη, γρήγορη και όσο το δυνατόν πιο οικονομική αποκατάσταση ή βελτίωση δημόσιων αστικών υποδομών.

Και διάγνωση
Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι τα drones που δημιουργούν δεν θα επιδιορθώνουν απλώς τα προβλήματα σε αγωγούς αποχέτευσης, δημόσιο φωτισμό, σηματοδότες ή το οδικό δίκτυο, αλλά θα είναι σε θέση και να τα διαγνώσουν -και μάλιστα πριν γίνουν ορατά στο ανθρώπινο μάτι.
Μπορούν ρομπότ ενός και μόνο τύπου να κάνουν όλη αυτή τη δουλειά; Οι ερευνητές αναπτύσσουν drones των εξής τριών τύπων:

  • ¨Perch and Repair¨: τα ρομπότ αυτά θα πετούν σαν πουλιά σε ψηλότερες κατασκευές και θα πραγματοποιούν εργασίες όπως η αλλαγή λαμπτήρων στους φανοστάτες
  • ¨Perceive and Patch¨: τα ρομπότ αυτά θα επιθεωρούν, διαγιγνώσκουν και επιδιορθώνουν αυτόνομα τις λακούβες στο οδικό δίκτυο ή άλλα μικρά προβλήματα
  • ¨Fire and Forget¨: η ομάδα αυτή των ρομπότ θα λειτουργεί σε δίκτυα αγωγών, επιθεωρώντας, επιδιορθώνοντας, κάνοντας μετρήσεις και αναφέροντας προβλήματα.
    Ισως αυτό να είναι το μέλλον των εξυπνων πόλεων, που βασίζονται στην τεχνολογία BIM, παρατηρεί το engineering.com, υπενθυμίζοντας ότι η κεντρική ιδέα πίσω από τις συγκεκριμένες τεχνολογίες είναι η αυτοματοποίηση όλης της διαδικασίας σχεδιασμού από το …παρασκήνιο.

Άρθρο με πληροφορίες από το engineering.com και την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Leeds

Δείτε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ (αγγλική γλώσσα)