Search
Close this search box.

Σε ποια χώρα του κόσμου το 70% των φοιτητών μηχανικής κι επιστημών είναι γυναίκες;

Πηγή φωτογραφίας: Forbes
Πηγή φωτογραφίας: Forbes

Ίσως δεν θα το περίμενε κάποιος, αλλά το 70% των φοιτητών επιστημών και μηχανικής στο Ιράν είναι γυναίκες, οι οποίες -δραστηριοποιούμενες σε μια πολλά υποσχόμενη κοινότητα νεοφυών επιχειρήσεων (startups) – ενθαρρύνονται πλέον να παίξουν έναν ακόμη σημαντικότερο ρόλο, αυτόν του επιστήμονα-επιχειρηματία.
Όπως γράφει η Amy Guttman στο Forbes, ο κοινός μύθος είναι ότι τις γυναίκες στο Ιράν τις βλέπεις αλλά δεν τις ακούς, ότι δεν τους επιτρέπεται να οδηγούν, ότι είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ότι πράγματα όπως η επιχειρηματικότητα και οι θέσεις ισχύος είναι εκτός …εμβέλειας για αυτές.
Η αντίληψη αυτή απέχει από την πραγματικότητα, τουλάχιστον ώς προς το τελευταίο σκέλος της, αφού τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες στο Ιράν διαχειρίζονται -ή και κατέχουν- επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες εντάσσονται σε παραδοσιακά “ανδροκρατούμενους” τομείς όπως το πετρέλαιο και το αέριο, οι κατασκευές, η εξόρυξη μετάλλων και πλέον η τεχνολογία.
“Σήμερα, με τόσο μεγάλο αριθμό αποφοίτων με πτυχία στην επιστήμη και τη μηχανική, φαίνεται ότι υπάρχει μια ώθηση ώστε οι γυναίκες να εμπλακούν πιο ενεργά στην υπό άνθιση σκηνή των startups στο Ιράν” γράφει το Forbes.

Lendem: Δάνεισε τα υπάρχοντά σου και έχε το …κεφάλι σου ήσυχο
Κάποιες πρωτοπόροι ήδη βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ghonche Tavoosi, η οποία πρόσφατα παρουσίασε τη Lendem, δηλαδή τη startup που ίδρυσε, σε ομάδα επενδυτών από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών.
Τι κάνει η εταιρεία της; Είναι στην ουσία μια πλατφόρμα, που επιτρέπει σε ομάδες φίλων, συναδέλφων ή γειτόνων να …δανείζουν χρήσιμα πράγματα ο ένας στον άλλο, είτε αυτά είναι καλώδια φορτιστών είτε λάστιχα ποτίσματος. Η καινοτομία είναι ότι η πλατφόρμα τηρεί αρχείο σε σχέση με το ποιος δανείστηκε τι , υπενθυμίζει ότι το αντικείμενο πρέπει να επιστραφεί και εγγυάται την επιστροφή του. Η ιδέα της εντυπωσίασε επενδυτές όπως ο Dave McClure της 500StartUps, ο οποίος όμως διευκρίνισε ότι δεν θα βάλει τα λεφτά του στο Ιράν πριν αρθούν οι κυρώσεις.

Προσποιούμενη τρία διαφορετικά άτομα
Εξαιρετικά πρωτοπόρος ήταν και η Aria Behnaz. Δεκαπέντε χρόνια πριν, όταν ουδείς στο Ιράν ήξερε τι είναι η startup, η Αria ίδρυσε την πρώτη σχολή εκπαίδευσης για τεχνολογίες πληροφορικής στη χώρα, το Kahkeshan Institute of Technology. Η αρχή ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη λέει. Χρειαζόταν να αλλάζει τον τόνο της φωνής της κάθε φορά που σήκωνε το τηλέφωνο της σχολής, προσποιούμενη ότι είναι τρία διαφορετικά άτομα -διευθύντρια, υπεύθυνη τεχνικού τμήματος, γραμματέας- ώστε η εταιρεία της να φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα. Σήμερα, το 40% των υπαλλήλων της εταιρείας είναι γυναίκες, όπως και το 37% των εκπαιδευόμενων, ένα ποσοστό υψηλότερο από ποτέ.
Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι η θέση της γυναίκας στο Ιράν βρίσκεται στο επίπεδο που πρέπει να είναι. Παρόλα αυτά, οι αλλαγές που συμβαίνουν είναι σημαντικές.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς οι γυναίκες στο υπερσυντηρητικό Ιράν έχουν αρχίσει να αποκτούν σημαντική θέση στην επιχειρηματικότητα και τις επιστήμες, διαβάστε ΕΔΩ το πρωτότυπο άρθρο (αγγλική γλώσσα)