Search
Close this search box.

Στο Ισραήλ κατασκευάζεται ο ψηλότερος ηλιακός πύργος του κόσμου (και φιλοδοξεί ν’ αποτελέσει σύμβολο)

Στο ηλιόλουστο Ισραήλ η ηλιακή ενέργεια καλύπτει μόνο ένα μικρό ποσοστό των ενεργειακών αναγκών της χώρας, πολύ μικρότερο σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου, όπου το κλίμα είναι πιο ψυχρό και ο καιρός συνήθως νεφελώδης (σας θυμίζει κάτι …ελληνικό όλο αυτό;).

Ένα νέο πρότζεκτ όμως, που στοχεύει στη δημιουργία του ψηλότερου ηλιακού πύργου στον κόσμο, φιλοδοξεί να αλλάξει αυτό το γεγονός και να λειτουργήσει σαν σύμβολο για τις μεγάλες φιλοδοξίες του Ισραήλ στον τομέα των ΑΠΕ.

Στο Ισραήλ, μια χώρα που παραδοσιακά στηρίζεται στα ορυκτά καύσιμα, η ανάπτυξη των ΑΠΕ υστερεί επί χρόνια, συνεπεία της γραφειοκρατίας και της έλλειψης κινήτρων. Ωστόσο, η χώρα τοποθετεί πλέον ψηλότερα τον πήχη, αφού έχει στόχο ως το 2020 να καλύπτει μέσω της παραγωγής ΑΠΕ το 10% των ενεργειακών αναγκών της (έναντι 2,5% σήμερα).

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το “Ashalim project” στην Έρημο του Negev, που απλώνεται σε τρεις εκτάσεις (με στόχο να συμπεριλάβει και μια τέταρτη στο μέλλον), σε καθεμία από τις οποίες αναπτύσσεται διαφορετική μορφή ηλιακής ενέργειας.

Το όλο “πάρκο” αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018, με προοπτική να παράγει 310 megawatts ενέργειας, καλύπτοντας το 1,6% των ενεργειακών αναγκών της χώρας ή περίπου 130,000 νοικοκυριά. Στο κέντρο της έκτασης αυτής θα βρίσκεται και ο ψηλότερος ηλιακός πύργος του κόσμου, ύψους 250 μέτρων, ο οποίος θα περιστοιχίζεται από 50.000 κάτοπτρα.

Άρθρο με πληροφορίες από τον Independent

Μάθε και δες περισσότερα ΕΔΩ