Search
Close this search box.

Σχέδιο ύψους 50 δισ.£ για τη θέρμανση 16 πόλεων του Ηνωμένου Βασιλείου με υδρογόνο

Πηγή φωτογραφίας: 80% of UK homes have gas heating CREDIT: JOCHEN TACK / ALAMY
Πηγή φωτογραφίας:
80% of UK homes have gas heating CREDIT: JOCHEN TACK / ALAMY

Με υδρογόνο αντί για φυσικό αέριο σχεδιάζεται να θερμαίνονται στο εγγύς μέλλον μεγάλες πόλεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο φιλόδοξης πρότασης, ύψους επένδυσης 50 δισ. στερλινών, που στόχο έχει τη ‘μετατροπή’ του ενεργειακού προφίλ των βρετανικών αστικών κέντρων, ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.  Το σχέδιο περιγράφεται σε αναφορά της Northern Gas Networks (NGN), η οποία διαχειρίζεται τα δίκτυα διανομής στη βόρεια Αγγλία. Νωρίτερα φέτος, η βρετανική Telegraph αποκάλυψε ότι η NGN είχε σχέδιο για την ανάδειξη του Leeds στην “πρώτη πόλη του υδρογόνου” στον κόσμο, αντικαθιστώντας το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για θέρμανση και μαγείρεμα με υδρογόνο εντός μιας δεκαετίας.

Λεπτομερής μελέτη βιωσιμότητας που εκπονήθηκε στο μεταξύ και δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες κατέληξε ότι το σχέδιο αυτό είναι όντως βιώσιμο και ότι μπορεί να εφαρμοστεί όχι μόνο στο Leeds αλλά σε συνολικά 16 μεγάλες πόλεις έως το 2050, επιτυγχάνοντας μείωση κατά 73% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Παρότι για να γίνει πράξη το “πέρασμα” στο υδρογόνο απαιτείται αναβάθμιση ή αντικατάσταση όλων των boilers αερίου και πολλών οικιακών συσκευών, η NGN υποστηρίζει ότι όλο αυτό μπορεί να γίνει με μόνο μικρά προβλήματα και “με πολύ μικρότερο κόστος κι αναστάτωση σε σχέση με αυτά που θα καταγράφονταν, αν προχωρούσε η μετατροπή τους για τη χρήση των παραδοσιακών ΑΠΕ”.

Η NGN προτείνει να μην υπάρξει κάποια προκαταβολική επιβάρυνση των νοικοκυριών για το πέρασμα στο αέριο, αλλά το κόστος να επιμεριστεί σε ελεγχόμενες αυξήσεις στους λογαριασμούς  χρήσης –με τον ίδιο τρόπο δηλαδή, που χρηματοδοτούνται σήμερα τα δίκτυα αερίου. Η μετατροπή μόνο του Leeds υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει περί τα 2 δισ. στερλίνες.

Άρθρο με πληροφορίες από την Telegraph

Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες της πρότασης ΕΔΩ