Search
Close this search box.

Τα 8 θαύματα του Ντουμπάι

Όταν τα πετρελαϊκά του αποθέματα άρχισαν να φθίνουν, το Ντουμπάι έπρεπε να επανεφεύρει τον εαυτό του και να παραμείνει εναρμονισμένο με τον σύγχρονο κόσμο. Τότε ήταν που ο πρίγκηπας Σεΐχης Mohammad Bin Rashid Al Maktoum αποφάσισε να τα “στάξει γερά” στην αρχιτεκτονική και τη μηχανική και να δημιουργήσει τα …οκτώ θαύματα του Ντουμπάι, τα οποία αναμένεται να προσελκύσουν εκατομμύρια τουρίστες στα επόμενα χρόνια (και ήδη έχουν “τραβήξει” στο Ντουμπάι πάρα πολλούς. Το “Interesting Engineering” υπενθυμίζει τα οκτώ αρχιτεκτονικά θαύματα του Ντουμπάι:


1. Burj Khalifa

Ο ουρανοξύστης, που ολοκληρώθηκε το 2009, αποτελεί μέρος μιας περιοχής 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων, γνωστής ώς  “Downtown Dubai”. Σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Adrian Smith το 2006, έχει ύψος 828 μέτρων και στοίχισε περίπου 4 δισ. δολάρια. Παρότι ανταγωνισμός αρχίζει και ορθώνεται, προς το παρόν παραμένει το ψηλότερο κτήριο του κόσμου. Φιλοξενεί επίσης τρία ρεκόρ: το τζαμί που βρίσκεται στο μεγαλύτερο ύψος στον κόσμο (στον 158ο όροφο), την αντίστοιχη πισίνα (76ος όροφος) και την ψηλότερη πλατφόρμα θέασης (στον 124ο). Ο αρχιτέκτονας υποτίθεται ότι εμπνεύστηκε το σχήμα του από λουλούδια της ερήμου που φύονται εκεί, ενώ το κλιμακωτό σχήμα του έχει ώς στόχο την αύξηση της στατικότητας. Η χρήση του κτηρίου είναι μικτή: κατοικία, καταστήματα, γραφεία και χώροι ψυχαγωγίας συνυπάρχουν στον  Burj Khalifa.

 

2. Palm Islands

Εχουν σχήμα φοίνικα, αποτελούν σήμα κατατεθέν του Ντουμπάι και συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στα δέκα μεγαλύτερα τεχνητά νησιά του κόσμου. Το νησί αποτελείται από τρεις φοίνικες: τους  Palm Jumeirah, Palm Jebel Alo και Palm Deira. Προς το παρόν έχει ολοκληρωθεί και κατοικείται μόνο ο ένας. Οταν ολοκληρωθούν στο σύνολό τους θα έχουν προσθέσει 520 χιλιόμετρα ακτών στην περιοχή. -την απόσταση μεταξύ Αθήνας-Θεσσαλονίκης εν ολίγοις. Θα φιλοξενούν πολυτελή ξενοδοχεία, παραθαλάσσιες κατοικίες, θεματικά πάρκα νερού και κέντρα ψυχαγωγίας και ευεξίας.


3. Cayan Tower

Θαρρείς και το ιδιαίτερο twist αυτού του Πύργου κατά 90 μοίρες από τη βάση μέχρι την οροφή δεν ήταν αρκετό, έχει ένα ακόμη εντυπωσιακό τεχνικό χαρακτηριστικό: για την κατασκευή του δεν χρησιμοποιήθηκαν πυλώνες στήριξης  (structural pillars). Ολοκληρώθηκε το 2013, έχει ύψος 306 μέτρων και αναπτύσσεται σε 73 ορόφους. Η βασική του χρήση είναι αυτή που φορά τις κατοικίες.


4. Jumeirah Beach Hotel

Προς το παρόν παραμένει το μοναδικό ξενοδοχείο επτά αστέρων του κόσμου και ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα κτήρια στον κόσμο. Το σχήμα του αντλεί έμπνευση από το ιστίο των τυπικών αραβικών ιστιοφόρων, ενώ μεταξύ άλλων διαθέτει υποβρύχιο εστιατόριο. Εχει ύψος 321 μέτρων και παρότι αποτελεί το τέταρτο ψηλότερο ξενοδοχείο στον κόσμο, το 39% του συνολικού του ύψους δεν είναι κατοικήσιμο. Έχει θεμελιωθεί πάνω σε τεχνητό νησί, που απέχει 280 μέτρα από τη στεριά, ενώ προκειμένου να το στηρίξουν οι μηχανικοί αναγκάστηκαν να μεταφέρουν 230 σωρούς τσιμέντων πάνω στην άμμο. Για την κατασκευή του απαιτήθηκαν 70.000 κυβικά σκυροδέματος και 9000 τόνοι χάλυβα.

5. The World Islands

Αποτελούμενο από …300 μικρά τεχνητά νησιά, το σύμπλεγμα αυτό, με την ονομασίαWorld Islands”, απέχει 4 χλμ από τις ακτές. Η ακριβής μορφή του, που “αντιγράφει” εκείνη της υδρογείου, είναι ορατή μόνο από το διάστημα.

6. Dubai Mall

Μετά από διαδοχικές καθυστερήσεις το εμπορικό αυτό κέντρο άνοιξε τις πόρτες του το 2008. Το Dubai Mall αποτελεί το μεγαλύτερο σε εμβαδόν εμπορικό κέντρο του κόσμου. Προσελκύει 750.000 επισκέπτες την εβδομάδα, φιλοξενεί 1.200 καταστήματα, 160 εστιατόρια, μια τεράστια ζώνη ψυχαγωγίας, το ενυδρείο του Ντουμπάι και ο υποβρύχιος ζωολογικός κήπος.

7. Ski Dubai

Επειδή έχει 50 βαθμούς Κελσίου πότε-πότε, δεν θα έχει …χιόνι;  Ανεπίτρεπτο! Αυτό μάλλον σκέφτηκαν οι ιθύνοντες και δημιούργησαν το μεγαλύτερο στεγασμένο χώρο για σκι, το θηριώδες Ski Dubai. Για να διατηρήσει τις θερμοκρασίες υπό το μηδέν που είναι απαραίτητες για τη συντήρηση του χιονιού, οι μηχανικοί έβαλαν τα δυνατά τους για να πετύχουν την τέλεια μόνωση… Οι εγκαταστάσεις, που άνοιξαν το 2005, περιλαμβάνουν ένα “βουνό” ύψους 85 μέτρων, με πέντε πίστες διαφορετικής δισκολίας…

8. Dubai Miracle Garden

Ενας κήπος στη μέση της ερήμου δεν θα μπορούσε παρά να λέγεται κήπος- θαύμα, έτσι δεν είναι; Ο Dubai Miracle Garden είναι ο μεγαλύτερος “φυσικός” ανθόκηπος του κόσμου. Φιλοξενεί πάνω από 45 εκατομμύρια λουλούδια, φυτεμένα σε διάφορα σχήματα: αστέρια, καρδιές, ιγκλού κτλ. Ο κήπος άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου το 2013 και έχει συμπεριληφθεί στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο ρολόι του κόσμου, που έχει φτιαχτεί από λουλούδια.

Διαβάστε περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες ΕΔΩ