Τι θα γίνει με τις τιμές του χάλυβα στην παγκόσμια αγορά το 2015;

/ / Ματιές στον κόσμο
Πηγή: http://www.telegraph.co.uk

Πηγή: http://www.telegraph.co.uk

Το 2014 ήταν ένα “τρομαχτικό” έτος για τη “δυτική” βιομηχανία χάλυβα. Η φρενήρης παραγωγή στην Ασία πλημμύρισε την παγκόσμια αγορά με φθηνό χάλυβα, στο ίδιο χρονικό διάστημα που οι τομείς τής αυτοκινητοβιομηχανίας και των κατασκευών στην αμερικανική ήπειρο ζητούσαν ολοένα και λιγότερες πρώτες ύλες. Το αποτέλεσμα; Πλεόνασμα παραγωγής και πτώση τιμών.
Στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, ιδίως εκείνων που προηγήθηκαν της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, η βιομηχανία χάλυβα ακολούθησε πορεία υγιούς ανάκαμψης -αν και κατά πολλούς αναλυτές αυτό είναι σχετικό: αν η κατάρρευση της Wall Street το ίδιο έτος και η συνακόλουθη Μεγάλη Ύφεση δεν είχαν ποτέ συμβεί, ποια θα ήταν η πορεία της παγκόσμιας βιομηχανίας χάλυβα; διερωτώνται.
“Προ κρίσης, η ετήσια δαπάνη (ρυθμός) για την αγορά χάλυβα ανερχόταν στα 550 δισ. δολάρια. Στη συνέχεια έπεσε στα 330 δισ. και τώρα διαμορφώνεται σε περίπου 410 δισ. [Η αγορά] ανέκαμψε σημαντικά, αλλά έχει ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσει. Προβλέπουμε ότι θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα μέχρι το τέλος του 2016 […] Αν δούμε το ποτήρι μισογεμάτο, είναι θετικό ότι η αγορά αναπτύσσεται γρήγορα. Αν το δούμε μισοάδειο, ο χάλυβας που πωλείται για τις κατασκευές δεν πλησιάζει καν τα επίπεδα προ κρίσης” σημειώνει ο Τζον ‘Αντον, διευθυντικό στέλεχος της HS Steel Service, μιλώντας σε ηλεκτρονική έκδοση του My Purchusing Center.
Δεν υπάρχει συζήτηση για τις προοπτικές της αγοράς χάλυβα, που να μη λαμβάνει υπόψη την επίδραση από τη σταδιακή ανάκαμψη των βιομηχανιών αυτοκινήτου και κατασκευών. Χωρίς αυτήν [την ανάκαμψη], η αγορά χάλυβα θα έμοιαζε αρκετά με αυτό που ήταν το 2009, μια μαύρη χρονιά όχι μόνο για τον κλάδο αλλά και γενικά για την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις της IBIS World, η παγκόσμια οικονομική κρίση μείωσε δραματικά τη ζήτηση για σίδηρο και χάλυβα ήδη από τις αρχές του 2009, λόγω κυρίως της ασφυκτικής συρρίκνωσης των κατασκευών (εκτός κατοικίας) και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Από το 2010 όμως, που η αυτοκινητοβιομηχανία άρχισε δειλά-δειλά να ξαναπαράγει, η αγορά άρχισε ξανά να “ζεσταίνεται’.

Πτώση ή άνοδος; “Μιλάει” η Ασία

Πηγή: http://www.www.airsentry.eu

Πηγή: http://www.www.airsentry.eu

Για το 2015, τον ρυθμό δίνουν οι …χρεοκοπίες και οι αλλαγές. Σύμφωνα με μελέτη της Ernst & Young, στη διάρκεια του 2015 θα πρέπει ν’ αναμένονται πολλές αλλαγές στις αγορές. Οι παραγωγοί χάλυβα θα πρέπει “να τα βγάλουν πέρα” με τη μεταβλητότητα, την αλλαγή στα κέντρα ζήτησης, τις σύνθετες εφοδιαστικές αλυσίδες, την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα κόστους.

Κατά την Ernst & Young η πιο αξιοπρόσεκτη αλλαγή θα είναι πιθανότατα μια δραματική αύξηση στον ανταγωνισμό, κυρίως στα προϊόντα χάλυβα υψηλής αξίας και περιθωρίου κέρδους.
Οι αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας εκτιμάται ότι θα ζητήσουν περισσότερο χάλυβα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τον κατασκευαστικό τους κλάδο, γεγονός που αναμένεται να απορροφήσει το πλεόνασμα στην παραγωγή, επιδρώντας πτωτικά στις τιμές.
Την ίδια στιγμή, επισημαίνει από την πλευρά του ο Τζον Αντον, η πρόσφατη πτώση τιμών στις πρώτες ύλες και ιδίως στα σιδηρομεταλλεύματα (iron ore) εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το 2015, μένοντας κάτω από τα 100 δολάρια, με ό,τι αυτό σημαίνει για το κόστος του τελικού προϊόντος.
Παράλληλα, οι περισσότεροι αναλυτές κοιτάζουν προς Κίνα, παρακολουθώντας με ζήλο την πορεία των εκεί χαλυβουργιών, πολλές από τις οποίες οδεύουν ολοταχώς προς τη χρεοκοπία. Όπως παρατηρούν, αν η κινεζική κυβέρνηση δεν κάνει κινήσεις που θα διασφαλίσουν το αξιόχρεο και τη φερεγγυότητα των βιομηχανιών αυτών, οι οποίες τα τελευταία χρόνια κατέκλυσαν τις αγορές με φθηνό χάλυβα, η ορμή του τσουνάμι της πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας επιτέλους θα ανακοπεί. Κι άρα, οι τιμές του χάλυβα θα ανέβουν ξανά.
Τα τελευταία αρκετά χρόνια, η Κίνα παρήγαγε περισσότερο χάλυβα από ό,τι θα μπορούσε να αξιοποιήσει η αγορά. Μόνο στο πρώτο εννιάμηνο του 2014 πρόσθεσε στη δυναμικότητά της περισσότερους από 20 εκατ. μετρικούς τόνους! Πλέον πάνω από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής χάλυβα πραγματοποιείται στην Κίνα, η οποία -ακόμη και τώρα, με πολλές χαλυβουργίες στο χείλος της χρεοκοπίας- εξακολουθεί να κατακλύζει τις αγορές με τον φθηνότερο χάλυβα στον πλανήτη. Με τόση υπερπροσφορά όμως, κανένα χαλυβουργείο στη χώρα δεν σκέφτεται καν ν΄αυξήσει τις τιμές.

Πηγή: http://www. irtc.org

Πηγή: http://www. irtc.org

“Για το 2015 αυτό που πραγματικά αναμένω είναι ένας μεγάλος αριθμός χρεοκοπιών σε χαλυβουργεία της Κίνας και πιθανώς τής Ευρώπης” επισημαίνει ο Τζον Αντον της HS Steel Service και προσθέτει: ‘Οι χρεοκοπίες έχουν αρχίσει να συμβαίνουν και για αυτό τα χαλυβουργεία αυτά πωλούν ακόμη και σε τιμές κόστους ή και κάτω από αυτές. Στη Βόρεια Αμερική, οι περισσότερες χαλυβουργίες είτε βρίσκονται σε φάση “ίσα βάρκα ίσα πανιά” είτε καταγράφουν ένα αξιοπρεπές αλλά ελάχιστο κέρδος, παρότι πουλάνε 10%-20% ακριβότερα από ό,τι οι ευρωπαϊκές. Αν λοιπόν οι βορειοαμερικανικές χαλυβουργίες [που πουλάνε ακριβότερα] ίσα-ίσα τα βγάζουν πέρα, τι μας λέει αυτό για την κερδοφορία των αντίστοιχων ευρωπαϊκών και κινεζικών [που πουλάνε στο κόστος ή κάτω από αυτό];”.
Κατά τον ίδιο ωστόσο, οι τιμές στην Ευρώπη και την Κίνα δεν είναι δυνατόν να μειωθούν πολύ περισσότερο καθώς οι βιομηχανίες πωλούν ήδη σε τιμές κόστους ή κάτω του κόστους. Οι αρχές του 2015 είναι καλό διάστημα για να αγοράσει κάποιος χάλυβα, τουλάχιστον στη Βόρεια Αμερική, αντί να περιμένει περαιτέρω πτώση τιμών λέει, γιατί αργότερα οι τιμές ενδεχομένως θα ανέβουν, ιδίως αν τα σενάρια για μαζικές χρεοκοπίες κινεζικών χαλυβουργιών επαληθευτούν.
“Η μόνη περίπτωση για αξιοσημείωτη μείωση των τιμών του χάλυβα εδώ στη Βόρεια Αμερική [στους επόμενους μήνες] είναι αν οι τιμές αρχίσουν να εξισώνονται με τις αντίστοιχες διεθνείς, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια και δεν βλέπω να συμβαίνει ούτε στο επόμενο […] Παρά τους φόβους για κατάρρευση των τιμών του χάλυβα στη Βόρεια Αμερική, ούτε η ‘ρωμαλέα’ αύξηση των εισαγωγών έχει προκαλέσει πτώση των τιμών του αμερικανικού χάλυβα. Αν πάντως οι αναμενόμενες χρεοκοπίες δεν συμβούν στην Κίνα […] οι τιμές [στην παγκόσμια αγορά] θα παραμείνουν πολύ χαμηλές τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2015” καταλήγει._