Search
Close this search box.

Τι πρέπει να γνωρίζω όταν θέλω να αγοράσω εκτυπωτή 3D;

Πηγή φωτογραφίας: Creative Tools
Πηγή φωτογραφίας: Creative Tools

Καθώς οι ειδήσεις για τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις και τις εφαρμογές τους λαμβάνουν έκταση πλημμύρας στα ελληνικά και διεθνή media, η αγορά ενός εκτυπωτή 3D έχει αρχίσει και απασχολεί ολοένα περισσότερους επιχειρηματίες και διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων. Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές προσφέρουν τη δυνατότητα για την εύκολη παραγωγή πρωτότυπων προϊόντων, καθώς για την εκτύπωση ανταλλακτικών on-demand.  Ανάλογα δε με την απαιτούμενη χρήση, ένας εκτυπωτής του είδους μπορεί να στοιχίζει από μερικές εκατοντάδες (στην περίπτωση των desktop) μέχρι δεκάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια δολάρια, άρα όποιος σκέφτεται να προμηθευτεί έναν, πρέπει να σταθμίσει προσεκτικά τους λόγους για τους οποίους τον θέλει.
Σε άρθρο του για το θέμα, το engineering.com αναλύει κάποιους από τους παράγοντες, που πρέπει να λάβει υπόψη του όποιος επιχειρηματίας σκέφτεται να προμηθευτεί τρισδιάστατο εκτυπωτή.

1) Για ποιον λόγο θέλω τον εκτυπωτή; Για να παράγω πρωτότυπα; Για ανταλλακτικά;Για να δημιουργώ εργαλεία custom που θα στηρίζουν τη δραστηριότητά μου;
Κάθε 3D printer είναι προγραμματισμένος για άλλη χρήση και κανένας δεν μπορεί να τα κάνει όλα. Από τη στιγμή που θα αποφασίσει για ποια χρήση θέλει τον εκτυπωτή, πρέπει να σκεφτεί το υλικό στο οποίο θέλει να παράγει: μέταλλο, πλαστικό ή ρητίνες;

Εκτύπωση σε μέταλλο
Αν χρειάζεται εκτυπώσεις σε μέταλλο, υπάρχουν οι εξής τύποι εκτυπωτών: πούδρας (powder bed, Blown powder), blinder jetting και υβριδικοί 3DP/CNC. Ολοι αυτοι οι εκτυπωτές μπορούν να παράγουν εξαρτήματα τελικής χρήσης.

Εκτύπωση σε πλαστικό
Στην περίπτωση του πλαστικού το ερώτημα είναι: χρειάζεται οι εκτυπώσεις να είναι λειτουργικές και κινούμενες ή χρειάζεται απλά ένα ακριβές μοντέλο; Αν ο επιχειρηματίας χρειάζεται για την παραγωγή λειτουργικών εκτυπώσεων με κάποια διάρκεια ζωής, τότε οι εκτυπωτές FDM (Fused Deposition Modelling) και SLS (Selective Laser Sintering) ίσως είναι οι καλύτεροι για αυτόν.  Οι εκτυπωτές αυτοί προσφέρουν ποικιλία θερμοπλαστικών, πολλά από τα οποία είναι αρκετά ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και τη φωτιά (πχ. Ultem 9085).
Eάν τα μοντέλα δεν χρειάζεται να έχουν μια κάποια διάρκεια ζωής, τότε οι εκτυπωτές τύπου Polyjet, Stereolithography ή digital light processing είναι μια χαρά. Οι εκτυπωτές αυτοί χρησιμοποιούν ρητίνες για να “χτίσουν” τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις τους. Eίναι δε αρκετά ακριβείς, παρότι οι εκτυπώσεις του φθείρονται πιο γρήγορα από ό,τι εκείνες ενός εκτυπωτή τύπου FDM ή SLS.

Ελευθερία σχεδιασμού
Ο αγοραστής πρέπει επίσης να σκεφτεί ποια είναι η γεωμετρία των μοντέλων που θέλει να εκτυπώσει. Αν το ζητούμενο είναι, για παράδειγμα, η ελευθερία στη φόρμα, οι εκτυπωτές τύπου SLS πρακτικά δεν έχουν όρια στο τι μπορούν να κάνουν!
Σχετική ελευθερία μπορεί να επιτευχθεί και με τους εκτυπωτές Polyjet, αλλά και τους FDM βιομηχανικού επιπέδου. Απαραίτητο είναι επίσης να θέσει στον εαυτό του τα εξής ερωτήματα: χρειάζομαι χρώμα στις εκτυπώσεις μου; Τι μέγεθος θέλω να έχουν; Όλα πρέπει να σταθμιστούν πριν από την αγορά.

2) Ποιο είναι το κόστος ενός printer τρισδιάστατων εκτυπώσεων;
Οι πιο φθηνοί 3D εκτυπωτές, τύπου desktop, οι οποίοι προφανώς δεν προορίζονται για εμπορική ή βιομηχανική δράση, στοιχίζουν λίγες εκατοντάδες δολάρια. Το κόστος του  εξοπλισμού βιομηχανικού επιπέδου ξεκινά από μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, ενώ στην περίπτωση της εκτύπωσης σε μέταλλο, η τιμή γίνεται επταψήφια. Και σε αυτή την περίπτωση, ο αγοραστής πρέπει ν΄αναρωτηθεί: μήπως μού αρκεί ένας εκτυπωτής desktop για να κάνω αρχικά τη δουλειά μου και μετά μπορώ να κάνω outsourcing (ανάθεση υπηρεσιών σε τρίτους) όταν έρθει η ώρα να παράγω; Και φυσικά, απαραίτητο είναι να υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό, που θα μπορεί να διαχειριστεί και να συντηρήσει τον εκτυπωτή, να τον κάνει να συνεργαστεί με το CAD κτλ.

Άρθρο με πληροφορίες από το engineering.com

Διαβάστε ΕΔΩ το πρωτότυπο άρθρο, που περιλαμβάνει πολύ αναλυτικότερες πληροφορίες

Διαβάστε ΕΔΩ  εργασία (ΑΠΘ) για τα είδη των τρισδιάστατων εκτυπωτών