Search
Close this search box.

“Το σωστό δέντρο στο σωστό σημείο” επιμένουν οι ερευνητές

treeΠάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου το 80% των Αμερικανών ζουν σε αστικές περιοχές. Και όλοι αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται πράσινο στις πόλεις, για να μη γίνει ο βίος τους αβίωτος. Αρκεί όμως να φυτεύουμε δέντρα σε κάθε διαθέσιμο χώρο για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων των πόλεων;

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τροφίμων και Αγροτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, δεν αρκεί, αφού ο πρόχειρος σχεδιασμός μπορεί να οδηγήσει τα δέντρα σε πρόωρο μαρασμό. Οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην επιφάνεια των πεζοδρομίων, οι αδιαπέραστες επιφάνειες, οι δρόμοι και τα πάρκινγκ μπορούν να καταστρέψουν τη βλάστηση στις αστικές περιοχές πριν καν προλάβεις να πεις …πράσινο.

Η ομάδα των ερευνητών, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή εντομολογίας Adam Dale, προειδοποιεί ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες στην ουσία βοηθούν στη γρήγορη αναπαραγωγή του πληθυσμού των εντόμων, με αποτέλεσμα τα δέντρα να καταπονούνται και τα οφέλη από τη φύτευσή τους να ελαττώνονται σημαντικά. Μάλιστα η ομάδα, που μελέτησε κόκκινους σφένδαμους σε αστικό περιβάλλον, πρότεινε και μια σειρά από τεχνικές και κατευθυντήριες γραμμές για την καλύτερη δυνατή απόδοση του αστικού πρασίνου.

¨Ελπίζουμε ότι η πιο ¨υποψιασμένη¨  φύτευση θα ελαχιστοποιήσει τους πληθυσμούς των επιβλαβών εντόμων και θα μεγιστοποιήσει την υγεία και τη ζωτικότητα των δέντρων στους δρόμους. Τα εργαλεία λήψης αποφάσεων, που προτείνονται στους πολεοδόμους και τους διαχειριστές αστικού πράσινου τούς βοηθούν να φυτεύουν το κατάλληλο δέντρο στο κατάλληλο σημείο για να μειώνουν τα μελλοντικά κόστη συντήρησης και να αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης των δέντρων και τις  σχετικές με αυτά υπηρεσίες¨ σημειώνουν οι ερευνητές.

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ