Search
Close this search box.

Το HoloLens στα χέρια των αρχιτεκτόνων: “χτίσε” το μοντέλο σου γύρω σου!

Πηγή φωτογραφίας: flickr, Microsoft Sweden
Πηγή φωτογραφίας: flickr, Microsoft Sweden

Σίγουρα έχετε δει “holodecks” και ολογράμματα σε ταινίες και σόου επιστημονικής φαντασίας, αρχής γενομένης από το “Star Trek”. Πιθανότατα κάποιοι έχετε απολαύσει τις δυνατότητες που προσφέρει το “Oculus Rift” στην τρισδιάστατη απεικόνιση. Τώρα η Microsoft έρχεται να βάλει τη δική της υπογραφή στον χώρο, με το “HoloLens”, ένα ολογραφικό headset για υπολογιστές, που “τρέχει” στα Windows 10.
Με το “HoloLens” οι χρήστες μπορούν να προβάλουν όλα τα αγαπημένα τους apps και το περιεχόμενο των σελίδων κοινωνικών δικτύων στον κόσμο γύρω τους και να αλληλεπιδρούν με αυτά με κινήσεις των χεριών ή φωνητικές εντολές.
ΟΚ, θα πείτε, η δημιουργία του “HoloLens” είναι ήδη γνωστή εδώ και αρκετούς μήνες, ποιο είναι το καινούργιο εδώ; Η πιο “φρέσκια” είδηση είναι ότι το νέο προϊόν της Microsoft άρχισε ήδη να “δένει” με τον κόσμο των αρχιτεκτόνων, των μηχανικών άλλων ειδικοτήτων και των κατασκευαστών: με τον κόσμο των AEC δηλαδή, σύμφωνα με το αρκτικόλεξο που έχει επιλεγεί στην αγγλική γλώσσα για να περιγράψει το τρίπτυχο Architecture- Engineering-Construction. Η ‘ζεύξη” αυτή έγινε δυνατή χάρη στην ενσωμάτωσή του στο “SketchUp” της Trimble.

Τρισδιάστατες μινιατούρες ή μοντέλα σε φυσικό μέγεθος; Διαλέξτε!

Με το SketchUp οι επαγγελματίες μπορούν να πάρουν τρισδιάστατα μοντέλα από τους υπολογιστές τους και να τα “φορτώσουν” στο HoloLens. Τα μοντέλα μπορούν ακολούθως να παρουσιαστούν ώς τρισδιάστατες μινιατούρες μπροστά στον χρήστη, ο οποίος μπορεί ακόμη να τα “χτίσει” και γύρω του, σε φυσικό μέγεθος! Οι τροποποιήσεις στα τρισδιάστατα μοντέλα μπορούν να γίνονται σε πραγματικό χρόνο με το HoloLens, δίνοντας στους δημιουργούς τη δυνατότητα να απαντήσουν επί τόπου στο …προαιώνιο ερώτημα τού “πώς θα ήταν άραγε αν το έκανα έτσι και όχι έτσι”;
“Το Microsoft HoloLens είναι ένα επαναστατικό εργαλείο για άτομα και επιχειρήσεις, που επιτρέπει στους επαγγελματίες των κλάδων του σχεδιασμού και τής κατασκευής να κάνουν περισσότερα και να πετύχουν περισσότερα” δήλωσε ο Yusuf Mehdi, εταιρικός αντιπρόεδρος της Microsoft και πρόσθεσε: “Η βαθιά γνώση που έχει η Trimble πάνω στις διαδικασίες του design και των κατασκευών την καθιστά αυτονόητο εταίρο στη μετάβαση της βιομηχανίας AEC στην ολογραφική υπολογιστική”.
Η συνεργασία των δύο εταιρειών προχωρά παραπέρα, αφού μέσω ειδικού λογισμικού, οι ομάδες των αρχιτεκτόνων θα μπορούν στο μέλλον να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα και να τα διαχειρίζονται μέσω πλατφόρμας cloud. Ένα ενσωματωμένο σύστημα κάμερας (Trimble V10 Imaging Rover) θα καταγράφει ψηφιακά πανοραμικές εικόνες 360 μοιρών και θα τις μετατρέπει σε γεωχωρικά δεδομένα. Αυτές οι εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης του SketchUp, βρίσκονται προς το παρόν υπό ανάπτυξη, αλλά και πάλι υπόσχονται ραγδαίες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουν οι μηχανικοί.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη σχετική παρουσίαση που η Microsoft είχε κάνει στις αρχές του έτους για το HoloLens, προκειμένου να λειτουργεί όπως λειτουργεί η συγκεκριμένη συσκευή, η εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει επεξεργαστές CPU και GPU, αλλά και ένα τρίτο, νέο είδος επεξεργαστή, τον HPU (Holographic Processing Unit). Καλώς ήρθατε στο μέλλον …σήμερα.

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο για τον τρόπο με τον οποίο η συνεργασία Microsoft-Trimble δημιουργεί νέα δεδομένα στο design

Διαβάστε ΕΔΩ το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε για τη συνεργασία των δύο εταιρειών