Search
Close this search box.

“Φτιαγμένες πάνω σε οστά” ή πώς η εξέλιξη των πόλεων επηρεάζει τα ανθρώπινα οστά

Μέχρι το 2030 ο άνθρωπος θα είναι κυρίως …αστικό είδος, αφού το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε πόλεις, σύμφωνα με τις προβλέψεις σχετικού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Human Settlement Programme). Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, η εξέλιξη τόσο του ανθρώπινου είδους όσο και του τρόπου ζωής μας ήταν ραγδαία στη διάρκεια των αιώνων. Η συνεχής μεταβολή στο ανθρώπινο “ενδιαίτημα”, η γέννηση των σύγχρονων πόλεων και το συνεχιζόμενο αστικό πείραμα έχουν αφήσει πίσω τους, σε αρχαιολογικούς όρους, σωρούς ..οστών, που μας λένε πολλά για τα προβλήματά μας στο παρελθόν και στο παρόν.

Στο βιβλίο της με τίτλο “Built on Bones: 15,000 Years of Urban Life and Death, η αρχαιολόγος και συγγραφέας Brenna Hassett εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο οι πόλεις μάς …έφτιαξαν όπως είμαστε σήμερα. Τι αποκαλύπτουν τα οστά μας για το μητροπολιτικό παρελθόν μας; Το CityLab έθεσε το ερώτημα στη Hassett.

«Όταν λέω ότι οι πόλεις έχουν “μπει” στο μεδούλι των οστών μας, εννοώ ότι στα ανθρώπινα απολιθώματα μπορούμε να δούμε αποδείξεις για τις αλλαγές που συνέβησαν σε εμάς (στο φυσικό επίπεδο) τα τελευταία 15000 χρόνια» εξηγεί η Χάσετ και συνεχίσει: “στη μακρά διαδικασία που μας οδήγησε στις σύγχρονες πόλεις, τα οστά μας έχουν προσαρμοστεί (στην αλλαγή)”.

Αυτό σημαίνει ότι τα οστά μας αλλάζουν αναλόγως με το πώς αλλάζουν οι πόλεις στην πορεία του χρόνου; “Στο βιβλίο αυτό μιλάω για διαφορετικά είδη πόλεων. Ξεκινάω περιγράφοντας τις αλλαγές που συνέβησαν στο σώμα μας ήδη πριν από την ύπαρξη των πόλεων -πχ, από όταν γίναμε γεωργοί από κυνηγοί/τροφοσυλλέκτες […] Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να κοιτάξεις […] είναι η μετακίνηση των ανθρώπων. Μία από τις επιπτώσεις των παγκόσμια διασυνδεμένων πόλεων είναι ότι όταν οι άνθρωποι κινούνται, κινούνται και οι ασθένειες, κι αυτό οπωσδήποτε μας επηρεάζει σωματικώς” σημειώνει -σε ελεύθερη μετάφραση- η Hassett.

Άρθρο με πληροφορίες από το citylab

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ (αγγλική γλώσσα)