Search
Close this search box.

Φωτορύπανση – αστέρια: σημειώσατε Χ (σύμφωνα τουλάχιστον με την Clarissa Bonet)

light1Η φωτορύπανση μπορεί να “μπλοκάρει” τη θέα μας προς τα αστέρια, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει από μόνη της θαυμάσιο θέαμα. Αυτό τουλάχιστον πιστεύει -και το αποδεικνύει με τις φωτογραφίες της- η  Clarissa Bonet, μια φωτογράφος με έδρα το Σικάγο, η οποία “απογειώνει” τη φωτορύπανση στα ψηφιακά κολάζ της με τίτλο  Stray Light, ελληνιστί “αδέσποτο φως”.

Στη δουλειά της τα φωτισμένα παράθυρα κυριαρχούν στον ουρανό, διεκδικώντας τη θέση των αστεριών. “Αντικαταστήσαμε το φυσικό (φως) με το φτιαγμένο από τον άνθρωπο. Νομίζω πως αυτό εμπνέει πολλά από τα ίδια συναισθήματα που εμπνέει ο έναστρος νυχτερινός ουρανός, όπως το δέος και η ομορφιά” λέει η Bonet (σε ελεύθερη μετάφραση).

Η φωτογράφος άρχισε να βλέπει τη φωτορύπανση …με άλλο μάτι, όταν το 2009 μετακόμισε στο Σικάγο από τη Φλόριντα. Πλέον, αντί να βλέπει τα αστέρια, έβλεπε χάλυβα, τσιμέντο, αλουμίνιο και γυαλί. Παρόλα αυτά ένιωθε και πάλι μαγεμένη από το θέαμα, όταν οδηγούσε στο Lake Shore Drive το βράδυ. “Κοιτάζεις την πόλη και είναι θαρρείς και εκρήγνυται” λέει, εξηγώντας πώς αποφάσισε να προσπαθήσει να συλλάβει με τον φακό της το δέος που εμπνέουν τα χιλιάδες φωτισμένα παράθυρα.
light2

Φωτογράφισε κτήρια στο Σικάγο, τη Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες και το 2014 άρχισε να τα συνδυάζει σε κολάζ, για τη δημιουργία των οποίων μπορεί να χρειαστεί από λίγους εβδομάδες έως και κάποιες μήνες, καθώς κάθε εικόνα απαρτίζεται από τμήματα 10 ή 100 διαφορετικών φωτογραφιών και καμία από αυτές δεν επαναλαμβάνεται. Τα ψηφιακά κολάζ της θα εκτίθεται στην Art Miami 2016 έως τις 4 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε περισσότερες εικόνες ΕΔΩ