Search
Close this search box.

Δημιούργησαν υλικό που εκπέμπει χρωματιστό φως όταν καταπονείται ή μολύνεται!

Πηγή φωτογραφίας: MIT
Πηγή φωτογραφίας: MIT

Πώς θα σας φαινόταν αν μια κολόνα εξέπεμπε …φως σε περίπτωση που δεχόταν μεγάλη μηχανική καταπόνηση; Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά για μια ομάδα ερευνητών του ΜΙΤ είναι η προσεχής πραγματικότητα. Ήδη ανέπτυξαν μια οικογένεια μεταλλικών πολυμερών τζελ, στα οποία έχουν ενσωματωθεί σπάνια στοιχεία του εδάφους, ικανά να εκπέμπουν ελεγχόμενο χρωματιστό φως.
Συγκεκριμένα, η μεταλλική γέλη είναι φτιαγμένη από λανθανίδες σε συνδυασμό με πολυμερή πολυαιθυλενικής γλυκόλης (PEG). Η γέλη αυτή μπορεί να “κουρδιστεί” χημικά ώστε να εκπέμπει διαφορετικό χρωματιστό φως σε ένα μεγάλο φάσμα, συμπεριλαμβανομένου του λευκού φωτός. Οι εκπομπές φωτός ανταποκρίνονται σε χημικά, βιολογικά, μηχανικά και θερμικά ερεθίσματα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τη σύνθεση ή τη φυσική δομή ενός υλικού.
“[Η γέλη] είναι υπερευαίσθητη σε εξωτερικές παραμέτρους. Οτιδήποτε αλλάξει τη δυναμική των δεσμών ενός υλικού θα αλλάξει και το χρώμα του” λέει ο Niels Holten-Andersen, επίκουρος καθηγητής στο ΜΙΤ.
Το υλικό μπορεί να μορφοποιηθεί σε λεπτό φιλμ ή και σε επίχρισμα. Και ακριβώς επειδή μπορεί να εντοπίσει καταπονήσεις σε μηχανικά συστήματα μπορεί πιθανώς να αποκαλύψει μια αστοχία πριν αυτή συμβεί στην πραγματικότητα. Παράλληλα, το υλικό μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να ανιχνεύει συγκεκριμένα ρυπογόνα στοιχεία, από τοξίνες μέχρι παθογόνους οργανισμούς και να δίνει οπτικές πληροφορίες μέσω κωδικοποιημένων εκπομπών χρωματιστού φωτός.

Άρθρο με πληροφορίες από την ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας Ενέργειας του MIT (MITΕI-MIT Energy Initiative)

Διαβάστε ΕΔΩ το πρωτότυπο κείμενο (αγγλική γλώσσα)

Περισσότερα στην αγγλική γλώσσα ΕΔΩ (Popular Science)