Τον τίτλο της πρώτης χώρας παγκοσμίως, που ενέκρινε οικοδομική άδεια για την κατασκευή μόνιμου υπόγειου χώρου εναπόθεσης πυρηνικών αποβλήτων έχει αποκτήσει εδώ και λίγες ημέρες η Φιλανδία, έπειτα από την απόφαση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης να επιτρέψει την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδιασμού της εταιρείας Posiva Oy, με τη συναίνεση και του τοπικού πληθυσμού .
Στον σταθμό, που θα χτιστεί μέσα σε γρανιτένιους βράχους στο νησί Olkiluoto στα δυτικά της Φιλανδίας,θα είναι δυνατή η αποθήκευση αποβλήτων για 100.000 χρόνια… Ο σταθμός θα αποτελείται από υπόγειες σήραγγες σε βάθη 400-450 μέτρων, που έχουν ήδη κατασκευαστεί. Παρόμοια σχέδια έχει και η Σουηδία, αλλά σύμφωνα με την Posiva Oy βρίσκεται αρκετά χρόνια πίσω από τη Φιλανδία.
Σχεδίαζαν το έργο επί 40 χρόνια
“Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα για εμάς. Κάνουμε δουλειά έρευνας και ανάπτυξης για αυτό το έργο πάνω από 40 χρόνια τώρα” δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Janne Mokka. Μέχρι και 6.500 τόνοι ουρανίου θα μπορούν να αποθηκευτούν στον σταθμό, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα λειτουργήσει γύρω στο 2023.
Σε χάλκινα δοχεία που θα σφραγίζονται με μπεντονίτη
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Posiva, τα απόβλητα θα τοποθετούνται σε δοχεία με επένδυση χαλκού, προκειμένου να μεταφερθούν μέσω των σηράγγων σε ειδικές οπές εναπόθεσης, όπου θα σφραγίζονται με μπεντονίτη
Η κατασκευή του σταθμού αναμένεται να στοιχίσει κάτω από 1 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργικών δαπανών για 100 χρόνια, ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ.Πριν τη λειτουργία του σταθμού, η εταιρεία θα πρέπει για ακόμη μια φορά να αναλύσει τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις και να παρουσιάσει σχέδιο ανάκτησης των πυρηνικών αποβλήτων σε περίπτωση που χρειαστεί, καθώς και πλάνο διαχείρισης των κινδύνων στο στάδιο της μεταφοράς.
“Η μακροπρόθεσμη ασφάλεια της τελικής εναπόθεσης είναι ένα ζήτημα εξαιρετικά σημασίας. Πρέπει να παρακολουθείται καθόλη τη διάρκεια ζωής του χώρου απόρριψης των αποβλήτων” δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Olli Rehn. Στη Φιλανδία λειτουργούν σήμερα τέσσερις πυρηνικοί αντιδραστήρες, οι οποίοι καλύπτουν το 30% των ενεργειακών αναγκών της.
Άρθρο με πληροφορίες από το reuters και το spectrum.ieee.org