Search
Close this search box.

Κεφαλόπονος για τους μηχανικούς η Νεκρά Θάλασσα

Πηγή φωτογραφίας: Wilson44691, CC BY-SA 3.0
Πηγή φωτογραφίας: Wilson44691, CC BY-SA 3.0

Σε επίμονο κεφαλόπονο για τους μηχανικούς έχει εξελιχθεί η Νεκρά Θάλασσα, η οποία αποτελεί ίσως τη μοναδική λίμνη στον κόσμο, όπου οι αρχές πρέπει ν΄ αντιμετωπίσουν ταυτόχρονη άνοδο και πτώση της στάθμης των υδάτων.
Η άνοδος παρατηρείται στη βιομηχανική λεκάνη, που δημιουργήθηκε λόγω άντλησης υδάτων από τη λίμνη για την κάλυψη των αναγκών των εργοστασίων της περιοχής. Η συγκέντρωση αλατιού στον πυθμένα έχει ανεβάσει τη στάθμη του νερού τόσο πολύ, που αποτελεί πλέον απειλή για τα παράκτια ξενοδοχεία της περιοχής.
Από την άλλη κι ενώ στη βιομηχανική λεκάνη ο φόβος είναι οι πλημμύρες, στην υπόλοιπη λίμνη, ελλοχεύει ο κίνδυνος της αποξήρανσης: η στάθμη πέφτει, με ρυθμό περίπου ενός μέτρου ετησίως!
Τον προηγούμενο μήνα η Εθνική Επιτροπή Υποδομών του Ισραήλ ενέκρινε σχέδιο “κοσκινίσματος” του αλατιού από τη βιομηχανική λεκάνη, καθώς μια επείγουσα λύση κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να μη μετατραπεί η περιοχή σε “έρημη χώρα” από άποψη τουρισμού.
Το σχέδιο, που εγκρίθηκε μετά από σύνθετες διαπραγματεύσεις, περιλαμβάνει μια σειρά από προκλήσεις για τους μηχανικούς. Η πτώση τής στάθμης έχει δημιουργήσει επικίνδυνες καταβόθρες και βαθιά φαράγγια λόγω της διάβρωσης. Οι περιοχές από όπου η θάλασσα έχει υποχωρήσει έχουν μετατραπεί σε τεράστιες εκτάσεις λάσπης.
Στο πλαίσιο του σχεδίου, το αλάτι που θα κοσκινιστεί από τον πυθμένα της βιομηχανικής λεκάνης θα μεταφερθεί με μεγάλους ιμάντες στις όχθες που υποχωρούν και εκεί θα τοποθετηθεί εκ νέου στο νερό, με μέθοδο που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.
Ως αποτέλεσμα, η στάθμη του νερού θα διατηρηθεί σε ένα επίπεδο, που θα επιτρέψει τη “διάσωση” της τουριστικής περιοχής της Νεκράς Θάλασσας από τις πλημμύρες…

Άρθρο με πληροφορίες από τη Haaretz.com

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο στο πρωτότυπο άρθρο, το οποίο μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ (αγγλική γλώσσα)