Search
Close this search box.

Σε κλοιό καύσωνα και πυρκαγιών η Ελλάδα

Ο αριθμός των 66 πυρκαγιών που είχαν αναφερθεί εντός ενός 24ώρου μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, είναι ενδεικτικός της διαρκούς πρόκλησης που αντιμετωπίζει η χώρα, λόγω των παρατεταμένων συνθηκών καύσωνα που αναμένεται να κορυφωθούν εκ νέου το Σαββατοκύριακο με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τα επίπεδα των 43-44 βαθμών Κελσίου.

Τα πιο σοβαρά πύρινα μέτωπα των τελευταίων ημερών εντοπίζονται σε Ρόδο και Δερβενοχώρια, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν και στο Λευκόχωμα Λακωνίας.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιαίτερα στην Δυτική Αττική, καταγράφηκαν καταστροφές σπιτιών από την πύρινη λαίλαπα. Οι διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων έχουν ήδη κινηθεί, ενώ με εντολή του πρωθυπουργού θα αναζητηθούν ευθύνες και απολογισμός από τους Δήμους που ενώ είχαν λάβει εγκαίρως έκτακτες επιχορηγήσεις για αντιπυρική προετοιμασία και τη νομοθετική κάλυψη για παρεμβάσεις ακόμα και σε ιδιωτικά ακαθάριστα οικόπεδα, αλλά δεν φαίνεται να έχουν προχωρήσει σε σχετικές ενέργειες.

Σημειώνεται, δε, ότι από τη Δευτέρα, μέσω των μηνυμάτων που έχουν αποσταλεί από το 112 και πάντα με τη συνεργασία των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν πραγματοποιηθεί οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε εκτάσεις που αφορούν χιλιάδες κατοίκους.

Επίσης έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες διακομιδές πολιτών από το ΕΚΑΒ. Μεταξύ αυτών τρεις πυροσβέστες και ένας αστυνομικός, σε περιοχές της Σαρωνίδας, του Λουτρακίου, των Δερβενοχωρίων, της Μαγούλας και της Μάνδρας, επιπρόσθετα με οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος μεταφέρθηκαν 23 πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα από την περιοχή Στεφάνι στο Θριάσιο Νοσοκομείο και ακόμη τρεις υπέστησαν τραυματισμούς και ελαφριά εγκαύματα.

Η μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών συνεχίζεται από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας κυρίως στη Δυτική Αττική και στη Ρόδο και όλοι οι φορείς καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στο πεδίο για τον περιορισμό τους.

Τις απογευματινές ώρες χθες πραγματοποιήθηκε σύλληψη άνδρα στη Μεσσηνία ο οποίος ομολόγησε την εμπλοκή του σε 3 διαφορετικές πυρκαγιές.

Λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης του κινδύνου πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εισηγήθηκε στις Περιφέρειες της χώρας τη λήψη αποφάσεων για πρόσθετες απαγορεύσεις διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας σε δάση και δασικές εκτάσεις περιοχών όπου ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι στην κατηγορία 3, 4, ή 5.

Στο μεταξύ το Ισραήλ προστέθηκε στις χώρες που θα συνδράμουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air-Tractor που αναμένονται σήμερα στην Ελλάδα, μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε σε διμερές επίπεδο η χώρα μας προς τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Παράλληλα η Ελλάδα έχει ήδη ενεργοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας με αιτήματα για παροχή εναέριας και επίγειας συνδρομής, στα οποία η ανταπόκριση της ΕΕ και κρατών-μελών του Μηχανισμού υπήρξε άμεση.

Η Πολωνία, προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 149 πυροσβέστες, καθώς και 49 οχήματα. Η Ρουμανία, προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 40 πυροσβέστες, καθώς και 5 οχήματα, ενώ Σλοβακία, προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 31 πυροσβέστες και 15 οχήματα.

Επίσης εστάλησαν στη χώρα μας συνολικά τέσσερα αεροσκάφη CL-415 μέσω του rescEU, δύο από την Ιταλία και δύο από τη Γαλλία, τα οποία ήδη πραγματοποιούν ρίψεις στα μέτωπα των πυρκαγιών.

Σημειώνεται ότι στο πλευρό των Ελλήνων πυροσβεστών επιχειρούν αυτές τις ημέρες και οι ομάδες πυροσβεστών από τη Ρουμανία και τη Μάλτα που βρίσκονταν ήδη στη χώρα μας μετέχοντας στο πρόγραμμα Προ-Εγκατάστασης (Pre-Positioning) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.