Search
Close this search box.

 Γιατί οι μετανάστες στο Μπέρμιγχαμ ψήφισαν “Leave”

Φωτογραφία από το πρωτότυπο άρθρο
Φωτογραφία από το πρωτότυπο άρθρο

Στη Soho Road στο Μπέρμιγχαμ υπάρχει χρώμα: χρώμα από τα καταστήματα που πουλάνε ινδικά σάρι, από τα ζαχαροπλαστεία με γλυκά χαλάλ για τους μουσουλμάνους, από τους ναούς των Σιχ… Θα πίστευε κάποιος ότι σε μια τέτοια γειτονιά δεν θα υπήρχε ισχυρό ρεύμα κατά της μετανάστευσης… Σύμφωνα με τους “Los Angeles Times” όμως, το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, απέδειξε ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι… Αν ο φόβος της μαζικής συρροής μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην επικράτηση του “Leave”, σε αυτό το αποτέλεσμα συνέβαλαν και οι ίδιοι οι παλαιότεροι μετανάστες συγκεκριμένων περιοχών, όπως το Μπέρμιγχαμ για παράδειγμα…

Η ψήφος των μεταναστών -κυρίως από τη Νότια Ασία και πιο πρόσφατα από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη- φαίνεται ότι έκανε την πλάστιγγα να γείρει υπέρ του  Brexit στη συγκεκριμένη πόλη του 1 εκατ. κατοίκων, με μια διαφορά 4000 ψήφων σε σχέση με εκείνες που έλαβε το σενάριο της παραμονής στην ενωμένη Ευρώπη.

Αυτό δεν εξέπληξε μόνο τους πολιτικούς, αλλά και πολλούς αναλυτές, που πίστευαν ότι η πολυεθνικότητα θα οδηγούσε σε άνετη επικράτηση του ρεύματος υπέρ της Ευρώπης. Ωστόσο, πολλοί από τους μετανάστες της εργατικής τάξης, που έφτασαν στη Βρετανία λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και δηλώνουν υπερήφανοι για το πώς κατάφεραν να ενσωματωθούν στην κοινωνία της καινούργιας τους ‘πατρίδας’, είχαν άλλη άποψη, η οποία αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος τη 23ης Ιουνίου.

“Go Home Eastern Europeans”

Θέλετε να μάθετε γιατί; Ο Καφίλ είναι Πακιστανός. Όπως λέει, όταν ο ίδιος και οι συμπατριώτες του κατέφθασαν στη Βρετανία αρχικά αντιμετώπισαν έντονη επιφύλαξη και ρατσισμό, ενώ δέχονταν συχνά λεκτικές επιθέσεις τύπου “Go Home Paki’. Επέλεξαν όμως να μείνουν εκεί και τελικά έστησαν οργανωμένες ζωές. Πλέον, ο Καφίλ νιώθει Βρετανός κι όταν μιλάει για τους ανατολικοευρωπαίους που μετακόμισαν στο κτήριο του πριν από πέντε χρόνια, δεν έχει να πει τα καλύτερα λόγια: ‘Δεν γνωρίζουν τον νόμο, φωνάζουν όλη την ημέρα ανεξαρτήτως ώρας, παρκάρουν όπου βρουν, πίνουν, καπνίζουν, ζητιανεύουν στον δρόμο και ψάχνουν στα σκουπίδια. Αυτό είναι ντροπή για τη Βρετανία”.

Αν ανοίξει κάποιος την εικόνα και κοιτάξει τα αποτελέσματα ευρύτερα στη Βρετανία, θα δει ότι οι περιοχές με περισσότερους μετανάστες έτειναν να υποστηρίζουν την παραμονή στην ΕΕ. Στο Μπέρμιγχαμ όμως, η πλειοψηφία των μεταναστών (και όχι μόνο) είναι εργάτες και αντιμετωπίζουν την ίδια μείωση μισθών και πτώση του βιοτικού επιπέδου, που έκανε πολλούς πάππου προς πάππον Βρετανούς να αποκηρύξουν την ΕΕ.

Τα σχόλια δικά σας.

Άρθρο με πληροφορίες από τους Los Angeles Times

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ (αγγλική γλώσσα)