Search
Close this search box.

Γιατί ένα Grexit ενδέχεται να ωφελήσει το κρυπτονόμισμα Bitcoin

To εικονιζόμενο καφέ στο Αμστερνταμ δέχεται από το 2013 Bitcoins για την πληρωμή των προϊόντων και των υπηρεσιών του. Το ψηφιακό κρυπτονόμισμα έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και κάποιοι βλέπουν το ενδεχόμενο Grexit ώς ευκαιρία για την ισοτιμία του (photo credit: Targaryen- CC BY- SA 3.0).
To εικονιζόμενο καφέ στο Αμστερνταμ δέχεται από το 2013 Bitcoins για την πληρωμή των προϊόντων και των υπηρεσιών του. Το ψηφιακό κρυπτονόμισμα έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και κάποιοι βλέπουν το ενδεχόμενο Grexit ώς ευκαιρία για την ισοτιμία του (photo credit: Targaryen- CC BY- SA 3.0).

Μπορεί η Ευρώπη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην Ελλάδα και να ανησυχεί για το ενδεχόμενο Grexit, αλλά για τους οπαδούς του κρυπτονομίσματος Bitcoin η κρίση στη χώρα αντιμετωπίζεται ως πιθανή μεγάλη ευκαιρία.
Το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες η ισοτομία του Bitcoin διαρκώς ανεβαίνει, έχοντας φτάσει στα 250 δολάρια, έναντι 20 δολ στην αρχή του 2013, μάλλον δικαιολογεί την πεποίθηση ότι η ελληνική κρίση ωφελεί το δημοφιλές κρυπτονόμισμα.

Τι είναι το Bitcoin;
Για όσους ενδεχομένως το ακούν για πρώτη φορά, το Βitcoin -που θεωρείται από πολλούς ώς το νόμισμα του μέλλοντος- είναι αποκλειστικά ψηφιακό. Με απλά λόγια, δεν κυκλοφορεί σε κέρματα ή τραπεζογραμμάτια, ενώ δεν παράγεται από κάποια χώρα συγκεκριμένα, ούτε ελέγχεται από συγκεκριμένη τράπεζα. Ουσιαστικά αποτελεί ψηφιακό συνάλλαγμα ανοιχτού κώδικα.
Για τους οπαδούς και κατόχους αυτού του νομίσματος λοιπόν, η κρίση σε μια μεσογειακή οικονομία που εφαρμόζει περιορισμούς στην κυκλοφορία του χρήματος και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, ¨μυρίζει¨ ευκαιρίες.
Στη θεωρία, γράφει ο Guardian, όταν το συμβατικό χρηματοοικονομικό σύστημα αντιμετωπίζει αναταραχή, τα εναλλακτικά νομίσματα όπως το Bitcoin έχουν την ευκαιρία τους να λάμψουν. Ο αποκεντρωμένος χαρακτήρας του νομίσματος σημαίνει ότι καμία κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να επιβάλλει ελέγχους σε αυτό, ενώ η ψευδωνυμία στον πυρήνα του το καθιστά το τέλειο όχημα για να κινήσει κάποιος κεφάλαια εντός και εκτός χώρας χωρίς να διακινδυνεύσει να αποκτήσει νομικές κυρώσεις.

Τυχόν Grexit μπορεί ν΄ απογειώσει την ισοτιμία του Bitcoin στα 1250 δολ
Σύμφωνα με tweet του Tony Gallippi, συνιδρυτή του συστήματος πληρωμής στο εν λόγω νόμισμα, Βitpay, η ισοτιμία του Bitcoin αναμένεται να διαμορφωθεί ανάμεσα στα 610 και τα 1.250 δολάρια, αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη! Καθόλου άσχημα για ένα νόμισμα που ξεκίνησε τo 2013 στα 20 δολάρια και σήμερα βρίσκεται στα 250, έτσι δεν είναι;
Στο υπο-φόρουμ της Reddit για το Βitcoin, οι χρήστες ήδη ανταλλάσσουν συβουλές και tips για το πώς μπορεί κάποιος να αγοράσει Bitcoin στην Ελλάδα.

Το παράδειγμα της Κύπρου
΄Ενας λόγος για τον οποίο οι οπαδοι του κρυπτονομίσματος ευαγγελλίζονται χρυσές ημέρες για αυτό είναι και ο απόηχος απ΄ την κρίση του 2013 στην Κύπρο, που ακόμη επηρεάζει θετικά το bitcoin. H κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών και τα capital controls που ακολούθησαν, συνέπεσαν με την πρώτη μεγάλη έκρηξη στην ισοτομία του bitcoin, η οποία αυξήθηκε κατά 10 φορές! Κατά άλλες πλευρές βέβαια, η άνοδος αυτή δεν σχετιζόταν τόσο με την κυπριακή κρίση, όσο με μαζικές εισροές κεφαλαίων από τη Silicon Valley.
Σε κάθε περίπτωση, η επίδραση -ή μη- της ελληνικής κρίσης στο ψηφιακό κρυπτονόμισμα, που το 2014 έφτασε να ισούται ακόμη και με 1000 δολάρια, είναι θέμα χρόνου να φανεί…

Αρθρο με πληροφορίες από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Διαβάστε ΕΔΩ το άρθρο του Alex Hern για την πιθανή θετική επίδραση ενός Grexit στην ισοτιμία του Bitcoin