Search
Close this search box.

Η ρύπανση στην Κίνα προκαλεί και θερμοπληξία

Πηγή φωτογραφίας: Reuters/Aly Song
Πηγή φωτογραφίας: Reuters/Aly Song

Η ανεξέλεγκτη ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα δυσκολεύει τη ζωή στις πόλεις κατά πολλούς τρόπους κι ένας από αυτούς είναι σίγουρα η ανυπόφορη ζέστη στη διάρκεια των θερινών μηνών. Ερευνητές τεκμηρίωσαν ότι η ρύπανση που πνίγει τις κινεζικές πόλεις, αυξάνει τη θερμότητα που φυσιολογικά αναπτύσσεται στα αστικά τοπία κατά έναν βαθμό Κελσίου. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, δεν είναι οι μεγαλύτερες πόλεις, που αντιμετωπίζουν το σοβαρότερο πρόβλημα, αλλά εκείνες που έχουν τον χειρότερο  τύπο ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ως γνωστόν, οι πόλεις τείνουν να είναι θερμότερες από την ύπαιθρο λόγω του φαινομένου των θερμικών νησίδων (Urban Heat Island effect), το οποίο οφείλεται με τη σειρά του στην πυκνότητα των οικοδομημάτων και στα υλικά κατασκευής τους, που απορροφούν θερμότητα και ακτινοβολία από τον ήλιο. Την ίδια ώρα, οι κινεζικές πόλεις πολύ συχνά καλύπτονται από νέφος προερχόμενο από  τις εξατμίσεις των οχημάτων, τα εργοστάσια και τις μονάδες καύσης λιγνίτη.

«Οι επιστήμονες εδώ και  χρόνια υποψιάζονταν ότι η ρύπανση επιτείνει το φαινόμενο των θερμικών νησίδων», όπως επισημαίνει ο Xuhui Lee,  καθηγητής στο Yale University School of Forestry & Environmental Studies. Το εύρημα της ερευνητικής ομάδας όμως, βασισμένο σε δορυφορικά δεδομένα, αποτελεί την  πρώτη άμεση απόδειξη αυτής της υποψίας.

Δεν είναι όμως όλες οι μορφές ρύπανσης εξίσου επιβλαβείς για τις  πόλεις. Τα μικροσωματίδια των 2.5 PM, για παράδειγμα, μπορεί να καταστρέφουν την ανθρώπινη υγεία, αλλά σε ό,τι αφορά τη θερμοκρασία των πόλεων λειτουργούν θετικά! Στην ουσία «μπλοκάρουν» το ηλιακό φως και άρα και τη θερμότητα. Αντίθετα, τα μεγαλύτερα σωματίδια (πχ, όσα προέρχονται από τη σκόνη, την καύση λιγνίτη, την άμμο ή τις εστίες μαγειρέματος), είναι επιβλαβή τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τις πόλεις. Αποτέλεσμα; Στην πόλη  Hami, με πληθυσμό 450.000 ατόμων, το φαινόμενο των αστικών θερμικών νησίδων είναι τρεις φορές χειρότερο σε σχέση με τη Σαγκάη των 14 εκατ. κατοίκων. Γιατί; Επειδή την …προτιμούν τα μεγαλύτερα σωματίδια.

Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα, περάστε μια «βόλτα» από ΕΔΩ