Search
Close this search box.

Aγάπη μου …συρρίκνωσα το τρανζίστορ!

Πηγή φωτογραφίας: IBM Research
Πηγή φωτογραφίας: IBM Research

Πόσο μπορεί να μικρύνει το μέγεθος ενός ημιαγωγού (τρανζίστορ); Μέχρι σήμερα, οι βιομηχανίες κατασκευής ημιαγωγών ανέφεραν ώς το μεγαλύτερο τεχνικό εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξή τους το γεγονός ότι υπάρχει ένα φυσικό όριο πέρα από το οποίο δεν είναι δυνατόν να μικρύνει άλλο ένα τρανζίστορ. Η ΙΒΜ, όμως, έχει άλλη γνώμη. Ερευνητές της ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τρόπο να υπερπηδήσουν το τεχνικό αυτό πρόβλημα χάρη στις παράλληλες σειρές νανοσωλήνων άνθρακα. Κατά τους ερευνητές, ίσως αυτή η ανακάλυψη αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνονται οι υπολογιστές σήμερα, αντικαθιστώντας το πυρίτιο.

Για τους κατασκευαστές των τσιπ (ελληνιστί επεξεργαστών), το μόνιμο πρόβλημα συνίσταται στο ότι όταν προσπαθούν να χωρέσουν περισσότερα τρανζίστορ σε ένα τσιπ ώστε αυτό να γίνει ταχύτερο, τότε η ηλεκτρική αντίσταση αυξάνεται. Μοιραία, δημιουργείται αύξηση θερμοκρασίας και η ταχύτητα επεξεργασίας μειώνεται (με αποτέλεσμα το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα).

Τώρα, οι ερευνητές της ΙΒΜ υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν νέα μέθοδο για να συνδέουν πολύ λεπτά μεταλλικά σύρματα με τους νανοσωλήνες. Έτσι, έχουν τη δυνατότητα να μικρύνουν το πλάτος των συρμάτων, χωρίς να αυξηθεί η ηλεκτρική αντίσταση! Πιστεύουν δε ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία, η ανακάλυψή τους θα μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή.

Οι νανοσωλήνες άνθρακα είναι ένα από τα υλικά που έχει προταθεί ως διάδοχος του πυριτίου, το οποίο εδώ και πάνω από 50 χρόνια προτιμάται από τους κατασκευαστές ώς το υλικό για την παραγωγή των τσιπ. Η ίδια η επανάσταση των υπολογιστών έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι περίπου κάθε ένα έως δύο χρόνια διπλασιάζεται ο αριθμός των τρανζίστορ πυριτίου, τα οποία μπορούν να χωρέσουν σε ένα τσιπ και άρα αυξάνεται ανάλογα και η επεξεργαστική ισχύς… Οι δυνατότητες όμως εξαντλούνται, οπότε χρειαζόταν να αναζητηθούν νέες μέθοδοι …συρρίκνωσης. Όπερ και εγένετο…

Αρθρο με πληροφορίες από τη dailymail και τα σάιτ fastcompany.com και extremetech.com

Διαβάστε τα πρωτότυπα άρθρα ΕΔΩ, ΕΔΩ κι ΕΔΩ (αγγλική γλώσσα)