Search
Close this search box.

Αυτές οι πόλεις ανά τον κόσμο κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό

Πηγή φωτογραφίας: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Scarcity1.jpg

Το Cape Town στη Νότια Αφρική βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό σε μια απίστευτη θέση: κινδυνεύει να γίνει η πρώτη μεγάλη πόλη στη σύγχρονη εποχή, που θα μείνει χωρίς πόσιμο νερό! Ωστόσο, η νοτιοαφρικανική πόλη δεν αποτελεί τη μοναδική, που αντιμετωπίζει πραγματικά έναν τέτοιο κίνδυνο. Παρότι το νερό καλύπτει το 70% της επιφάνειας της γης, δεν είναι τόσο πολύ όσο φαίνεται. Ιδίως το φρέσκο νερό δεν ξεπερνά το 3%. Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν σήμερα πρόσβαση σε νερό και άλλα 2,7 δισ. το βρίσκουν σπάνια, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Μελέτη του 2014 που έλαβε υπόψη στοιχεία από τις 500 μεγαλύτερες πόλεις του πλανήτη δείχνει ότι μία στις τέσσερις είναι σε κατάσταση που χαρακτηρίζεται ώς “water stress”.

Σύμφωνα με προβλέψεις τις οποίες προσυπογράφουν τα Ηνωμένα Εθνη, η παγκόσμια ζήτηση για φρέσκο νερό θα υπερβεί την προσφορά κατά 40% το 2030, εξαιτίας συνδυασμού παραγόντων όπως η κλιματική αλλαγή, η ανθρώπινη δραστηριότητα και η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού. Ποιες άλλες πόλεις του πλανήτη κινδυνεύουν να διψάσουν; Το ΒΒC ξεχώρισε 11. Εμείς παραθέτουμε τις τρεις εξ αυτών:

Σάο Πάολο

H oικονομική πρωτεύουσα της Βραζιλίας, μία από τις 10 πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του πλανήτη, είχε βρεθεί το 2015 σε παρόμοια θέση με αυτή του Cape Town, καθώς τα αποθέματά του είχαν μειωθεί κάτω από το 4%. Στο απόγειο της κρίσης, η πόλη των περίπου 22 εκατ. ανθρώπων είχε νερό για λιγότερες από 20 ημέρες και η αστυνομία χρειαζόταν να συνοδεύει τις υδροφόρες για να μη λεηλατούνται! Η κρίση του νερού κηρύχθηκε λήξασα το 2016, αλλά τον Ιανουάριο του 2017 τα αποθέματα εμφανίστηκαν και πάλι μειωμένα -με αποτέλεσμα η ικανότητα της πόλης να τροφοδοτηθεί με νερό να τίθεται για ακόμη μια φορά εν αμφιβόλω.

Μπαγκαλόρ

Στη συγκεκριμένη πόλη της νότιας Ινδίας, οι τοπικές αρχές παρακολουθούν με ανησυχία τη ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου του real estate, με νέα κτήρια να ξεφυτρώνουν παντού, ώς αποτέλεσμα της ανάδειξης της Bangalore σε διεθνές hub τεχνολογίας. Πέραν της ξαφνικής αύξησης του πληθυσμού, η πόλη έχει ένα απαρχαιωμένο σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης, με αποτέλεσμα να χάνεται από διαρροές πάνω από το 50% του πόσιμου νερού! Αρχικά οι ελπίδες συγκεντρώθηκαν στις λίμνες της περιοχής, αλλά μια έρευνα σε βάθος έδειξε ότι το 85% των υδάτων τους είναι κατάλληλο μόνο για άρδευση και βιομηχανική ψύξη.

Πεκίνο

Κατά την Παγκόσμια Τράπεζα το νερό θεωρείται είδος εν ανεπαρκεία όταν οι άνθρωποι λαμβάνουν λιγότερο από 1000 κυβικά φρέσκου νερού per capita ετησίως. Το 2014 ο όγκος νερού που αντιστοιχούσε σε καθέναν από τους 20 εκατ. κατοίκους μόλις και μετά βίας υπερέβαινε τα 145 κυβικά! Παρότι η Κίνα συγκεντρώνει περίπου το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού διαθέτει μόλις το 7% των παγκόσμιων αποθεμάτων φρέσκου νερού. Κι αυτό τα λέει όλα…

 

Άρθρο με πληροφορίες από το bbc

Διαβάστε τη λίστα και των 11 πόλεων ΕΔΩ