Search
Close this search box.

Αισθητήρας γραφενίου γίνεται…tattoo σε φυτά και δίνει πολύτιμη πληροφορία

Πηγή φωτπγραφίας: Liang Dong/Iowa State University

Επιστήμονες του Iowa State University κατάφεραν να αναπτύξουν αισθητήρες πάνω σε κολλητική ταινία, με βάση το γραφένιο, οι οποίοι τοποθετούνται στα φύλλα των φυτών και μπορούν να δώσουν σε ερευνητές και αγρότες πολύτιμη πληροφορία για τη χρήση νερού άρδευσης. Η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε να έχει πλήθος άλλων εφαρμογών, όπως η δημιουργία αισθητήρων για ιατρική διάγνωση ή για τον έλεγχο της στατικής επάρκειας των κτηρίων είτε ακόμη -με κάποιες τροποποιήσεις- για τον εντοπισμό ασθενειών και παρασίτων στις σοδειές.

Κάνοντας χρήση της τεχνολογίας αυτής, ο επιστήμονας Patrick Schnable περιέγραψε γρήγορα πώς μέτρησε τον χρόνο που απαιτείται για τη μετακίνηση του νερού από τις ρίζες στα χαμηλότερα φύλλα και μετά στα υψηλότερα, σε δύο είδη φυτών καλαμποκιού. “Με ένα εργαλείο όπως αυτό, μπορούμε να αρχίσουμε να πολλαπλασιάζουμε φυτά που είναι πιο αποδοτικά στη χρήση νερού. Αυτό είναι συναρπαστικό. Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε πριν” εξήγησε.

Το εργαλείο που κάνει δυνατές αυτές τις μετρήσεις είναι ένας μικροσκοπικός σένσορας φτιαγμένος από γραφένιο, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε κολλητική ταινία και από εκεί στο φυτό. Οι δημιουργοί του τον έχουν ονομάσει αισθητήρα-τατουάζ για φυτά. Οι επιστήμονες περιγράφουν πώς τα κατάφεραν, αλλά και τη λειτουργία των αισθητήρων τους στο τεύχος Δεκεμβρίου της έκδοσης Advanced Materials Technologies.

Άρθρο με πληροφορίες από το sciencedaily

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ