Search
Close this search box.

Contested Cities: O μύθος, το αρχαίο δράμα και ο σύγχρονος αστικός χώρος

Πώς μπορεί ο μύθος να συνομιλήσει με το παρόν; Ποιους διαφορετικούς κινδύνους κρύβει ο Δούρειος Ίππος κρύβει για τους κατοίκους των σύγχρονων πόλεων; Τι συνδέει το αρχαίο δράμα με τον σύγχρονο αστικό χώρο; Το διεθνές δίκτυο Contested Cities ανοίγει έναν ενδιαφέροντα διάλογο ανάμεσα στο χτες και το σήμερα, παντρεύοντας επιστημονικά αντικείμενα, τέχνες και κοινωνικά διλήμματα.

Εικόνα από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μ.Κακογιάννης

Το δίκτυο ήρθε στην Ελλάδα μετά το ταξίδι του σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, στο πλαίσιο της Πράξης «Καθιέρωση και Προβολή Διεθνών Θεσμών Σύγχρονου Πολιτισμού στην Αττική», «Αρχαίο Δράμα: διεπιστημονικές και δια-καλλιτεχνικές προσεγγίσεις». Πρόκειται ουσιαστικά για μια σειρά από δράσεις (εικαστική έκθεση, θεατρική παράσταση, φόρουμ, σεμινάριο και εργαστήρια), οι οποίες λαμβάνουν χώρα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 σε συνεργασία με ερευνητές (από το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και το Πανεπιστήμιο του Leeds) και καλλιτέχνες.

Οι δράσεις αυτές, που παντρεύουν «επιστημονικά αντικείμενα και τέχνες μεταξύ τους», είναι οι εξής (περιλαμβάνονται μόνο όσες συνεχίζονται, γιατί κάποιες έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, αλλά στις παραστάσεις χρειάζεται δήλωση συμμετοχής):

*Η έκθεση «Πόλις – ροές – εντάσεις – Ώσμωση» (14-30/9) αποτελείται από έργα ζωγραφικής, φωτογραφία, video art και εγκαταστάσεις 30 δημιουργών που προσεγγίζουν και αναδεικνύουν στιγμές, παραμυθίες, σχέσεις και ωσμώσεις μεταξύ πληθυσμών, πολιτισμών, πολιτείας και πολίτη, ομάδων και ατόμων, ανθρώπου και φύσης στη σύγχρονη πόλη. Το αρχαίο δράμα αποτελεί το αρχετυπικό υπόβαθρο της έκθεσης, αλλά όχι το θέμα της.

Εικόνα από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μ.Κακογιάννης

*Η θεατρική παραγωγή «d_i_s_p_l_a_c_e_d» (28-30/9) αφορά μια σπονδυλωτή παράσταση με αποσπάσματα από την αρχαία ελληνική τραγωδία με αφηγήσεις προσωπικών ιστοριών που συλλέχθηκαν ειδικά γι’ αυτή, σε δραματουργία του Γιώργου Ροδοσθένους, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Leeds, σκηνοθεσία των Ισπανών καλλιτεχνών Maria Escobar και Juanfra Rodriguez Hernandez και με τη συμμετοχή Ελλήνων ηθοποιών κι ενός Ισπανού περφόρμερ.

Εικόνα από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μ.Κακογιάννης

Άρθρο με πληροφορίες από τη huffington post greece και τη Gazetta

Διαβάστε τα πρωτότυπα άρθρα ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης http://www.mcf.gr/