Search
Close this search box.

Επτά γεωγραφικές ενότητες για το θαλάσσιο μέτωπο προτείνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ

Πηγή φωτογραφίας: George M. Groutas

Το πρώτο ουσιαστικό βήμα προς ένα ολοκληρωμένο και ουσιαστικό σχέδιο για την παραλιακή ζώνη της Θεσσαλονίκης συνιστά το κοινό σχέδιο φορέων για μια ζώνη αναψυχής από το Αγγελοχώρι ως το Καλοχώρι, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, κατά τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η πρωτοβουλία εκπόνησης Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης.

«Μέχρι σήμερα όλα λειτουργούσαν αποσπασματικά στη Θεσσαλονίκη και γι’ αυτό δεν έγινε καμιά ουσιαστική αλλαγή. Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο είναι μια μεγάλης κλίμακας και μητροπολιτικού χαρακτήρα παρέμβαση. Είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα, που βάζει υπό την “ομπρέλα” της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή όλων των δήμων, για να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε κάτι ολοκληρωμένο και ουσιαστικό για την παραλιακή ζώνη» σημείωσε ο Πάρις Μπίλλιας και πρόσθεσε ότι μετά την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου ο δρόμος είναι μακρύς, καθώς έπονται οι αρχιτεκτονικές μελέτες, η περίληψη των προτάσεων των Δήμων, το κοστολόγιο δράσεων, η εξεύρεση πόρων και τελικά η υλοποίηση παρεμβάσεων.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ έκανε ήδη προεργασία για το θέμα, την οποία παρουσίασε στη σύσκεψη ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Τάκης Δούμας. Με βάση την πρόταση αυτή, το παραλιακό τμήμα προτείνεται να οργανωθεί σε επτά ενότητες. Ξεκινώντας από τα δυτικά αυτές οι ενότητες είναι:

Ενότητα πρώτη:  περιοχή του Δενδροποτάμου, αρχή της οδού 26ης Οκτωβρίου και περιοχή ως τα Δικαστήρια.  Προτείνεται η εξυγίανση/ανάπλαση της περιοχής του Δενδροποτάμου και των παλιών βυρσοδεψείων και η λειτουργική ένωσή τους με τις υπερτοπικές χρήσεις της οδού 26ης Οκτωβρίου. Η ενότητα αυτή, εκτός από την εκβολή Δενδροποτάμου και το ρέμα βυρσοδεψείων, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δύο πύλες του λιμανιού (8 και 16), δύο εμπορικά κέντρα και δύο ξενοδοχεία, τα παλιά σφαγεία, το FIX και το νέο κτίριο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

Ενότητα δεύτερη: περιοχή από την Πλατεία Ελευθερίας μέχρι το Μουσείο Ολοκαυτώματος.
Προτείνεται η λειτουργική ένωση της Πλατείας Ελευθερίας δια μέσου ΟΛΘ – παλιού Τελωνείου – κτιρίων στάβλων – εγκαταστάσεων παλιού εμπορευματικού σταθμού, με το χώρο του νέου Μουσείου Ολοκαυτώματος.

Ενότητα τρίτη, ο άξονας περιπάτου Λεωφόρου Νίκης, από το Λευκό Πύργο μέχρι την Πλατεία Ελευθερίας, με νέα δεδομένα (διαπλάτυνση, μεταφορά ποδηλατοδρόμου κ.ά).

Ενότητα τέταρτη: περιοχή Μεγάρου Μουσικής – Ποσειδωνίου – Αλλατίνη μέχρι τα όρια του Δήμου Καλαμαριάς. Προτείνεται μεταξύ άλλων η λειτουργική ενοποίηση των χώρων του Μεγάρου Μουσικής, των Μύλων Αλλατίνι, του Ποσειδωνίου, της χωροθετημένης μαρίνας και εκτός σχεδίου περιοχής, με πρόβλεψη ανάπτυξης αθλητικών εγκαταστάσεων ως τα όρια του Δήμου Καλαμαριάς.

Ενότητα πέμπτη: παράκτια ζώνη Δήμου Καλαμαριάς,  κατά μήκος των οδών Σοφούλη και Πλαστήρα. Προβλέπεται ενεργοποίηση των προβλεπόμενων και θεσμοθετημένων ρυθμίσεων για το παράκτιο μέτωπο του Δήμου, τόσο από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όσο κι από το υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα για τις παρεμβάσεις στο χώρο αυτό, από τα όρια της Θεσσαλονίκης μέχρι την Εθνική Σχολή Δικαστών.

Ενότητα έκτη: ένθεν κακείθεν της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής μετά την Περιφερειακή Τάφρο έως το Αγρόκτημα του ΑΠΘ
(Πράσινα Φανάρια). Στην περιοχή αυτή περιλαμβάνονται το αγρόκτημα του ΑΠΘ, δύο μεγάλα δημόσια κτήματα, η επέκταση της γραμμής του Μετρό προς το αεροδρόμιο, μεγάλα εμπορικά κέντρα, η μαρίνα του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη κ.ά

Ενότητα έβδομη: Καλοχώρι – Δενδροπόταμος. Στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα υπάρχει ήδη υπάρχει σχεδιασμός για την υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων, μέσω του προγράμματος TerraMed, με ολοκληρωμένη μελέτη και διασφαλισμένη χρηματοδότηση για τις πρώτες παρεμβάσεις.

«Η πόλη αυτή έχει και Περιφερειάρχη και Δημάρχους. Δεν έχει, δεν χρειάζεται και δεν θα ανεχτεί πατερούληδες. Το σχέδιο θα προκύψει από τη συνεργασία των φορέων αυτού του τόπου. Όσοι θέλουν πατερούληδες να τους αναζητήσουν αλλού. Ο σχεδιασμός για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι θα είναι ενιαίος», είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα voria.gr.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «ουσιαστικά διαμορφώνουμε όλοι μαζί οι τοπικοί φορείς του τόπου τη νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης. Οι εξυπηρετήσεις και η στρατηγικού χαρακτήρα αναπτυξιακή δυναμική, που θα προσφέρει στην πόλη αυτός ο σχεδιασμός, θα αποτελέσουν το πραγματικά νέο brand name των επόμενων δεκαετιών για τη Θεσσαλονίκη. Εμείς δημιουργούμε το θεσμικό εργαλείο που θα επιτρέψει την ασφαλή σχεδίαση και ολοκλήρωση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης κι αυτό είναι το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο. Είναι το εργαλείο, που θα ορίζει τα δεδομένα των έργων, μελετών και ρυθμίσεων για το χωρικό σχεδιασμό των περιοχών, ανεξάρτητα των διοικητικών τους ορίων, για την ανάπτυξη έργων μητροπολιτικής κλίμακας και στρατηγικής σημασίας».

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του ΤΕΕ/ΤΚΜ «να ξεκινήσει επιτέλους ένας ουσιαστικός διάλογος για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου. Επιτέλους, η πόλη θα αποκτήσει πρόσωπο κι όχι πλάτη στη θάλασσα. Ωφελούμενοι θα είναι όλοι οι πολίτες. Η συνεργασία των τοπικών φορέων φέρνει αποτελέσματα».

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς, τόνισε -σύμφωνα με τη voria.gr- ότι «αυτή η προσπάθεια πρέπει να πετύχει. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί να παίξει το ρόλο του επικεφαλής αυτής της προσπάθειας. Είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία και τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός προπλάσματος, η κατάρτιση μιας βασικής εισήγησης για την προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου και η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών».

Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου είπε πως «οι πολίτες, η τοπική κοινωνία και οι δημοτικές αρχές του δυτικού παράκτιου μετώπου διαμαρτύρονται επί δεκαετίες για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της προνομιούχας κατά τα άλλα αυτής περιοχής. Επιτέλους, μετά και το έργο TerraMed της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το ΤΕΕ/ΤΚΜ, δρομολογείται κάτι πραγματικά σημαντικό, στο οποίο θα συνεισφέρουμε με όλες τις δυνάμεις μας. Θα βοηθήσουμε με κάθε τρόπο στην υλοποίηση του σχεδιασμού».

Παρόντες στη συνάντηση εργασίας ήταν -μεταξύ άλλων- η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, ο Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Γιώργος Δημαρέλος.