Το περιβάλλον στο οποίο ζει ο άνθρωπος έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 100 χρόνια. Μπορεί αυτό να δημιουργήσει νέα είδη γύρω μας; Με μια λέξη, ναι. Σύμφωνα τουλάχιστον με δύο καθηγητές βιολογίας, που επικαλείται το futurism.com. Οι σύγχρονες πόλεις είναι τόσο διαφορετικές, ώστε οι καθηγητές Βιολογίας Marc Johnson (University of Toronto) και Jason Munshi-South (Fordham University in New York), έφτασαν να υποστηρίζουν ότι τα είδη που μοιράζονται μαζί μας αυτούς τους αστικούς χώρους, εξελίσσονται για να ταιριάξουν στο νέο περιβάλλον! Η επιστημονική τους εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science την περασμένη Πέμπτη.
Οι δύο καθηγητές παρατήρησαν ότι συγκεκριμένα είδη πουλιών (είδη σπίνου και καρδερίνας) στο Tucson, Arizona και στο Oxford στην Αγγλία , ανέπτυξαν διαφορετικά ράμφη, ώστε αυτά να είναι πιο “συμβατά” με τις ταΐστρες των πουλιών στις πόλεις! Σε πόλεις του Πουέρτο Ρίκο, ένα είδος σαύρας αναπτύσσει -για άγνωστους προς το παρόν λόγους- μακρύτερα άκρα και δάχτυλα με πιο ισχυρή συγκολλητική δράση. Σε πολλές ακόμη περιοχές του πλανήτη, ψάρια και ζιζάνια ανέπτυξαν μηχανισμούς για να αντέχουν στη ρύπανση που προκαλείται από τον άνθρωπο. Αναπτύχθηκε ακόμη και νέο είδος κουνουπιού, που ζει αποκλειστικά σε υπονόμους και στις σήραγγες του υπογείου.
Σε κάποιους πληθυσμούς, μεταλλαγμένα γονίδια, που ταιριάζουν περισσότερο με το αστικό περιβάλλον, γίνονται ολοένα και πιο συχνά.
Τι λοιπόν αναγκάζει άλλα είδη που μοιράζονται το περιβάλλον μας να αλλάξουν; Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνδράμουν σε αυτό: τεχνητός φωτισμός, άσφαλτος, τούβλο και κρύσταλλο, μόλυνση, σήραγγες και η λίστα συνεχίζεται…
Άρθρο με πληροφορίες από το futurism
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ