Search
Close this search box.

Google maps, body maps

UNSW Paul Trainor Chair of Biomedical Engineering, Professor Melissa Knothe Tate. Photo: Grant Turner/Mediakoo
UNSW Paul Trainor Chair of Biomedical Engineering, Professor Melissa Knothe Tate. Photo: Grant Turner/Mediakoo

Οι χάρτες της Google επιτρέπουν στους χρήστες να βρεθούν νοερά σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, κάνοντας zoom-in (εστιασμένη μεγέθυνση) σε επιλεγμένες γεωγραφικές τοποθεσίες.
Μια καθηγήτρια βιομηχανικής του University of New South Wales στην Αυστραλία ευελπιστεί να κάνει το ίδιο με το ανθρώπινο σώμα και φαίνεται ότι βρίσκεται κοντά στο να τα καταφέρει!
Με τη βοήθεια της γερμανικής εταιρείας ιατρικής τεχνολογίας Zeiss, η Melissa Knothe Tate εργάζεται πάνω σε μια τεχνολογία, που “ανεβάζει” τη δυνατότητα μεγέθυνσης σε εξαιρετικά εντυπωσιακά επίπεδα: οι χρήστες μπορούν να δουν ακόμη και μεμονωμένα κύτταρα!
Το πρότζεκτ αναπτύχθηκε με τη χρήση τεχνολογίας ημιαγωγών και αλγορίθμων της Google, επιτρέποντας το zoom in σε μοριακό επίπεδο. Η Tate, μηχανικός με ειδίκευση στη μοριακή βιολογία και την αναγεννητική ιατρική, λέει ότι αυτό γίνεται “ακριβώς όπως θα το έκανε κάποιος με τους χάρτες της Google (Google Maps)”.
Κατά την ίδια, μια διαδικασία ανάλυσης που μέχρι πρότινος θα χρειάζονταν μέχρι και 25 ημέρες για να ολοκληρωθεί, τώρα επιτυγχάνεται πλέον πολύ συντομότερα.
“Για πρώτη φορά, χάρη σε αυτή την τεχνολογία, έχουμε τη δυνατότητα να πάμε από το επίπεδο του σώματος ώς συνόλου μέχρι το επίπεδο που μπορούμε να δούμε πώς τρέφονται τα κύτταρα και πώς όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους” είπε η Tate και πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε νέες θεραπείες αλλά και στην πρόληψη ασθενειών.

Με αφετηρία τη μάχη κατά της οστεοπόρωσης
Στόχος της έρευνας της Tate ήταν να αποκτήσει εικόνα “εκ των έσω ¨για την οστεοπόρωση και την οστεοαρθρίτιδα, κατανοώντας πώς οι διαφορετικές καταστάσεις υγείας των ασθενών μπορούν να επηρεάσουν μια άρθρωση στην πορεία του χρόνου.
Πάντως, η Αυστραλιανή καθηγήτρια δεν είναι η μόνη που έχει πέσει “στα βαθιά” της τεχνολογίας χαρτογράφησης του ανθρώπινου σώματος αφού πολλά ακόμη πανεπιστήμια κάνουν παρόμοιες έρευνες. Για παράδειγμα, το Harvard University και το γερμανικό Heidelberg δουλεύουν πάνω σε ποντίκια σε μια προσπάθεια να χαρτογραφήσουν τις νευρικές οδούς τους.
“Τα όργανα προηγμένης έρευνας μας προσφέρουν την τεχνολογική πλατφόρμα για να απαντήσουμε στα πιο δύσκολα αναπάντητα ερωτήματα της επιστήμης, ανοίγοντας νέους δρόμους για θεμελιώδεις ανακαλύψεις […] που τελικά θα δημιουργήσουν μονοπάτια για να δημιουργήσουμε καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής καθώς μεγαλώνουμε”, πρόσθεσε η Tate.

Πηγές άρθρου: engineering.com, newsroom.unsw.edu.au

Δείτε εδώ το ΒΙΝΤΕΟ για την έρευνα της Tate