Search
Close this search box.

Η «κυψέλη» της ΔΕΘ


Σε λίγες ημέρες, η 82η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, με τιμώμενη χώρα την Κίνα, ανοίγει τις πύλες της, έχοντας να παρουσιάσει εντυπωσιακά μεγέθη, χαρακτηριστικά, πολιτικές παρουσίες και εκδηλώσεις, για τα οποία ήδη έχουν ακουστεί και γραφτεί πολλά –για αυτό δεν θα τα επαναλάβουμε εδώ. Αυτό που δεν είναι ίσως τόσο ευρέως γνωστό, είναι τι απαιτεί η προετοιμασία μιας έκθεσης αυτού του μεγέθους, πόσους ανθρώπους απασχολεί και πόσος χρόνος χρειάζεται για να γίνει πράξη.

Στη διάρκεια λοιπόν της προετοιμασίας και των εννέα ημερών λειτουργίας της κάθε ΔΕΘ, εργάζονται για αυτό που την κάνει πράξη πάνω από 10000 άτομα: εκθέτες κι εργαζόμενοι στα περίπτερα, τεχνικοί, “μοκετάδες”, μεταφορείς, ελαιοχρωματιστές, οδηγοί κλαρκ και χειριστές γερανών, συνεργεία καθαρισμού, υπάλληλοι security, ταμίες κυλικείων, promoters, συνεργεία καθαρισμού, φυσικά οι εργαζόμενοι στη ΔΕΘ-Helexpo και ουκ έσται τέλος στη λίστα.

Η διαδικασία για την άρτια οργάνωση της εκάστοτε γενικής έκθεσης του Σεπτεμβρίου αρχίζει πριν καν ξεκινήσει …η προηγούμενη. Για την ακρίβεια μέχρι και δύο χρόνια πριν (για τα μεγάλα ζητήματα, όπως η τιμώμενη χώρα και περίπου έναν χρόνο πριν για τα μικρότερης σημασίας θέματα).

Και οι ίδιες οι εταιρείες που συμμετέχουν στη ΔΕΘ την έχουν στον νου τους από νωρίς, αφού την εντάσσουν συνήθως στο ετήσιο πρόγραμμά τους από την αρχή του έτους, επιδιώκοντας συχνά να λαμβάνουν -με τα σταντ και τα περίπτερά τους- τις ίδιες θέσεις που κατείχαν σε προηγούμενες διοργανώσεις, καθώς με την πάροδο των χρόνων -και των συμμετοχών- δημιουργείται …πιάτσα.

Ο δε σχεδιασμός των σταντ τους ξεκινά περίπου δύο-τρεις μήνες νωρίτερα, όταν οι εταιρείες αποφασίζουν ποιους κωδικούς των προϊόντων τους θέλουν να προωθήσουν στην έκθεση. Για τις δε τυποποιημένες κατασκευές οι εταιρείες-εκθέτες έρχονται και “στήνουν” περίπου πέντε ημέρες πριν από τα εγκαίνια (για τις πιο εντυπωσιακές κατασκευές η διαδικασία ξεκινά εβδομάδες πριν, για λόγους συμπίεσης του κόστους).

Για τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του εκθεσιακού κέντρου και τον διοργανωτή μιας έκθεσης όπως η εκάστοτε ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου, το κατασκευαστικό κομμάτι αρχίζει πάντως πολύ νωρίτερα, το αργότερο τον Ιούλιο (για την έκθεση του Σεπτεμβρίου). Φυσικά, κάποιες από τις προετοιμασίες γίνονται αναγκαστικά στο παρά πέντε. Η μοκέτα για παράδειγμα, που καλύπτει πάνω από 40.000 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου, δεν στρώνεται πριν από το βράδυ της παραμονής των εγκαινίων, για να μη λερωθεί ή σκιστεί κατά τη διαδικασία της προετοιμασίας.

Κι όταν η έκθεση τελειώνει; Τι γίνεται με τους τόνους υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί στα περίπτερα; Το “βαρύ” πυροβολικό (π.χ, κατασκευές αλουμινίου) αποθηκεύεται και ξαναχρησιμοποιείται στην επόμενη διοργάνωση. Ο,τι μπορεί να ανακυκλωθεί ανακυκλώνεται.

Η μοκέτα που στρώνεται στις γενικές εκθέσεις του Σεπτεμβρίου συνήθως δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, καθώς ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών και εκθετών …την απαξιώνει. Στις κλαδικές εκθέσεις αντίθετα, η ίδια μοκέτα επαναχρησιμοποιείται μέχρι και τέσσερις φορές και στη συνέχεια διατίθεται π.χ. για χρήση σε πολιτιστικές χρήσεις ή όπου αλλού μπορεί να χρειαστεί…Σημειωτέον, παρουσία στη φετινή 82η ΔΕΘ θα έχει –μετά από αρκετά χρόνια απουσίας- και το ΤΕΕ/ΤΚΜ. Διαβάστε περισσότερα για τη συμμετοχή του ΤΕΕ/ΤΚΜ στη ΔΕΘ ΕΔΩ