Search
Close this search box.

Η βιοενέργεια στην Ελλάδα

Τη συνεχιζόμενη πρωτοκαθεδρία των ορυκτών καυσίμων, αλλά και τη θετική προοπτική για τις ανανεώσιμες πηγές, επιβεβαίωσε η ημερίδα για τον εορτασμό της Ελληνικής Ημέρας Βιοενέργειας, η οποία συνδιοργανώθηκε τη Δευτέρα 4/12 από την Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ) και το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ) στο Αμφιθέατρο του κτιρίου Βιβλιοθήκης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ενημερωτικής εκστρατείας European Bioenergy Day υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιομάζας (ΑΕΒΙΟΜ) που σκοπό έχει να ενημερώσει και να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που παίζει η βιοενέργεια στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

 

Ορυκτά καύσιμα …331 μέρες τον χρόνο

Όσον αφορά την Ελλάδα, τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών δείχνουν ότι τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας και αντιστοιχούν στην κάλυψη της τελικής κατανάλωσης ενέργειας για τις πρώτες 331 μέρες του χρόνου. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) καλύπτουν τις υπόλοιπες 31 ημέρες του έτους, εκ των οποίων οι 27 αντιστοιχούν στη βιοενέργεια.

Επομένως η 4η Δεκεμβρίου 2017 είναι η συμβολική ημερομηνία από την οποία και μετά η Ελλάδα θα μπορούσε θεωρητικά να τροφοδοτείται με βιοενέργεια μέχρι το τέλος του έτους. Σε σχέση με την προ δεκαετίας κατάσταση, η Ελληνική Ημέρα Βιοενέργειας έχει μετατεθεί κατά 9 ημέρες νωρίτερα στο έτος, δείχνοντας τη σταδιακή πρόοδο της χώρας σε αυτόν τον ενεργειακό κλάδο. Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Βιοενέργειας εορτάζεται φέτος την 21 Νοεμβρίου, είναι φανερό ότι μπορούν να γίνουν ακόμα πολλά βήματα προόδου. Εισαγωγή στην εκδήλωση έκανε ο Νίκος Δαμάτης, μηχανικός παραγωγής και γενικός γραμματέας της ΕΛΕΑΒΙΟΜ, παρουσιάζοντας τις παραμέτρους της επικοινωνιακής εκστρατείας και τα βασικά στατιστικά των «Ημερών Βιοενέργειας».

Ο Δρ. Γιώργος Παπαδάκης, καθηγητής Τεχνολογίας ΑΠΕ του ΓΠΑ απεύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του ΓΠΑ, κατά τον οποίο τόνισε τη σημασία ενεργειακής αξιοποίησης του δυναμικού βιομάζας της χώρας, για την αξιολόγηση του οποίου το επιστημονικό προσωπικό ΓΠΑ έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και, παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, έχει εκπονήσει ενδιαφέρουσες έρευνες και μελέτες.

Ο Μανώλης Καραμπίνης, χημικός μηχανικός, επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ αντί χαιρετισμού παρουσίασε ένα διαδραστικό κουίζ, το οποίο δοκίμασε τις γνώσεις του ακροατηρίου πάνω στη βιοενέργεια.

Η πρώτη ενότητα της ημερίδας ήταν αφιερωμένη στο δυναμικό της βιομάζας στην Ελλάδα. Ο  Αντώνης Γερασίμου, μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος μηχανικός και πρόεδρος της ΕΛΕΑΒΙΟΜ, χαιρέτισε την εκδήλωση και παρουσίασε το στοιχεία που πιστοποιούν ότι το σήμερα και το αύριο της αξιοποίησης του δυναμικού βιομάζας στην ελληνική πραγματικότητα παραμένει πολύ ελπιδοφόρο, κάτω από τις κατάλληλες προϋποθέσεις, τονίζοντας παράλληλα ότι τα οφέλη που μπορούν να αποκομισθούν από τη βιώσιμη ανάπτυξη της βιομάζας είναι σημαντικά, τόσο από ενεργειακής και οικονομικής πλευράς, όσο και από την πλευρά της προστασίας του περιβάλλοντος. Ο Γιάννης Ελευθεριάδης, Δασολόγος, μέλος του Τμήματος Βιομάζας του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) παρουσίασε τις δυνατότητες και υπάρχουσες πρακτικές της ενεργειακής αξιοποίησης ξυλώδους βιομάζας.

 

Ενεργειακές καλλιέργειες και απορρύπανση επιβαρυμένων εδαφών

Η Δρ. Ελένη Παπάζογλου από το ΓΠΑ τόνισε τον σημαίνοντα ρόλο των ενεργειακών καλλιεργειών στον τομέα της απορρύπανσης επιβαρυμένων εδαφών. Στην συνέχεια, ο κ. Καραμπίνης παρουσίασε το ευρωπαϊκό έργο “uP_running” (στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία) και το «ξεχασμένο» δυναμικό των κλαδεμάτων δενδροκαλλιεργειών, ενώ ο Χρήστος Ζαφείρης, γεωπόνος, μέλος του Τμήματος Βιομάζας του ΚΑΠΕ, έκλεισε την πρώτη ενότητα της ημερίδας μιλώντας για τις μεγάλες προοπτικές και τις τρέχουσες δυσκολίες για την ορθολογική ανάπτυξη έργων βιοαερίου στην ελληνική επικράτεια.

 

Σημαντικός ο ρόλος των συστημάτων πιστοποίησης

Η δεύτερη ενότητα αφορούσε στην οικιακή θέρμανση, με τον πρώτο ομιλητή κ. Καραμπίνη να αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι τα στερεά βιοκαύσιμα αποτελούν μία ενεργειακή πηγή που αντιστοιχεί σε 17 από τις 27 «ημέρες βιοενέργειας» της χώρας μας και έχει συμβάλλει στο 42 % της αύξησης χρήσης ΑΠΕ στην Ελλάδα από το 2005.

Σημαντικό ρόλο στην ορθολογική και βιώσιμη περαιτέρω εξάπλωση της χρήσης στερεών βιοκαυσίμων διαδραματίζουν τα συστήματα πιστοποίησης σε συσκευές και καύσιμα. Συστήματα πιστοποίησης, όπως αυτό που εξετάζεται στο υπό υλοποίηση έργο BIOmasud Plus και αναφέρεται κυρίως στα «Μεσογειακά» καύσιμα μπορούν, σύμφωνα με τον κ. Καραμπίνη, να αντιμετωπίσουν τις ειδικές προκλήσεις που παρουσιάζει η αγορά στερεών βιοκαυσίμων των μεσογειακών χωρών.

 

Ανεβαίνει πανευρωπαϊκά η χρήση των πέλετ

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Διαμαντής, χημικός μηχανικός, Μέλος του ΔΣ της ΕΛΕΑΒΙΟΜ παρουσίασε ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομάζας (ΑΕΒΙΟΜ), τα οποία αποτυπώνουν την ανοδική πορεία της χρήσης των πελετών ξύλου (wood pellets) σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, ενώ ο  Κώστας Νασίκας, οικονομολόγος από τον όμιλο ALFA WOOD και Αντιπρόεδρος της ΕΛΕΑΒΙΟΜ, αναφέρθηκε στη διαχρονική πορεία της αγοράς wood pellets στην Ελλάδα, από τα χρόνια που αποτελούσαν μία άγνωστη λέξη για τους μη μυημένους μέχρι την σημερινή εποχή που αποτελούν πλέον ένα αποδεκτό εναλλακτικό καύσιμο του οικιακού τομέα θέρμανσης. Οι παρουσιάσεις της τρίτης ενότητας αναφέρθηκαν στον τομέα της παραγωγής βιοενέργειας για τις ανάγκες της ελληνικής βιομηχανίας, με πρώτη ομιλήτρια την Έφη Αλεξοπούλου, γεωπόνο και μέλος του Τμήματος Βιομάζας του ΚΑΠΕ, η οποία εξήγησε τις πρώτες ύλες βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας και βιομηχανικών προϊόντων. Ο κ. Νίκος Φιλιππόπουλος, Μηχανολόγος Μηχανικός από την εταιρεία Φιλιππόπουλος Ενεργειακή ΑΤΕ, παρουσίασε μέσω βίντεο την ολοκληρωμένη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 1ΜWel, με καύσιμη ύλη υπολείμματα ξυλείας στο εργοστάσιο παραγωγής wood pellets της εταιρείας ALFA WOOD ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ AEBE στο Νευροκόπι Δράμας.

 

Βιοδιυλιστήρια απ΄την οινοποιία ώς την παραγωγή βιοντίζελ

Στην συνέχεια, ο Δρ. Αποστόλης Κουτίνας, Επίκουρος Καθηγητής ΓΠΑ, παρουσίασε χρήσιμα παραδείγματα ανάπτυξης βιοδιυλιστηρίων σε διάφορους βιομηχανικούς κλάδους, όπως στην παραγωγή χάρτου, στη ζαχαροπλαστική, στην οινοποιία, στην παραγωγή βιοντήζελ, ενώ ο Βασίλης Μπέλλης, γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Καρδίτσας ΑΕ παρουσίασε μία νέα μορφή συνεργατισμού που υλοποιείται μέσω της ανάπτυξης της Ενεργειακής Συνεταιριστικής Εταιρίας Καρδίτσας (ΕΣΕΚ ΑΕ), η οποία έχει θέσει σε λειτουργία μονάδα παραγωγής pellets από τοπικά υπολείμματα αγροβιομάζας και ξυλώδους βιομάζας στην Καρδίτσα.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Κώστας Αλεξανδρίδης, μηχανολόγος μηχανικός της εταιρείας ΑΒΑΞ ΑΕ, ο οποίος παρουσίασε μία εφαρμογή μονάδας βιοαερίου σε λειτουργία στο Άβατο Ξάνθης από αξιοποίηση αγρο- κτηνοτροφικών αποβλήτων, δείχνοντας και σχετικό βίντεο.

Ο  Γιάννης Παναγιωτόπουλος, Δρ. χημικός μηχανικός, Business Development Manager στην ΕΛΙΝ Βιοκαύσιμα ΑΕ, αναφέρθηκε από την πλευρά του στην επεξεργασία φυτικών ελαίων και τηγανελαίων για την παραγωγή υγρών βιοκαυσίμων (βιοντήζελ) στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στην Β’ ΒΙΠΕ Βόλου, μία διαδικασία που συμβάλλει τόσο στην ανακύκλωση, όσο και στην παραγωγή πράσινης ενέργειας.

 

AGROinLOG και ολοκληρωμένα κέντρα εφοδιαστικής βιομάζας

Κατόπιν, ο Μιχάλης Κουγιουμτζής, μηχανολόγος μηχανικός από το ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ, ανέπτυξε την ιδέα των Ολοκληρωμένων Κέντρων Εφοδιαστικής Βιομάζας (ΟΚΕΒ) για τις αγροτοβιομηχανίες, η οποία βρίσκει πιλοτική εφαρμογή στο πλαίσιο του έργου AGROinLOG του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» σε τρεις Ευρωπαϊκές αγροτοβιομηχανίες, δηλ. σε βιομηχανία επεξεργασίας σιτηρών (Σουηδία), σε βιομηχανία ζωοτροφών (Ισπανία) και σε βιομηχανία ελαιολάδου (Ελλάδα). Τέλος, ο Δρ. Σεραφείμ Παπανικολάου, αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ, αναφέρθηκε στο έργο της ερευνητικής του ομάδας σχετικά με τη βιομηχανική γλυκερόλη ως υποσχόμενο καύσιμο στην παραγωγή βιοκαυσίμων και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Βασικό συμπέρασμα της ημερίδας της Ελληνικής Ημέρας Βιοενέργειας αποτελεί το γεγονός ότι η αξιοποίηση βιομάζας στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια μπορεί να λύσει συνδυαστικά πολλά προβλήματα στο τρίπτυχο «Ενέργεια-Διαχείριση Υπολειμμάτων-Ενίσχυση Απασχόλησης» με τεχνολογικές εφαρμογές προσαρμοσμένες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και με την ανάλογη κλίμακα σχεδιασμού.