Search
Close this search box.

The Mobile Factory: Μετατρέποντας ερείπια πολέμων και σεισμών σε σπίτια!

Φωτογραφία από το “The Mobile Factory” project
Φωτογραφία από το “The Mobile Factory” project

Τα “Mobile Factories”, ολλανδικής έμπνευσης, δεν ξεπερνούν το μέγεθος ενός κοντέινερ. Ωστόσο, τα κινητά αυτά εργοστάσια κάνουν θαύματα, αφού μετατρέπουν τα ερείπια των πολέμων, των φυσικών καταστροφών και της αστικής ανάπτυξης σε αντισεισμικά οικοδομικά υλικά, δημιουργώντας από αυτά κατοικίες και νοσοκομεία. Η διαδικασία αυτή, πέραν του ότι δημιουργεί στέγη “από το τίποτα”, αντιμετωπίζει ένα σημαντικό περιβαλλοντικό θέμα, επιτρέποντας την αξιοποίηση των “μπάζων”.
Ένα και μόνο κινητό εργοστάσιο μεταποιεί τα “μπάζα” και τα μετατρέπει σε υγρό σκυρόδεμα, αφού έχει προηγηθεί μια διαδικασία φιλτραρίσματος, που απομακρύνει τυχόν μεταλλικά αντικείμενα, τα οποία είναι δύσκολο να εντοπιστούν.
Αφότου προετοιμαστεί το μείγμα, δημιουργούνται εκμαγεία για τούβλα Q-Brixx διαστάσεων 20 επί 10 επί 10 εκατοστών, τα οποία “κουμπώνουν” μεταξύ τους σαν Lego Blocks, χωρίς να απαιτείται τσιμέντο ή κονιάματα για την ένωσή τους. Μετά την προετοιμασία του εδάφους, τα τούβλα τοποθετούνται με το χέρι, ενώ πάσσαλοι από μπαμπού, μήκους 24 μέτρων, εισάγονται στην τοιχοποιία για πρόσθετη σταθερότητα. Περισσότεροι πάσσαλοι και χαλύβδινα καλώδια “αγκιστρώνουν” την οροφή, η οποία αποτελείται από ένα πλαίσιο μπαμπού και μεταλλικά πάνελ εμβαδού 100 τετραγωνικών.

Οι σεισμοπαθείς της Αϊτής
Τα θύματα του σεισμού του 2010 στην Αϊτή θα είναι τα πρώτα που θα επωφεληθούν από τις δυνατότητες των κινητών εργοστασίων. Συγκεκριμένα, 30 οικογένειες στα προάστια του Port-au-Prince θα δουν να κατασκευάζεται μπροστά τους αυτό που ο Gerard Steijn, ιδρυτής του “The Mobile Factory”, αποκαλεί “Petit Paradis”, μικρό παράδεισο δηλαδή. Μάλιστα, τα ίδια τα μέλη των οικογενειών θα βοηθήσουν στην κατασκευή. Ο Steijn, που δουλεύει με τον πολιτικό μηχανικό Hennes de Ridder από το Πανεπιστήμιο του Delft, ευελπιστεί ότι θα παράγει 750 τούβλα ημερησίως, χρησιμοποιώντας μόνο τα συντρίμμια του σεισμού. Κάθε σπίτι θα στοιχίσει 20.000 δολάρια, ενώ για τη χρηματοδότηση του οικισμού, ο Steijn ξεκίνησε μια καμπάνια crowdfunding στο Indiegogo. To κινητό εργοστάσιο θα καταφθάσει στην περιοχή το φθινόπωρο και τα σπίτια θα υποβληθούν σε δοκιμές αντοχής την άνοιξη, ώστε στη συνέχεια να ανοίξουν τις πόρτες τους κατοίκους τους. Ο Ερυθρός Σταυρός και τα Ηνωμένα Εθνη έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για το πρότζεκτ, όπως υποστήριξε ο Steijn μιλώντας στο Reuters.
“Στις καταστροφές έχεις μπροστά σου σωρούς επί σωρών ερειπίων και τα μπάζα είναι απόβλητα. Αν είσαι πλούσιος, ξαναχτίζεις το σπίτι σου με καινούργια υλικά. Αλλά τι συμβαίνει όταν είσαι φτωχός; Στις καταστροφές είναι οι φτωχότεροι άνθρωποι, οι οποίοι ζουν στα πιο ‘αδύναμα’ σπίτια, που χάνουν τη στέγη τους πρώτοι. Οπότε σκέφτηκα, πώς θα ήταν αν ανακύκλωνα τα μπάζα για να χτίσω καλύτερα σπίτια για τους φτωχούς;” είπε ο Steijn. Και το έκανε!

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα για το “The Mobile Factory”

Δείτε ΕΔΩ το ρεπορτάζ για το πρότζεκτ στην Αϊτή (αγγλικοί υπότιτλοι)