Search
Close this search box.

Οι εξελίξεις στον κλάδο της πληροφορικής στο επίκεντρο συνάντησης με τον πρόεδρο του ΣΕΠΒΕ, Κώστα Καγγελίδη

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), Κώστα Καγγελίδη, είχαν τα μέλη της Μόνιμης Επιτροπής Ανταγωνιστικότητας-Επιχειρηματικότητας-Καινοτομίας στην τελευταία συνεδρίαση της Μ.Ε. για το 2017. Η συνάντηση εντασσόταν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΜΕ Ανταγωνιστικότητας-Επιχειρηματικότητας-Καινοτομίας για συναντήσεις με αναπτυξιακούς και επιχειρηματικούς φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα επιχειρηματικότητας και το ρόλο των μηχανικών.

Στη συνάντηση ο κ. Καγκελίδης επισήμανε στα παρευρισκόμενα μέλη ότι, ο κλάδος των επιχειρήσεων Πληροφορικής έχει υποστεί και αυτός  τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Ιδιαίτερα τόνισε ότι σε αντίθεση με τις γειτονικές χώρες, Βουλγαρία και Τουρκία, στις οποίες οι εταιρίες πληροφορικής έχουν μεγάλη συμμετοχή στο ΑΕΠ, στην Ελλάδα η συμμετοχή αυτή είναι εξαιρετικά μικρή.

Πρόσθεσε πως είναι λυπηρό ότι από προγράμματα για την ψηφιακή σύγκλιση επιστράφηκαν περί τα 400 εκατ. ευρώ λόγω κακής διαχείρισης. Πολλές εταιρίες πληροφορικής, συμπλήρωσε, μετασχηματίστηκαν και ανέπτυξαν δραστηριότητα στο εξωτερικό. Ο χώρος γενικά μονοπωλείται από  επιχειρήσεις ενοποίησης συστημάτων πληροφορικής (integrators)

Η αγορά του κλάδου είναι μεγάλη αν και υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Υπάρχει επίσης μεγάλη ροή προς τα έξω των seniors της Πληροφορικής.

Πρόβλημα επίσης αποτελεί και το γεγονός  ότι, το Δημόσιο δεν μπορεί να διαχειριστεί έργα πληροφορικής που προκηρύσσονται με μεγάλη συχνότητα, καθώς εμμένει στη χρήση απαρχαιωμένων συστημάτων παρά το γεγονός ότι διαθέτει αρκετό προσωπικό χωρίς όμως εσωτερική μόχλευση. Αποτέλεσμα αυτού είναι να χάνονται πολλά εκατομμύρια ευρώ από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ λόγω κακής διαχείρισης αλλά και να καθυστερούν να ολοκληρωθούν εγκαίρως δράσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ψηφιακής επιχειρηματικότητας και την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Το ΤΕΕ, τόνισε, θα πρέπει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο με το να γίνει σύμβουλος της Πολιτείας στα νέα ζητήματα πληροφορικής που προκύπτουν με το e-government  και το e-governance. Αρνητικό παράγοντα αποτελεί η έλλειψη εξειδίκευσης γι αυτό θα ήταν καλό να υπάρξουν σεμινάρια για τους low grade developers.

Είναι σημαντικό να προωθηθεί η πρωτοβουλία του ΤΕΕ/ΤΚΜ με το ΣΕΠΒΕ για το I4GrowLabs που φέρνει πολύ κοντά το χώρο των εν δυνάμει μηχανικών, μελών του ΤΕΕ/ΤΚΜ με την αγορά εργασίας.

Κατόπιν της τοποθέτησης του κ. Κ. Καγκελίδη ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με τα μέλη της ΜΕ, που έκαναν επισημάνεις σχετικά με τη σύνδεση πληροφορική -μηχανικοί-επιχειρηματικότητα καθώς και τις προκλήσεις που υπάρχουν σε σχέση με την γενικότερο περιβάλλον στη χώρα μας και την Ε.Ε.