«Σύγχρονες μορφές του αστικού περιβάλλοντος – Δημόσιος Χώρος»

/ / Ματιές στον κόσμο

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΕΔιΠοΧ

Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017, τα μέλη και ο Πρόεδρος της Μ.Ε. Αρχιτεκτονικών Θεμάτων του ΤΕΕ/ΤΚΜ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το 2ο Συνέδριο για τον ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ που θα διοργανώσει το ΤΕΕ/ΤΚΜ τον Μάρτιο του 2019, παρακολούθησαν την εκδήλωση  με τίτλο: «Σύγχρονες μορφές του αστικού περιβάλλοντος – Δημόσιος Χώρος» της Ελληνικής Εταιρίας Δικαίου του Περιβάλλοντος (ΕΕΔιΠοΧ), στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς  στη Θεσσαλονίκη.

Στην 1η ΕΝΟΤΗΤΑ της εκδήλωσης με τίτλο «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ» προήδρευσε  ο κ. Κ. Γώγος, καθηγητής Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Η κα Αικ. Σακελλαροπούλου, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δικαίου του περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο για το δημόσιο χώρο, στην κοινωνική απαξίωση των δημόσιων χώρων, καθώς και στην ιδιοκτησιακή αντίληψη με την οποία η πλειοψηφία των πολιτών τους χρησιμοποιεί.

Ο κ. Κ. Σερράος, καθηγητής ΕΜΠ, μίλησε για την συμμετοχή του κοινού στη διαμόρφωση του δημόσιου χώρου, παρουσίασε τα σύγχρονα μοντέλα συμμετοχικού σχεδιασμού, τα παραδείγματα του Ανόβερου, του Αμβούργου (εισαγωγή των εννοιών crowd sourcing και crowd funding), του Βερολίνου (πάρκο Tempelhof), του Σαιντ Ετιέν,  των ΗΠΑ, της Κύπρου, καθώς και την ελληνική εμπειρία με τις ανεπίσημες δράσεις φορέων πολιτών, συλλογικοτήτων, συλλόγων, συνδέσμων συλλόγων κλπ. και τη δυναμική παρέμβαση τους για την προστασία υπαίθριων δημόσιων χώρων των πόλεων.

Στην 2η ΕΝΟΤΗΤΑ με τίτλο «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: ΑΝΘΕΚΤΙΚΕΣ, ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΕΥΦΥΕΙΣ ΠΟΛΕΙΣ» προήδρευσε ο κ. Γ. Καυκαλάς, ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Πολυτεχνικής  Σχολής του ΑΠΘ.

Ο κ. Κ. Καρτάλης, καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος της Σχολής Θετικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, μίλησε για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων στην κλιματική αλλαγή  με την τροποποίηση του μοντέλου αστικής ανάπτυξης, παρουσίασε μελέτη με χάρτες των θερμικά επιβαρυμένων τμημάτων των αστικών κέντρων και την αναγκαιότητα χρήσης των στοιχείων αυτών σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και δημόσιων χώρων και με αφορμή την περίπτωση του Ελληνικού, αναφέρθηκε στην έννοια του «αστικού βελονισμού» (πολλά μικρά πάρκα αντί ενός μεγάλου).

Η κα Ε. Κουτούπα – Ρεγκάκου, καθηγήτρια Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, αντιπρόεδρος της ΕΕΔιΠοΧ και μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τις Ευφυείς Πόλεις, μίλησε για τις έννοιες της βιώσιμης ανάπτυξης και της Βιώσιμης Πόλης (Sustainable City), τη Συμπαγή Πόλη (Compact City), την Προσαρμοστικότητα και την Ανθεκτικότητα (Resilience).

Τέλος ο κ. Ν. Κομνηνός καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, παρουσίασε το νέο παράδειγμα Σχεδιασμού και Ανάπτυξης των Πόλεων, τις «Ευφυείς Πόλεις» (Smart Cities) και τα χαρακτηριστικά τους. Οι Ευφυείς Πόλεις προσδιορίζονται από τα μέσα παρά από τους στόχους, αναπτύσσουν στρατηγικές για τη διαχείριση της πολυπλοκότητας παρά έτοιμα σχέδια για εφαρμογή, δίνουν νέες λύσεις για την ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή, την ασφάλεια και την προστασία και για κάθε λύση προωθούν επιχειρηματικά μοντέλα λειτουργίας και βιωσιμότητας, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυνε ο Αντιδήμαρχος αστικής ανθεκτικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Γ. Δημαρέλος, οποίος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα συμμετοχικού σχεδιασμού του δημόσιου χώρου, που επιχειρεί να εφαρμόσει ο Δήμος και αφορά στις αυλές των σχολείων και στο Πάρκο Κρήτης.

Ο Πρόεδρος της Μ.Ε. Π. Νικηφορίδης κλήθηκε από τους διοργανωτές της εκδήλωσης και έκανε σύντομη παρέμβαση αναφερόμενος στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης και στις δραστηριότητες της εθελοντικής Ομάδας «Φίλοι της Νέας Παραλίας», για την ενεργοποίηση και την προστασία του δημόσιου χώρου.

 

Η Επιστημονική Εταιρία Δικαίου Πολεοδομίας και Χωροταξίας (ΕΕΔΙΠΟΧ) http://www.eedipox.gr/ αποτελεί σωματείο που συστάθηκε το 2006 με σκοπό τη διεπιστημονική προσέγγιση ζητημάτων σχετικών με τη χωροταξία και την πολεοδομία στο σύγχρονο κόσμο. Η διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων και η συμβολή στο δημόσιο διάλογο επί των θεμάτων ενδιαφέροντός του σωματείου, με τη συμμετοχή επιστημόνων από όλο το φάσμα των συναφών γνωστικών αντικειμένων, αποτελεί τη βασική δραστηριότητα του.