Η 83η ΔΕΘ, φτάνει στο σημείο να αποτελεί ιδανική αφετηρία για μια νέα οικονομία της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής. Καθώς το τοπίο μεταβάλλεται…
Η ΠΑΘΕ και η Εγνατία Οδός με τους κάθετους άξονες έχουν ολοκληρωθεί, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το σιδηροδρομικό δίκτυο και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» έχουν μπει σε φάση λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δημιουργείται έτσι ένα νέο πλαίσιο ανάπτυξης με βάση το διαμετακομιστικό εμπόριο, εντελώς διαφορετικό με εκείνο του παρελθόντος.
Οι γειτονικές χώρες υλοποιούν τα δικά τους οδικά έργα, που διευκολύνουν ακόμα περισσότερο την προσβασιμότητα στις αγορές της κεντρικής Ευρώπης, για τη βορειοελλαδική επιχειρηματικότητα, ενώ η σταδιακή αύξηση του εισοδήματος στις ίδιες χώρες, δημιουργεί μια διαρκώς αυξανόμενη «αγορά» επισκεπτών, για την ίδια τη Θεσσαλονίκη ως προορισμό αγορών, αναψυχής, εμπορικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας…
Όμως, πρέπει και η ίδια η πόλη να μεγεθύνει την ικανότητά της να αξιοποιήσει αυτό το νέο πλαίσιο, επιχειρώντας ένα γενικό ποιοτικό άλμα σε όλα τα επίπεδα: Είτε μιλάμε για αντιπλημμυρικά έργα και θωράκιση της πόλης έναντι φυσικών κινδύνων, είτε μιλάμε για την αστική συγκοινωνία, το κυκλοφοριακό, το εν αναμονή μετρό, τους ποδηλατόδρομους, τον ψηφιακό μετασχηματισμό προς την κατεύθυνση μιας «έξυπνης» πόλης…
Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε καμπή. Και πρέπει να αντιμετωπίσει ενωμένη (με όλες οι παραγωγικές της δυνάμεις) τις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά της.
Ιδιαίτερα εκείνες που έχουν οραματικές διαστάσεις. Με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί προϊόν μας τέτοιας σύνθεσης δυνάμεων, του ΤΕΕ/ΤΚΜ, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των παράκτιων δήμων…
Η υλοποίησή του, απαιτεί συντονισμό έργων και δράσεων, που δεν θα λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους, ούτε θα συσσωρεύονται προκαλώντας συμφορήσεις, αλλά θα αλληλοσυμπληρώνονται, ενισχύοντας το τελικό συλλογικό αποτέλεσμα.
Συμπέρασμα; Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση...
|